search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:06
MENU CLOSE

Σπίρτζης υπέρ πολυπρόσωπης Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής αντί του ενός Γραμματέα

19.06.2020 10:21
5013130.jpg

 

Πρόταση για μετεξέλιξη της θέσης του Γραμματέα του κόμματος σε Γραμματεία  καταθέτει με σημερινό του άρθρο στα Νέα , ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.  Εδώ και λίγες μέρες στο παρασκήνιο κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι υπάρχουν σκέψεις για «διπλό» γραμματέα στα πρότυπα κομμάτων της Αριστερών και των Πρασίνων στην Ευρώπη, ενώ ο ίδιος φέρεται να έχει μιλήσει ξανά τις τελευταίες μέρες για «τριανδρία» ή «τρόικα» αντί του ενός Γραμματέα.

Στο εν λόγω άρθρο  ο Χρήστος Σπίρτζης δεν αναφέρεται μόνο στη σημασία του Αλέξη Τσίπρα για την «κυβερνώσαΑριστερά» αλλά και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός κόμματος «νέου τύπου», ενώ είναι φανερή η προσπάθεια απάντησης ή και αποδόμησης στις θέσεις και την κριτική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι προφανές», σημειώνει, «ότι στην Εποχή μας οι σύγχρονες ανάγκες και οι πολιτικές συνθήκες απαιτούν ένα κόμμα άλλης μορφής από του παρελθόντος. Ένα κόμμα που δεν θα είναι εκλογικός μηχανισμός, ούτε δομές εξυπηρέτησης, ούτε μια άνευρη οργανωτική δομή, ούτε μια λέσχη προβληματισμού και ανερμάτιστου διαλόγου.

Σήμερα η χώρα χρειάζεται ένα κόμμα νέου τύπου, ευρείας συμμετοχής των μελών του στην συνδιαμόρφωση των θέσεων και των μεγάλων κρίσιμων αποφάσεων.

Αυτό το κόμμα οφείλει να εκφράζει την κοινωνία , να θέλει και να μπορεί να την ακούει , στην καθημερινότητα, στο επάγγελμα στο Πανεπιστήμιο, στις κοινωνικές δομές, στα κινήματα. Να μπορεί να αναλύει τα προβλήματα, να συνθέτει και να αποφασίζει με δημοκρατικές διαδικασίες».

Κάνει λόγο για ένα «κόμμα που θα προτάσσει τις κοινωνικές συμμαχίες του από τις κομματικές ισορροπίες του,» και που «θα επιτρέπει με σύγχρονες διαδικασίες τη συμμετοχή στον κάθε προοδευτικό πολίτη με μηδενικό ελεύθερο χρόνο δεν έχει την πολυτέλεια να συμμετέχει»

Παραπέμποντας στην εσωτερική συζήτηση κόμμα ή παράταξη σημειώνει πως «η άποψη που υποστηρίζει ότι το κόμμα μας πρέπει να εκφράζει την παράταξη, δεν υποκρύπτει ούτε ηγεμονική στάση ούτε κίνδυνο αλλοίωσης του χαρακτήρα του».

Ειδικότερα πιο κάτω , προσθέτει ότι «η αλλοίωση του χαρακτήρα ενός κόμματος συντελείται ευκολότερα σε κλειστές μικρές δομές και όχι σε πολυπληθείς δημοκρατικά λειτουργούντες οργανισμούς. Η πολιτική ή ηθική αλλοίωση κάποιων στελεχών ενός κόμματος από κέντρα συμφερόντων επίσης συντελείται ευκολότερα σε μικρές δομές, σε αντίθεση με μαζικούς δημοκρατικούς οργανισμούς μεγάλου εύρους απόψεων».

Μάλιστα αποδίδει στην «μετάλλαξη» του ΠΑΣΟΚ από ένα αριστερό προοδευτικό κόμμα σε κόμμα που η ηγεσία του αποκόπηκε από τις κοινωνικές δυνάμεις, «σε μια οργανωτίστικη αντίληψη ομάδων, που ισορροπούσαν για τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας». Λάθος στο οποίο, αναφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διολισθήσει ευκολότερα αν παραμείνει στις υπάρχουσες δομές, διαδικασίες και πρακτικές.

Το κόμμα σημειώνει, ολοκληρώνοντας αυτό το σκέλος του άρθρου, «πρέπει να ανταπεξέλθει στην εντολή του 32% του ελληνικού λαού και να εκπροσωπήσει την παράταξη. Χρειάζεται σκληρή συλλογική δουλειά, στόχους, χρεώσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα σε κάθε τομέα. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει από έναν άνθρωπο όσο ικανός κι αν είναι. Γι’ αυτό ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, πρέπει να μετεξελιχθεί σε Γραματεία της Κεντρικής Επιτροπής».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:02