search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:55
MENU CLOSE

Guardian: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την πανδημία για αδιαφανή διαχείριση δημοσίου χρήματος

16.06.2020 16:45
Guardian: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την πανδημία για αδιαφανή διαχείριση δημοσίου χρήματος - Media

 

«Την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει ξανά τα σύνορά της, μια σειρά από αδιαφανείς κυβερνητικές συμφωνίες αρχίζει να χτυπά προειδοποιητικό καμπανάκι», αναφέρει ο Guardian.

«Καθώς η πανδημία υποχωρεί, οι Έλληνες σύντομα θα θέλουν απαντήσεις στα δημόσια οικονομικά», τιτλοφορείται άρθρο του Αποστόλη Φωτιάδη στον Guardian, το οποίο κάνει λόγο για αδιαφάνεια από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει στο άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα πως – ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο η Ελλάδα αποτελεί ένα σχετικά επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης – υπάρχει και η άλλη πλευρά αυτού του success story και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την πανδημία για αδιαφανή διαχείριση δημοσίου χρήματος.

«Για τον έξω κόσμο, η Ελλάδα είχε μια σχετικά επιτυχημένη εμπειρία με την πανδημία της Covid-19. Στις αρχές Μαρτίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης – του δεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας – και η κυβέρνησή του, αντιλήφθηκαν τους κινδύνους που ενέχει ένας τέτοιος ιός σε μια χώρα με αποδεκατισμένο σύστημα δημόσιας υγείας. Επέβαλλαν, λοιπόν, από νωρίς ένα σκληρό lockdown, τ’ οποίο έσωσε ζωές. Η Ελλάδα έχει μετρήσει 3.121 κρούσματα και 183 θανάτους. Έτσι, μετά από περισσότερο από τρεις μήνες σχετικής απομόνωσης, η χώρα μόλις άνοιξε τα σύνορά της στους τουρίστες», αναφέρει και συμπληρώνει:

«Αλλά υπάρχει μια άλλη πλευρά σε αυτήν την προφανή επιτυχία. Έχει επίσης γίνει ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες συμφωνίες σχετικά με τα δημόσια οικονομικά. Μια σειρά αποκαλύψεων έχει επηρεάσει τη φήμη της κυβέρνησης. Και ενώ η οικονομία παλαντζάρει στην κόψη του ξυραφιού, η προσέγγιση της διοίκησης στα δημόσια οικονομικά δύσκολα θα γεμίσει τους Έλληνες με αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη».

Εν συνεχεία, ο αρθρογράφος παραθέτει τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει.

«Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός έπρεπε να παρέμβει και να ακυρώσει ένα χρηματοοικονομικό πακέτο 190 εκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν για εταιρείες για τη διαχείριση ενός προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης για τους αυτοαπασχολούμενους, μετά από έρευνες που αποκάλυψαν ότι πολλές από τις εταιρείες που ενέκρινε το υπουργείο Εργασίας να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές πλατφόρμες ήταν, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ‘’άμεσα συνδεδεμένος’’ με το κυβερνών κόμμα. Στα ‘’voucher’’, επτά εταιρείες έφτασαν τα 36 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την ακύρωση του προγράμματος κουπονιών, το ίδιο το υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε άμεσα τα χρήματα και τις παροχές», σημειώνει.

«Μια σειρά αποκαλύψεων έχει επηρεάσει την υπόληψη της κυβέρνησης. Και ενώ η οικονομία κινείται στην κόψη του ξυραφιού, η προσέγγιση της διοίκησης στα δημόσια οικονομικά δύσκολα θα γεμίσει τους Έλληνες με αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη», τονίζει το άρθρο.

Στη συνέχεια αναφέρει: «Η εφαρμογή του προγράμματος από μια ιδιωτική εταιρεία σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία υποχρέωση να ανεβάσει πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των χρημάτων στο δημόσιο μητρώο διαφάνειας. Παρά τα κοινοβουλευτικά αιτήματα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρειες του προγράμματος».

«Η ελληνική κλεπτοκρατία, σύμφωνα με τα λόγια του αντιπροέδρου της Γερμανίας το 2015, ‘’λεηλάτησε τη χώρα για χρόνια, ενώ η ΕΕ απλώς την παρακολούθησε’’. Πέντε χρόνια μετά, φαίνεται πως λίγα έχουν αλλάξει», καταλήγει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:54