search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:21
MENU CLOSE

Αγχωμένο Βασίλειο – Η Βρετανία ψάχνει νέο ρόλο δίπλα στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2130
18-6-2020
20.06.2020 03:00
boris4.jpg

 

Αναμφισβήτητα το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο κομβικότερο σημείο της Ιστορίας του μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην οριστική του έξοδο από την Ε.Ε., με αμφισβητήσιμη βαρύτητα στην Ευρώπη και με τις ΗΠΑ σε πολιτικό λίμπο λόγω της πολιτικής τοξικότητας του τραμπισμού. 
Με πλήρως αποτυχημένη διαχείριση για την πανδημία και μια σειρά λαθών στην εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση Τζόνσον ταλαντεύεται προσπαθώντας να σκιαγραφήσει τη νέα της πορεία που θα πείσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει βαρύ αποτύπωμα στη νέα εποχή. Ότι η Βρετανία θα μπορούσε, αξιοποιώντας το παρελθόν της, να γίνει το κέντρο βάρους της Ευρώπης, κοντά στην Ε.Ε.

Βατερλώ με την Covid-19
Τα νούμερα και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 είναι τραγικά και καταδεικνύουν σοβαρό πολιτικό έλλειμμα. Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς με κορωνοϊό μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2 ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βρετανίας.
Στο αποκορύφωμα της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία η μετάδοση μέσα στα νοσοκομεία πιστεύεται ότι αντιστοιχούσε στο 22% των κρουσμάτων μόλυνσης και σε αυτό αποδίδεται έως και το 11% των θανάτων στη χώρα, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η «Τelegraph». 
Δηλαδή, η κορωνίδα των ευρωπαϊκών συστημάτων Υγείας της Ευρώπης όχι μόνο δεν προστατεύτηκε από τους πολιτικούς, αλλά «βανδαλίστηκε» από λάθος αποφάσεις. «Έπρεπε να είχαμε προχωρήσει νωρίτερα σε lockdown» λέει επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Θανάσιμες εμμονές
Η αποτυχία της Βρετανίας να επιβάλει το lockdown νωρίτερα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού είχε αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών, δηλώνει ένας από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης. Μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό, η Βρετανία είναι μια από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από την πανδημία: ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 έχει ξεπεράσει τους 50.000, σύμφωνα με το Reuters.

Επικριτές από ένα ευρύ φάσμα, περιλαμβανομένων των επαγγελματιών του τομέα Υγείας, επιστημόνων και βουλευτών, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας καθώς έλαβε με μεγάλη καθυστέρηση σημαντικά μέτρα, όπως το lockdown και η προστασία των οίκων ευγηρίας.
Παρά τις επιφυλάξεις κάποιων από τους επιστημονικούς της συμβούλους, η κυβέρνηση βρίσκεται τώρα στο στάδιο της χαλάρωσης των μέτρων σε εθνικό επίπεδο, που έχουν προκαλέσει σφοδρό πλήγμα στην οικονομία από τις 23 Μαρτίου.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC ο Τζον Έντμοντς, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες Ανάγκες της κυβέρνησης, σχετικά με το τι έχει μετανιώσει σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, δήλωσε: «Θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει νωρίτερα στο lockdown». 
«Τα δεδομένα τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας στις αρχές Μαρτίου και η αντίληψη που είχαμε της κατάστασης ήταν λιγοστά, επομένως θεωρώ ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να τραβούσαμε τη σκανδάλη σε εκείνο το στάδιο, αλλά μακάρι να το είχαμε κάνει… Πιστεύω ότι αυτό προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές» πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τον Έντμοντς, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ απάντησε στο BBC: «Όχι. Νομίζω ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις τον σωστό χρόνο. Υπάρχει ένα εύρος επιστημονικών απόψεων της ΕΣΟΕΑ και βασιστήκαμε σε αυτές».
Ο Έντμοντς της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου επανέλαβε επίσης παλαιότερη προειδοποίησή του ότι θα προτιμούσε να έβλεπε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, που υπολογίζονται σε περίπου 5.000 ημερησίως στην κοινότητα στην Αγγλία, να μειωνόταν περισσότερο προτού χαλάρωναν οι περιορισμοί. «Σαφώς δεν έχει λήξει, υπάρχει τεράστιος δρόμος μπροστά μας» σχολίασε.
Συγχρόνως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Guardian» ο Χανς Κλούγκε του ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η Βρετανία παραμένει σε «πολύ ενεργή φάση τις πανδημίας» και ότι δεν πρέπει να υπάρξει σπουδή για το άνοιγμα της οικονομίας, την ώρα που η χώρα ανακοίνωσε σήμερα ότι επανεξετάζει τον κανόνα των δύο μέτρων κοινωνικής απόστασης εν όψει του επόμενου σταδίου άρσης μέτρων του lockdown που σχεδιάζεται για τις 4 Ιουλίου.

Ελεύθερη πτώση
Οι πολίτες δεν συγχωρούν την ολιγωρία που τους γεμίζει ανασφάλεια και απειλεί τη ζωή τους. Τρεις βρετανικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό του Συντηρητικού κόμματος του Μπόρις Τζόνσον υποχωρεί καθώς φθίνει η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να κάνει εκλογές πριν από το 2024, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο εξασφάλισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τη Survation στις 3 Ιουνίου, δίνει ποσοστό 41% (από 45%) στους Συντηρητικούς. Το ποσοστό των Εργατικών από την άλλη αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες, στο 39%.

Οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών Deltapoll και Opinium (και οι δύο το διάστημα 4-5 Ιουνίου) δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί προηγούνται με διαφορά τριών μονάδων.
Το εύρημα όμως που πρέπει να ανησυχεί τη βρετανική κυβέρνηση είναι ότι το 47% είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την κρίση του κορωνοϊού. Μελέτη της εταιρείας ερευνών αγοράς Kantar δείχνει ότι οι Βρετανοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση σε μεγαλύτερο βαθμό από τους πολίτες οποιασδήποτε χώρας των G7.

Βρετανικό μεγαλείο
Η μεγάλη περιουσία της Βρετανίας είναι το ίδιο το βρετανικό σύστημα, που λειτουργεί αυτόνομα από τις κυβερνήσεις. Τα πανεπιστήμια, οι τέχνες και το επιχειρείν αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την προώθηση της παγκόσμιας εικόνας της. Ακόμα και η γλωσσομάθεια των αγγλικών είναι σημαντικό εργαλείο. Πόσο μάλλον ότι τα βρετανικά μυαλά βρήκαν κάτι που θα βοηθήσει στη μάχη εναντίον της πανδημίας.
«Μεγάλη ανακάλυψη» στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού χαρακτηρίζουν Βρετανοί ειδικοί τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής στη στεροειδή φαρμακευτική ουσία δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό και ευρέως διαθέσιμο φάρμακο, το οποίο μπορεί να σώσει πολλούς ασθενείς που μάχονται με τον ιό. 

Όπως αναφέρουν ορισμένοι επιστήμονες, αν το φάρμακο είχε χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την αρχή της πανδημίας, περίπου 5.000 ζωές μπορεί να είχαν σωθεί. Σήμερα η βρετανική κυβέρνηση έχει απόθεμα 200.000 παρτίδες του φαρμάκου και το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι έτοιμο να κάνει χρήση του στους ασθενείς.
Ο καθηγητής Χόρμπι δήλωσε ότι η δεξαμεθαζόνη – ένα κοινό, φθηνό φάρμακο που κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες – έχει σημαντικά οφέλη σε ασθενείς με αναπνευστικές δυσκολίες, ωστόσο δεν ενδείκνυται για ασθενείς που το αναπνευστικό τους σύστημα δεν παρουσιάζει προβλήματα και προσέθεσε ότι θα μπορούσε να σώσει τη ζωή ενός στους οκτώ ασθενείς με αναπνευστικές δυσκολίες.
Μήπως μια τέτοια ανακάλυψη θα αποτελέσει και τον καταλύτη αλλά και τον οδηγό της νέας εταιρικής σχέσης με την Ε.Ε. και τη Βρετανία; Μήπως μια κοινή καταστροφή θα ενώσει την Ε.Ε. και τη Βρετανία με νέους ισότιμους όρους; Ο καιρός εγγύς.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10