search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:02
MENU CLOSE

Σε τραπεζική ομηρία οι πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» – Εννέα χρόνια μετά το κλείσιμο της εφημερίδας

15.06.2020 05:46
Στη Bουλή το θέμα των 850 πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας - Media

 

Εννέα χρόνια μετά το κλείσιμο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», περίπου 850 εργαζόμενοι δεν έχουν καταφέρει να λάβουν μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων τους. Μετά από πολυετή και επίπονο δικαστικό αγώνα, μία μερική δικαίωση επρόκειτο να έρθει στα μέσα Ιουλίου, μαζί με καταβολή χρημάτων στο δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Οι τράπεζες όμως, Πειραιώς και Alpha Bank, «ανέντιμα και καταχρηστικά» όπως καταγγέλλεται και παρά τις ήττες τους στα δικαστήρια, κατέθεσαν αιτήσεις ανακοπής, προσπαθώντας να καθυστερήσουν το μοίρασμα της πτώχευσης, ίσως και για μια πενταετία ακόμα. Στερώντας έτσι μία πολύτιμη οικονομική ανάσα από πολλές εκατοντάδες οικογένειες και περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικά ταμεία και ΟΑΕΔ. Έτσι, γιατί μπορούν.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι κατέθεσαν αιτήσεις ανακοπής της διαδικασίας. Το επιχείρημά τους, μολονότι απορρίφθηκε στα δικαστήρια, είναι ότι το 2015-2016 ο πτωχευτικός νόμος άλλαξε και οι τράπεζες κατατάχθηκαν στην πρώτη θέση του πίνακα πιστωτών, αποκτώντας προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων μερών (εργαζόμενοι και ιδιώτες πιστωτές μπήκαν τελευταίοι στη σειρά). Η Τράπεζα Πειραιώς μάλιστα, δεν έχει καμία απαίτηση για το συγκεκριμένο κτίριο, η ALPHA επικαλείται την υποθήκη του 65% του κτιρίου σε δάνειο.

Πράγματι, με τον Ν.4335/15, έναν από τους πρώτους νόμους που ψήφισε η Βουλή μετά την αποδοχή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τροποποιήθηκε ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, προς μεγάλο όφελος των τραπεζών. Αυτό το καθεστώς ισχύει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, καθώς η πτώχευση της Ελευθεροτυπίας επισημοποιήθηκε νωρίτερα, το 2014 και λόγω του ότι ο επόμενος νόμος δεν είχε αναδρομική ισχύ, οι καθυστερήσεις και τα επιχειρήματα των τραπεζών είναι απλώς προσχηματικά, με το βλέμμα σε μία άδικη μελλοντική απόφαση.

Διαβάστε το ρεπορτάζ στο thepressproject.gr 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:58