search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:14
MENU CLOSE

Μόσιαλος: Γιατί ο κορωνοϊός μεταδίδεται πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους (Πίνακες)

12.06.2020 17:08
Κορωνοϊός: Απίστευτο περιστατικό στην Κομοτηνή – Μόσιαλος: «Αν συνεχίσουμε έτσι κανένα φιλότιμο δεν μας σώζει» - Media

 

Η μετάδοση του κοροναϊού είναι πολύ λιγότερο πιθανή σε εξωτερικούς χώρους από ό,τι σε εσωτερικούς.

Αυτό καταδεικνύει έρευνα από την Ιαπωνία που δημοσιεύουν οι Financial Times και την οποία αναδημοσίευσε ο Ηλίας Μόσιαλος στα ελληνικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από ανίχνευση 110 ατόμων με κοροναϊό έγινε καταγράφηκε πότε ο ιός μεταφέρθηκε από τον φορέα σε μια νέα επαφή.

Μόνο 6 από τις 22 περιπτώσεις που συγχρωτίστηκαν σε εσωτερικούς χώρους ΔΕΝ μετέδωσαν τον ιό. Οι υπόλοιπες 16 περιπτώσεις (το 73%) τον μετέδωσαν.

Αντίθετα, 77 από τις 88 περιπτώσεις που συγχρωτίστηκαν σε εξωτερικούς χώρους ΔΕΝ μετέδωσαν τον ιό, ενώ οι υπόλοιπες 11 (το 12,5%) περιπτώσεις τον μετέδωσαν.

Τα παράδοξο της διασποράς είναι ότι οι περισσότερες δευτερογενείς λοιμώξεις παρατηρήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους παρότι μόνο το 20% των συναναστροφών συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους.

«Το περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία» λέει ο Muge Cebik, ερευνητής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του St Andrews. «Αν η ίδια συγκέντρωση γίνει σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αυτοί που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο έχουν μεγαλύτερο ρίσκο».

Ο κύριος λόγος είναι ολοφάνερος: τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διασκορπιστούν χωρίς κίνδυνο σε εξωτερικό χώρο, ειδικά αν υπάρχει αεράκι να τα παρασύρει.

Έτσι, μπορεί να βρεθείτε σε απόσταση 2 μέτρων από κάποιον στον δρόμο, αλλά ο κίνδυνος για μετάδοση του κοροναϊού είναι μηδαμινός αφού η έκθεση σε εκνεφώματα κοροναϊού διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος επίσης και για ποδηλάτες ή δρομείς που περνάνε από κοντά μας και που αναπνέουν βαριά.

Όσοι ασκούνται μπορεί να εκπνέουν περισσότερο αέρα, αλλά η ταχύτητα της κίνησής του κάνει τον χρόνο επαφής μικρότερο, ενώ με αυτό τον τρόπο τα σταγονίδια διασπείρονται σε μεγαλύτερη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, συνίσταται και αυτοί να κρατούν αποστάσεις.

Τι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους

Αντίθετα, τα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοια και αεροπλάνα δείχνουν πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κοροναϊός κατά την παρατεταμένη παραμονή στον ίδιο κλειστό χώρο.

Όσον αφορά στο καθημερινό μας περιβάλλον, τα σπίτια είναι πιο επικίνδυνα και ακολουθούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα εστιατόρια.

Πιο μικρή είναι η διασπορά σε γραφεία, σχολεία και υγειονομικές δομές, καθώς οι άνθρωποι κρατούν αποστάσεις και παραμένουν για λιγότερο χρόνο σε αυτούς τους χώρους.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο εξαερισμός ενός χώρου, καθώς η έλλειψη κυκλοφορίας του αέρα αυξάνει το κίνδυνο μετάδοσης. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστήματα air condition ίσως διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Το συμπέρασμά είναι ότι δεν πρέπει να χαζολογάμε στα καταστήματα, ειδικά τα μικρά, ή άλλους μικρούς χώρους.

Ένα άλλο μάθημα είναι ότι αν θέλετε να πιείτε ή να φάτε σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο, καλό θα ήταν να προτιμήσετε τον εξωτερικό του χώρο. Αν χρειαστεί να καθίσετε μέσα, προτιμήστε ένα τραπέζι κοντά σε παράθυρο.

Επίσης, τα γραφεία ίσως πρέπει να αναδιαμορφωθούν: για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να μοιράζονται οι υπολογιστές.

Μάσκες

Η χρήση μάσκας έχει μεγαλύτερη αξία σε εσωτερικούς χώρους, έτσι ώστε να σταματούν τα σταγονίδια και να προστατεύουν τη μύτη και το στόμα όσων τις φοράνε.

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να φοράμε μάσκα όταν βγαίνουμε έξω, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλός.

Η χρήση γαντιών θεωρείται επίσης περιττή. Είναι προτιμότερο απλά να αποφεύγουμε να αγγίζουμε δημόσιες επιφάνειες και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:13