search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:43
MENU CLOSE

Σε πλήρη εξέλιξη η «μάχη» με τα κουνούπια στην Κρήτη

20.06.2020 06:01
Σε πλήρη εξέλιξη η «μάχη» με τα κουνούπια στην Κρήτη - Media

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και προνυμφών των κουνουπιών σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, με τα αποτελέσματα ήδη να αποτυπώνονται ενθαρρυντικά. Το, μεγάλης κλίμακας, πρόγραμμα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, είναι τριετούς διάρκειας και περιλαμβάνει έλεγχο τόσο των πηγών κουνουπιών όσο και των εστιών προνυμφών, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος.

«Έγινε διεθνής διαγωνισμός και ανέλαβε ανάδοχος του έργου μια ελληνική εταιρεία και έχει αρχίσει ήδη η εφαρμογή του. Τα κουνούπια είναι φορείς και μεταφορείς ασθενειών με αποτέλεσμα αν το πρόβλημα είναι ανεξέλεγκτο να τίθεται ζητούμενο με τη δημόσια υγεία» εξήγησε ο κ. Λουμπούνης ο οποίος συμπλήρωσε ότι στη «μάχη» ενάντια στα κουνούπια έχει τεθεί και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης.

«Είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος η συνεργασία με το ΙΤΕ για την εντομολογική επιτήρηση. Ο ανάδοχος έχει αναλάβει την υποχρέωση να τοποθετήσει εντομοπαγίδες σε περίπου 40 σημεία του νησιού, οι οποίες επιθεωρούνται και λαμβάνεται το υλικό ανά 15 ημέρες. Το υλικό παραδίδεται στο ΙΤΕ και εκεί οι επιστήμονες αναλύουν τον πληθυσμό κουνουπιών, το γενετικό τους υλικό και την πιθανότητα να μεταφέρουν ιούς. Είναι πολύ χρήσιμο γιατί αυτή η διαδικασία μπορεί να δείξει αν οι πληθυσμοί που ενδημούν σε μια περιοχή είναι πληθυσμοί που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ιούς και μπορεί να μας δείξει σε ποια περιοχή συρρέουν κουνούπια με ιούς ώστε να γίνεται εντονότερη η καταπολέμησή τους. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πιθανότητα να νοσήσει ο πληθυσμός από αυτές τι ασθένειες και νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που στην Κρήτη δεν έχουμε προβλήματα με νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια. Δεν έχουμε δηλαδή κανένα κρούσμα νόσου του Δυτικού Νείλου και κανένα κρούσμα ελονοσίας» όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια και η ένταση των ψεκασμών είναι κατά τους μήνες της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Φέτος οι ψεκασμοί γίνονται και μέσω μηχανημάτων τηλεχειρισμού-drones- που έχουν αποκαταστήσει όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουμπούνης τα προβλήματα που υπήρχαν με τους ψεκασμμούς σε δυσπρόσιτης περιοχές.

«Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μηχανήματα τηλεχειρισμού τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ψεκάζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές έτσι ώστε ο έλεγχος των κουνουπιών και των προνυμφών να είναι αποτελεσματικός. Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί σε αυτά τα δυσπρόσιτα μέρη, ιδιαίτερα αν είναι κοίτες ποταμών ή εστιασμένα νερά στα οποία δεν μπορεί να φτάσει συνεργείο ψεκασμού, μπορεί δυνητικά να προσπαθούμε να πολεμήσουμε τα κουνούπια και το αποτέλεσμα να είναι φτωχό λόγω των εστιών αυτών. Κάτι που με τη βοήθεια αυτών των μέσων έχει ως πιθανότητα ελαχιστοποιηθεί» επισήμανε ο κ. Λουμπούνης ο οποίος πρόσθεσε ότι και η παράμετρος της ενημέρωσης των πολιτών διαμορφώνει ένα θετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

«Ανάμεσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου είναι και μια σειρά από δράσεις όπως διοργάνωση ενημερωτικών ομιλιών σε σχολεία αλλά και ημερίδες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Η ενημέρωση των πολιτών είναι μια επίσης σημαντική παράμετρος. Μην ξεχνάμε ότι εστίες μπορεί να έχουμε και στα σπίτια μας, από το πιατάκι της γλάστρας, μέχρι τα σιφώνια. Όσο καλύτερα ενημερωμένος είναι ο κόσμος, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει και το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών» είπε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης που εξήγησε ότι στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, η ορθή καταπολέμηση των κουνουπιών, αποτελεί μια σημαντική παράμετρο και για τη διαφύλαξη του συστήματος υγείας.

«Φανταστείτε στην εποχή του κορονοϊού να μην υπήρχε ένα τέτοιο πρόγραμμα και να είχαμε πληθώρα κρουσμάτων από νόσους που μεταφέρονται από κουνούπια. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας που προσπαθούμε να το διαφυλάξουμε ενώ υπάρχει ο κορωονοϊός και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι και ο ιός του Νείλου συνήθως πλήττει ηλικίες άνω των 65 ετών. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι να περιορίζουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τα κουνούπια και τις μεταφερόμενες ασθένειες» ανέφερε ο κ. Λουμπούνης που σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κρήτης, διευκρίνισε ότι η «μάχη» με τα κουνούπια εκτιμάται ότι φέτος θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

«Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε φέτος τη μάχη με τα κουνούπια, διότι υπάρχει πολύ καλό προηγούμενο τα τελευταία χρόνια. Η Περιφέρεια Κρήτης θα μπορούσα να πω ότι έχει μια πρωτοπορία στο θέμα αυτό γιατί από πολύ νωρίς -ίσως επειδή είμαστε μια από τις θερμότερες περιοχές στην Ελλάδα και είχαμε παλαιότερα αυξημένο πρόβλημα με τα κουνούπια- κληθήκαμε να κινητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση» συμπλήρωσε ο κ. Λουμπούνης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:41