search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:25
MENU CLOSE

Καρλ Λάγκερφελντ: Το μυστήριο με τη διαθήκη του -Ο εξαφανισμένος λογιστής, οι 7 «μνηστήρες» και η αμύθητη περιουσία του

21.06.2020 08:14
Καρλ Λάγκερφελντ: Οικογενειακές σχέσεις με τους Ναζί αποκαλύπτει νέα βιογραφία του  - Media
 
Ο διάσημος Γερμανός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ, ο «τιτάνας» των οίκων Chanel και Fendi, αγαπούσε να είναι στο επίκεντρο της προσοχής και να δημιουργεί αίσθηση. Κάτι που κατάφερε και μετά τον θάνατό του, τον Φεβρουάριο του 2019, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα σκάνδαλο, το οποίο έχει «ανάψει φωτιές» και συνεχίζει να απασχολεί τον διεθνή Τύπο.
 
Οι δικαιούχοι είναι κάμποσα μοντέλα άνδρες και πρώην υπάλληλοι – μαζί με τον νεαρό του βαφτιστήρα – που τώρα τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιον αγαπούσε περισσότερο ο Λάγκερφελντ και, επομένως, αυτός που θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας του.
 
Εν τω μεταξύ, ο λογιστής του Λάγκερφελντ, ο οποίος είναι 87 ετών, «εξαφανίστηκε» από το προσκήνιο ενώ ο 16μηνος αγώνας για την περιουσία του, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν πρόκειται να επιλυθεί σύντομα.
 
Πού είναι λοιπόν όλα τα χρήματα; Και μπορούν οι αναφορές ότι η αγαπημένη γάτα Σουπέτ (Choupette) του Καρλ Λάγκερφελντ πρόκειται να γίνει ένα πολύ πλούσιο γατάκι; Η γάτα, έχει χιλιάδες followers στο instagram και ζει μέσα στη χλιδή. Έχει προσωπική βοηθό για να την περιποιείται και να τη χαϊδεύει, φοράει κολάρα με διαμάντια εκατομμυρίων και παρευρίσκεται στα fashion show της Chanel. Λέγεται ότι έχει βγάλει 2,5 εκατομμύρια λίρες από πολλές διαφημιστικές εκστρατείες και έχει τη δική της μάνατζερ. Ο ίδιος είχε σχολιάσει ότι θα την παντρευόταν αν ήταν νόμιμο.
 
Η ιστορία του Καρλ Λάγκερφελντ
Σκούρα γυαλιά, αλογοουρά, μαύρο τζιν, λευκά πουκάμισα: ο Λάγκερφλεντ δημιούργησε τη δική του εικόνα.
 
Γεννημένος ως Καρλ Οττο Λάγκερφελντ στο Αμβούργο, μια χρονολογία που παραμένει ένα μυστήριο – λέγεται ότι ήταν το 1933 – ο πατέρας του ήταν διευθύνων σύμβουλος της American Milk Products Company. Η μητέρα του, Ελισάβετ, είχε μια τεράστια επιρροή επάνω του. Όταν ήταν 14 ετών, του είπε ότι τα χέρια του ήταν πολύ άσχημα για να αρχίσει να καπνίζει. Όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του, δεν είχε καπνίσει ποτέ. «Ήθελα να καπνίσω για να φαίνομαι μεγάλος. Η μητέρα μου όμως μου είπε “Δεν πρέπει να καπνίσεις. Τα χέρια σου δεν είναι πολύ ωραία και αυτό φαίνεται όταν καπνίζεις”».
 
Γνωστός για τις πολύπλοκες ιστορίες του, που μπορεί να ήταν αληθινές ή όχι, ισχυρίστηκε επίσης κάποτε ότι τον είχαν αλυσοδέσει στο κρεβάτι του ως παιδί για να τον σταματήσουν από το να τρώει υπερβολικά.
 
Η καριέρα του στη μόδα ξεκίνησε αφού κέρδισε στην κατηγορία παλτών σε διαγωνισμό στο Παρίσι το 1954. Προσλήφθηκε από τον Balmain και αργότερα μεταμόρφωσε τον οίκο Fendi. Στη συνέχεια ήρθε ο οίκος μόδας Chanel, στον οποίο εργάστηκε ως creative director από το 1983.
 
Εγινε θέμα συζήτησης, όταν ταρακούνησε με τα λεγόμενα του το συντηρητικό brand, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Chanel είναι ένα ίδρυμα και πρέπει να αντιμετωπίζεις ένα ίδρυμα σαν πόρνη – και μετά βγάζεις κάτι από αυτήν».
 
Η «ωμή» γλώσσα και τα απρεπή σχόλια του Λάγκερφελντ καθώς και η αυστηρή κριτική του συχνά προκαλούσαν διαμάχες.Το όνομά του έχει αναφερθεί πολλές φορές σε σκάνδαλα, για τα οποία ο ίδιος φαινόταν να αδιαφορεί. Έχει σχολιάσει αρνητικά πολλούς celebrities προκαλώντας σάλο.
 
Το 2013, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο, με τίτλο « Ο Κόσμος σύμφωνα με τον Καρλ», στο οποίο περιλαμβάνονται διάφορες δηλητηριώδεις ατάκες για πολλές διάσημες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
 
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του για την αδελφή της Κέιτ Μίντλετον, Πίπα. «Δεν μου αρέσει το πρόσωπο της αδελφής της, θα πρέπει να δείχνει μόνο το πίσω μέρος της». Όσο για την πριγκίπισσα Νταϊάνα, σύμφωνα με τον Καρλ Λάγκερφελντ ήτα «Όμορφη και γλυκιά, αλλά ήταν χαζή».
 
Δεν του άρεσε να ταξιδεύει με κανέναν άλλον τρόπο εκτός από τα ιδιωτικά τζετ, απεχθανόταν τα μανικιούρ, τους άσχημους κοντούς άντρες, τις σέλφι, τα τηλέφωνα, τη μυρωδιά του μαγειρέματος, το κρέας, το ρύζι, ρυζιού, συναντήσεις οποιουδήποτε είδους, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και «όλα τα παιδιά».
 
Λέγεται μάλιστα όταν είχε ερωτηθεί αν θα ήθελε να αποκτήσει έναν γιο για να του μεταδώσει τη σοφία του, ο Λάγκερφελντ απάντησε το εξής: «Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλω. Μισώ όλα τα παιδιά. Για άλλους ανθρώπους είναι εντάξει, αλλά όχι για εμένα. Δε γεννήθηκα για να είμαι άνθρωπος της οικογένειας».
 
Είχε μια μεγάλη αγάπη, τον Ζακ ντε Μπασέρ, γνωστό ως Jako, ο οποίος πέθανε από Aids σε ηλικία 38 το 1989. Γνωρίστηκαν όταν ο Ντε Μπασέρ, ένας αμφιφυλόφιλος δανδής, διάσημος για την οργάνωση σεξ πάρτι, ήταν 21 ετών και η σχέση τους κράτησε μέχρι το θάνατό του.
 
Το 2010, ο Λάγκερφελντ είπε ότι προτιμούσε να πληρώσει πόρνες για σεξ. Συγκεκριμένα, είπε στο περιοδικό Vice: «Προσωπικά μου αρέσουν μόνο οι συνοδοί υψηλού επιπέδου. Δεν μου αρέσει να κοιμάμαι με ανθρώπους που αγαπώ πραγματικά. Δεν θέλω να κοιμηθώ μαζί τους γιατί το σεξ δεν μπορεί να διαρκέσει, αλλά η αγάπη μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Νομίζω ότι αυτό είναι υγιές».
 
Ο Λάγκερφελντ ζούσε σε ένα υπέροχο διαμέρισμα του 18ου αιώνα, με 9 υπνοδωμάτια στην αριστερή όχθη του Παρισιού. Ήταν τόσο πολυτελές, που όταν ο σχεδιαστής δημοπράτησε μερικές από τις αντίκες και τα έπιπλα του, κέρδισε 16 εκατομμύρια λίρες από την πώληση.
 
Είχε επίσης ένα σπίτι στο Βερμόντ, ένα άλλο στο Μπιαρίτζ και ένα διαμέρισμα 25 εκατομμυρίων λιρών στο Μονακό, με απίστευτη θέα. Είχε πει μια φορά σε συνέντευξή του, πως η βιβλιοθήκη του διέθετε πάνω από 300.000 τόμους, και ότι είχε πάνω από 1.000 από τα χαρακτηριστικά λευκά πουκάμισά του. «Η μεγαλύτερη πολυτέλεια μου είναι ότι δεν χρειάζεται να δικαιολογώ τον εαυτό μου σε κανέναν», είχε δηλώσει.
 
Γιατί αργεί η επικύρωση της διαθήκης του Λάγκερφελντ
Ενας λόγος για την καθυστέρηση της επικύρωσης της διαθήκης, είναι η σύγχυση που υπάρχει σχετικά με την έκταση της περιουσίας του.
 
Πριν από το θάνατό του, ντετέκτιβ που εργάζονται για τις γαλλικές φορολογικές αρχές, εξέτασαν προσεκτικά τις οικονομικές ρυθμίσεις του Λάγκερφελντ. Μια πηγή που συνδέεται με το Υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας δήλωσε στην Daily Mail ότι υποψιάζονται φορολογική απάτη.
 
«Υπήρξε μια επιδρομή σε μια από τις επιχειρήσεις του κ. Λάγκερφελντ για την κατάσχεση αποδεικτικών στοιχείων και περαιτέρω έρευνες έχουν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο», είπε. «Η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διευθέτηση των υποθέσεων του κ. Λάγκερφελντ δεν είναι καθόλου απλή», πρόσθεσε.
 
Το 2016 οι ερευνητές διέρρευσαν λεπτομέρειες της έρευνάς τους, ισχυριζόμενοι ότι ο διάσημος μόδιστρος, είχε αποκρύψει από τις γαλλικές αρχές, εισόδημα τουλάχιστον 19 εκατομμυρίων λιρών.
 
Ο λογιστής του για τα 30 χρόνια Lucien Frydlender λέγεται ότι ήταν καθοριστικός για τη δημιουργία ενός πλέγματος εταιρειών σε όλο τον κόσμο και υπεράσπισης της περιουσίας του.
 
Μια βρετανική εταιρεία, το Studio 7L, βρίσκεται στο κέντρο της. Με έδρα το Rickmansworth, Hertfordshire, παίρνοντας το όνομά του από το βιβλιοπωλείο 7L του Λάγκερφελντ στο Παρίσι, η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 9,4 εκατομμυρίων λιρών σύμφωνα με διαθέσιμα στο κοινό έγγραφα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Οι περισσότερες μετοχές παραμένουν στο όνομα του Λάγκερφελντ, ενώ ο κ. Frydlender παραμένει διευθυντής της εταιρείας και ο άνθρωπος που τώρα έχει «σημαντικό έλεγχο» της εταιρείας. Άλλα βασικά στοιχεία μπορεί να παραμένουν αδήλωτα, διότι η εταιρεία «δικαιούται εξαίρεση από τον έλεγχο» βάσει της βρετανικής εταιρικής νομοθεσίας, σύμφωνα με σημείωμα του κ. Frydlender.
 
Αυτό προκαλεί ανησυχία στους Γάλλους επειδή πάντα υποπτεύονταν ότι ο Λάγκερφελντ προστατεύει την περιουσία του από αυτούς, μέσω διευθετήσεων σε ολόκληρη τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις ΗΠΑ. Ενώ η επιχείρηση του Παρισιού δήλωσε αδύναμα κέρδη και κατέβαλε ελάχιστο φόρο, τα χρήματα που καταβλήθηκαν στον Λάγκερφελντ από τα πολυτελή εμπορικά σήματα για τα οποία εργάστηκε ως freelance διοχετεύθηκαν μέσω του Studio 7L, καθώς και της Photofan, μιας συνδεδεμένης εταιρείας στην Ιρλανδία. Οι γαλλικές αρχές ερευνούν πού πήγαν οι πληρωμές για την προσοδοφόρα δουλειά του με το ακιρβό brand.
 
Δεν είχε στενούς συγγενείς εξ αίματος και συχνά έλεγε ότι θα άφηνε τα πάντα στην αδυναμία του, τη γάτα του Choupette. «Είναι ένα είδος Γκρέτα Γκάρμπο. Είναι ο τρόπος που κινείται, ο τρόπος που παίζει. Υπάρχει κάτι αξέχαστο γι ‘αυτήν. Είναι μια έμπνευση για κομψότητα», έχει πει για αυτήν. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε ποτέ καμία νομική δυνατότητα να αφήσει τα πάντα στη γάτα του. Η διαθήκη έχει κατατεθεί στο φορολογικό παράδεισο του Μονακό – δεν είναι δημόσιο έγγραφο.
 
Ωστόσο, ο Τύπος στη Γαλλία αναφέρει ότι υπάρχουν επτά δικαιούχοι – όλοι άνθρωποι και όλοι τους ετοιμάζονται να κληρονομήσουν εκατομμύρια. Πέντε από τους επτά είναι τα λεγόμενα: «αγόρια του Καρλ», νεαροί άνδρες που έχουν γίνει οι μούσες του όλα αυτά τα χρόνια.
 
Ο αντισυμβατικός σχεδιαστής τους περιέγραψε ως εξής: «Δεν βάζω ταμπέλες. Τους βλέπω σαν οικογένεια. Δεν έχω καθόλου οικογένεια, γι ‘αυτό είναι ωραίο να τους έχω, σαν γιους, αλλά χωρίς τα δυσάρεστα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν οι γιοι».
 
Το μοντέλο Amanda Harlech ήταν άλλη μία από τις μούσες του και στενή του φίλη. Η Βρετανή fashionista, η οποίος είναι διαζευγμένη από τον Francis Ormsby-Gore, 6ο βαρόνο του Harlech, εργάστηκε για τη Chanel από το 1996 και ήταν επίσης σύμβουλος στο Fendi. Δεν πιστεύεται, ωστόσο, ότι είναι ένας από τους δικαιούχους της διαθήκης του Λάγκερφελντ.
 
Ο λογιστής του Lucien Frydlender που εδρεύει στο Παρίσι, έκλεισε το κατάστημα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το περιοδικό Voici λέει ότι δεν λαμβάνει κλήσεις από τους δικαιούχους της διαθήκης του Λάγκερφελντ και δεν είναι διαθέσιμος για ραντεβού, γεγονός που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των ενδιαφερόμενων.
 
Η σύζυγός του που παραμένει ανώνυμη, έσπασε τη σιωπή της, τις τελευταίες ημέρες. Μιλώντας από την Ελβετία, είπε: «Είναι τρελό, αυτές οι κατηγορίες! Επιτρέψτε μου να σας πω, θα ήμουν ευχαριστημένη αν ο σύζυγός μου είχε πάει σε έναν παραδεισένιο νησί με τον κρυφό θησαυρό, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ άρρωστος. Βρίσκεται στο Παρίσι και είναι απομονωμένος σαν τους ανθρώπους της ηλικίας του. Αν ήταν νεκρός, θα τα καταφέρναμε χωρίς αυτόν για τη διαδοχή, σωστά;»
 
Αλλά λόγω των δεκαετιών του στη διαχείριση της περιουσίας του σχεδιαστή, ο Frydlender είναι ο μόνος που γνωρίζει την ακριβή κατάσταση των οικονομικών του Λάγκερφελντ. Έπρεπε να είναι υπεύθυνος για την καταμέτρηση όλων των περιουσιακών του στοιχείων ώστε να μπορούν να διαιρεθούν δίκαια.
 
Οι τυχεροί 7 της διαθήκης του Λάγκερφελντ
1) Sebastien Jondeau, 45 ετών
Ένας μπόξερ μερικής απασχόλησης, που εργάστηκε ως μοντέλο, σωματοφύλακας και σοφέρ και ήταν με τον σχεδιαστή για δύο δεκαετίες. Έχει ονομαστεί από τα γαλλικά μέσα ως «ο πραγματικός κληρονόμος» και λέγεται ότι «κρατούσε το χέρι του σχεδιαστή» τη στιγμή του θανάτου του.
 
2) Baptiste Giabiconi, 31 ετών
Ένα μοντέλο από τη Γαλλία που ο σχεδιαστής τον είχε «σαν γιο». Γνωρίστηκαν το 2008 όταν ήταν 19 ετών. Η εφημερίδα Le Parisien ισχυρίστηκε ότι η διεκδίκηση του Giabiconi προκάλεσε «ζήλια και διαφωνίες» μεταξύ του ίδιου και του Jondeau.
 
3) Τζέικ Ντέιβις, 40 ετών
Ο Τζέικ Ντέιβις είναι ένα γοητευτικό μοντέλο από τη Βρετανία. Πριν τον πιάσει το μάτι του Λάγκερφελντ, λέγεται ότι το 2009 έβγαινε για λίγο την Αμέλ Μπεράμπα από τις Sugababes. Έγινε άλλος ένας από τις «μούσες» του Λάγκερφελντ, πρωταγωνιστώντας σε πολλές εκστρατείες του, συνήθως χωρίς το πουκάμισό του.
 
4) Caroline Lebar, 55 ετών
Η Caroline Lebar από το Παρίσι είναι ένα από τα πιο μακροχρόνια μέλη της ομάδας του και εργάστηκε γι ‘αυτόν για περισσότερα από 30 χρόνια, χειρίζοντας τις δημόσιες σχέσεις και ως επικεφαλής επικοινωνίας για τον οίκο μόδας του Λάγκερφελντ.
 
5) Francoise Cacote
Η οικονόμος του Λάγκερφελντ που έγινε η «νταντά» της Choupette, διαχειρίζεται τον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζει μαζί της στο Παρίσι, καλύπτοντας κάθε ανάγκη της στο διαμέρισμα του Καρλ, το οποίο δεν έχει ακόμη διατεθεί στην αγορά.
 
6) Brad Kroenig, 41 ετών
Με καταγωγή από το Όουκφιλντ του Μισσούρι, ο Μπραντ έπεσε στην αντίληψη του Λάγκερφελντ όταν πόζαρε εντελώς γυμνός σε μια φωτογράφιση της εταιρείας Abercrombie & Fitch. Ο σχεδιαστής είπε ότι το καλύτερο χαρακτηριστικό του ήταν «η καμπύλη του μηρού του» και άρχισε να συνεργάζεται μαζί του το 2003. Ο Brad, είναι παντρεμένος με τη Nicole, κόρη του διάσημου προπονητή τένις Nick Bollettieri, ο Μπραντ και ένα από τα πιο επιτυχημένα ανδρικά μοντέλα στον κόσμο.
 
7) Hudson Kroenig, 12 ετών
Ο γιος του Μπραντ και ο βαφτιστήρας του Λάγκερφελντ. Ο Hudson εμφανίζεται στα σόου της Chanel από τότε που ήταν δύο και κάποτε ο Λάγκερφελντ έβαλε στο αγόρι διαμάντια αξίας 1 εκατομμυρίου λίρες για μια επίδειξη μόδας. Τον ονόμασε «ο μικρός πρίγκιπας». Το μοντέλο Amanda Harlech είπε: «Ο Καρλ είναι συναρπασμένος από το γεγονός ότι είναι τόσο κοντά σε ένα νεαρό μυαλό».
 
Πηγή: iefimerida.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:25