search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:14
MENU CLOSE

Το «βέλος» – Το μαχητικό που παρά τρίχα να αλλάξει την ιστορία (Photos)

18.06.2020 17:53
Το «βέλος» - Το μαχητικό που παρά τρίχα να αλλάξει την ιστορία (Photos) - Media
 
Ήταν 1957 όταν μια από τις λιγότερο γνωστές εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών παρουσίασε ένα μαχητικό το οποίο παρά τρίχα να αλλάξει την ιστορία της πολεμικής αεροπορίας στον κόσμο.
 
Η εταιρεία ήταν η καναδική Avro, το αεροσκάφος ήταν το Arrow (βέλος) και στην παρουσίασή του έξω από το Τορόντο παραβρέθηκαν περίπου 14.000 άνθρωποι.
To Avro Arrow ήταν ένα πραγματικά καινοτόμο αεροσκάφος: με ταχύτητα που έφθανε και ξεπερνούσε τα 2 Mach ήταν από τα ταχύτερα μαχητικά/καταδιωκτικά στον κόσμο.
 
Όμως αυτή δεν ήταν η μόνη καινοτομία του: το αεροσκάφος διέθετε το πρώτο μη πειραματικό fly-by-wire σύστημα, και πολλές άλλες νέες ιδέες.
 
Ήταν τόσο προηγμένο που ο Καναδάς αναγκάστηκε να το δοκιμάσει στις ΗΠΑ, καθώς δεν διέθετε τα μέσα και τις δυνατότητες να το τεστάρει στην ίδια τη χώρα κατασκευής του.
Ωστόσο, μαζί με τις καινοτομίες ήλθε και η «λυπητερή» και ήταν τεράστια: το κόστος ανάπτυξης έφανε τα 250 εκατομμύρια δολάρια Καναδά, ποσό μυθικό για την εποχή του.
 
Παρόλα αυτά, το Arrow δοκιμαζόταν με επιτυχία σε όλα τα πεδία και ο σχεδιασμός ήταν να γίνει το βασικό αεροσκάφος της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Μέχρι τη «Μαύρη Παρασκευή» 20 Φεβρουαρίου του 1959, όταν ο πρόεδρος της Avro ανακοίνωσε στους σχεδόν 15.000 εργαζόμενους ότι ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζον Ντιφενμπέικερ (τον οποίο αποκάλεσε δημόσια «ο κ@@@λης στην Οτάβα») ακύρωνε το πρόγραμμα.
 
Από τότε και μέχρι και σήμερα το Arrow στοιχειώνει την ιστορία του Καναδά, έχοντας αφήσει στους κατοίκους της χώρας μια πικρή γεύση καθώς τελικά δεν κατάφεραν να γίνουν μια «υπερηχητική» δύναμη.
Ακόμα χειρότερα, οι ΗΠΑ άρπαξαν τους μηχανικούς που δούλευαν στο project και τους αξιοποίησαν σε δικές τους βιομηχανίες, ενώ τα πρωτότυπα Arrow διαλύθηκαν με εντολή της κυβέρνησης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:11