search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:12
MENU CLOSE

Δένδιας: Θα αυξήσουμε το αποτύπωμά μας στην αφρικανική περιφέρεια του Σαχέλ

12.06.2020 17:18
Δένδιας: Έχουμε τη βούληση και τη δυνατότητα να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα - Media

 

Στην πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνή Συνασπισμού για το Σαχέλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Εξέφρασα τη θερμή υποστήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία ίδρυσης του Διεθνούς Συνασπισμού και στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει ενδημικά ζητήματα ασφάλειας, αναπτυξιακής στασιμότητας, ανεργίας και έλλειψης υποδομών» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Δένδιας.

Στόχος της σημερινής συνάντησης, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν να έρθουν σε επαφή οι ενδιαφερόμενες χώρες του Σαχέλ, η ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί, ώστε να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του συνασπισμού και να υιοθετηθούν κοινοί στόχοι και δεσμεύσεις. Περαιτέρω σημειώνει πως η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στο Σαχέλ έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.

Στη κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ομάδας των 5 χωρών του Σαχέλ (Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρας και Τσαντ) η οποία έλαβε χώρα στις 28 Απριλίου, εντάχθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της χώρας μας, ειδική αναφορά για τη συνεργασία και στον τομέα της μετανάστευσης, έκανε γνωστό ο κ. Δένδιας.

Αφού υπενθυμίζει πως η Ελλάδα συμμετέχει από το 2013 στην εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στο Μάλι, ο υπουργός Εξωτερικών γνωστοποιεί πως διατύπωσε την ετοιμότητα της χώρας μας να καταστήσει ακόμα πιο ενεργή την πολιτική παρουσία της στη Δυτική Αφρική, τόσο με τη συμμετοχή της στην Ειδική Ομάδα Takuba (Takuba Task Force) στο Μάλι όσο και με την εγκαθίδρυση ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη. Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα έχει πάρει απόφαση να αυξήσει το αποτύπωμά της στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στα σημεία κρίσεως, με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο Διεθνής Συνασπισμος για το Σαχέλ αποτελεί ένα νέο πολυδιάστατο πλαίσιο συνεργασίας, σκοπός του οποίου είναι ο καλός συντονισμός των δράσεων της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή της υπο-Σαχάριας Αφρικής, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και την αναπτυξιακή βοήθεια.

Πέραν των 27 κρατών-μελών της ΕΕ και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, συμμετείχαν στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, ο αναπλ. ΓΓΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, οι υπουργοί Εξωτερικών Σενεγάλης, Ακτής Ελεφαντοστού, Νίγηρα, Νοτίου Αφρικής, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Νιγηρίας, Καναδά, Νορβηγίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ρουάντα, Μαρόκου και Αλγερίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:11