search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:16
MENU CLOSE

«Black Lives Matter» διακηρύσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

20.06.2020 05:36
«Black Lives Matter» διακηρύσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Media

 

«Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν» διακήρυξε το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες Παρασκευή, υιοθετώντας το σύνθημα «Black Lives Matter» του ιστορικού κινήματος ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία που συγκλονίζει τις ΗΠΑ και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν σε αυτό το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 493 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 67 αποχές, ότι το δουλεμπόριο είναι «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Αυτό το ψήφισμα είναι μια άμεση απάντηση στις διαδηλώσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τη δολοφονία στις 25 Μαΐου, στη Μινεάπολις (Μινεσότα) του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία που του προκάλεσε ένας λευκός αστυνομικός πατώντας επί σχεδόν εννέα λεπτά με το γόνατό του στον λαιμό του.

Στο κείμενό του το Ευρωκοινοβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα τον αποκρουστικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, καθώς και παρόμοιους θανάτους αλλού στον κόσμο».

Εκφράζει την υποστήριξή του στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων και καταδικάζει τον «λευκό εθνικισμό σε όλες τις μορφές του».

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αστυνομική επέμβαση εναντίον «ειρηνικών αμερικανών διαδηλωτών και δημοσιογράφων» και την «εμπρηστική ρητορική» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Η υπερβολική χρήση βίας κατά του πλήθους είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας», υπογραμμίζουν.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει επίσης ότι η ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική δεν εμπίπτει στην ελευθερία έκφρασης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια την Τετάρτη, η Πιερέτ Χερζμπέργκερ-Φοφανά, η πρώτη Γερμανίδα ευρωβουλευτής αφρικανικής καταγωγής, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα την προηγούμενη μέρα αστυνομικής βίας στις Βρυξέλλες, ενώ φωτογράφιζε μια επέμβαση της αστυνομίας την οποία θεώρησε καταχρηστική, ισχυρισμό που αμφισβήτησε η βελγική αστυνομία.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε επίσης ομόφωνα ψήφισμα την Παρασκευή που καταδικάζει τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία, αλλά αφού αφαίρεσε μια αναφορά που στόχευε συγκεκριμένα τις ΗΠΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10