search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 17:58
MENU CLOSE

Κι όμως το κάνεις λάθος – Γιατί δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις διαδικτυακές διαγνώσεις

18.06.2020 17:26
Κι όμως το κάνεις λάθος - Γιατί δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις διαδικτυακές διαγνώσεις - Media
 
Λίγο-πολύ το έχουμε κάνει όλοι: ξυπνήσαμε το πρωί με δέκατα, βαρύ κεφάλι και μια αδυναμία. Τι μπορεί να έχουμε; Αμέσως συνδεθήκαμε με το Google, βρήκαμε έναν ιστοχώρο που ανάλογα με τα συμπτώματα μας λέει αν είμαστε άρρωστοι ή όχι, βάλαμε τα συμπτώματά μας και… πάθαμε πανικό από το αποτέλεσμα.
 
Ιδίως τώρα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου τα συμπτώματα του Covid-19 σε κάποια φάση άλλαζαν μέρα με τη μέρα, πολλοί από εμάς σίγουρα «ψάχτηκαν» μέσω διαδικτύου για μια γρήγορη διάγνωση. Και, φυσικά, έκαναν λάθος.
 
Όπως σημειώνει το περιοδικό Vice, μελέτη του Medical Journal of Australia έδειξε ότι οι διαδικτυακές διαγνώσεις είναι σχετικά… άστοχες: μόλις το 36% πετυχαίνει την ασθένεια στο πρώτο αποτέλεσμα και μόλις το 52% στα τρία πρώτα αποτελέσματα.
 
Όπερ σημαίνει ότι το 64% των διαγνώσεων μέσω Google και βάσει συμπτωμάτων είναι λάθος, ένα ποσοστό πραγματικά μεγάλο, υποχρεώνοντας τους ερευνητές να τονίσουν ότι «τα περισσότερα διαδικτυακά διαγνωστικά εργαλεία είναι αναξιόπιστα και μπορούν να γίνουν επικίνδυνα».
 
Μάλιστα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όταν τα εργαλεία καλούνταν να κρίνουν τη σοβαρότητα μιας κατάστασης ήταν ακριβή σε ποσοστό 60% σε επείγουσες περιπτώσεις και μόλις κατά 30-40% σε μη επείγουσες.
 
Όπως και νά’χει, πάντως, η συμβουλή παραμένει μία: αν αισθάνεστε άρρωστοι, σηκώστε το κινητό σας και αντί να αναζητήσετε διαδικτυακή διάγνωση, πάρτε τηλέφωνο το γιατρό σας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27