search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:21
MENU CLOSE

Αυστηρή προειδοποίηση Σίσι σε Ερντογάν: Αν περάσετε τη Σύρτη, μπαίνουμε στη Λιβύη

20.06.2020 19:21
Αυστηρή προειδοποίηση Σίσι σε Ερντογάν: Αν περάσετε τη Σύρτη, μπαίνουμε στη Λιβύη - Media

O Αιγύπτιος πρόεδρος έστειλε το Σάββατο ηχηρή προειδοποίηση στην Τουρκία ότι μια επίθεση στην πόλη Σίρτη θα συνιστούσε παραβίαση «κόκκινης γραμμής» και θα είχε ως απάντηση την άμεση επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού.

Όπως μεταδίδει τη Washington Post, ο Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι, τόνισε ότι η Αίγυπτος μπορεί να επέμβει στη γειτονική Λιβύη για να προστατέψει τα δυτικά της σύνορα με τη χώρα και να επιβάλλει κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Αλ-Σίσι προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Σίρτη ή στην αεροπορική βάση της Τζούφρα από δυνάμεις που είναι πιστές στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης και στηρίζονται από την Τουρκία θα συνιστούσε παραβίαση «κόκκινης γραμμής».

«Ας σταματήσουμε εδώ και ας αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση στη λιβυκή κρίση» σημείωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Αίγυπτος είναι έτοιμη να παράσχει όπλα και εκπαίδευση σε λιβυκές φυλές για να «υπερασπιστούν τη χώρα τους». Απευθυνόμενος σε φυλάρχους που είχαν παρευρεθεί στην ομιλία του, τόνισε ότι αν η Αίγυπτος επέμβει στη Λιβύη οι δυνάμεις της θα προωθηθούν με τους φυλάρχους να βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή.

Η κατάκτηση της Σίρτης θα άνοιγε τον δρόμο στις δυνάμεις της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης να προχωρήσουν πιο βαθιά στα ανατολικά της χώρας και να αποκτήσουν τον έλεγχο πετρελαιοπηγών.

Όπως μεταδίδει το Aljazeera, ο Αλ Σίσι έχει διατάξει τον στρατό του να είναι σε ετοιμότητα για να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αποστολή εντός ή εκτός της χώρας για την προστασία της εθνικής ασφάλειας. 

Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος έστειλε αίτηγμα για έκτακτη υπουργική συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου, για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Χοσάμ Ζάκι δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει συνεχής συντονισμός με το Ομάν, που προεδρεύει της τρέχουσας συνόδου, για τον καθορισμό μιας ημερομηνίας για μία τηλεδιάσκεψη που πιθανόν να πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα.

Το αίτημα του Καΐρου συγκέντρωσε την υποστήριξη από πολλά κράτη, δήλωσε ο κ. Ζάκι.

Όπως είναι γνωστό, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι παρουσίασε στις 6 Ιουνίου μία ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, προτείνοντας κατάπαυση του πυρός και εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας. Πρόκειται για τη «Διακήρυξη του Καΐρου», που ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ανακοίνωσε παρουσία του Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ και του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ.

Πηγή: euro2day.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:21