09/08/2020 17:16:14
16.8.2012

Πλημμύρα κατασχέσεων

Πλημμύρα κατασχέσεων - Media

Για άρση του μέτρου της αναστολής των πλειστηριασμών πιέζει η τρόικα και σπρώχνει τις τράπεζες σε κατασχέσεις με άμεσες μαζι­κές πωλήσεις, ώστε να αυξηθεί το αδιάθετο στοκ και να μειωθούν άμεσα και ραγδαία οι τιμές.

Με τις επισφάλειες των τραπεζών από τα στεγαστικά να ξεπερνούν τα 12 δισ., τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προτείνουν μοντέλα αναδι­άρθρωσης δανείων με ορίζοντα ακόμα και τα 50-60 ή και περισσότερα χρόνια. Επιμένουν δε να ενεργοποιηθούν οι ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρεί­ες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) που διαθέτουν όλες οι τράπεζες και να τους παραχωρηθούν τα κατασχεμένα ακίνητα. 

Οι τροϊκανοί πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με κατασχέσεις, διαταγές πληρωμής, εκδίκαση αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων, εργατικών διαφορών αλλά και φορολογικών υποθέσε­ων. 

Αν, πάντως, τελικά επιβληθεί η θέση της τρόικας, η οποία αποσκοπεί επισήμως στην πτώση των τιμών στα ακίνητα, τότε οι επισφάλειες των τραπεζών θα πολλαπλα­σιαστούν, καθώς τα εχέγγυα που διαθέτουν θα χάσουν την αξία τους και τα τιτλοποιημένα δάνεια θα γίνουν τοξικά, πυρο­δοτώντας ενδεχομένως κρίση της ίδιας υφής με αυτή που έπληξε τις ΗΠΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές εκρήξεις και θα δημι­ουργήσει κίνδυνο χρεοκοπίας τραπεζών, ενώ το ωστικό κύμα θα πλήξει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει στα χαρτοφυλάκιά της τέτοια τιτλοποιημένα προϊόντα ως εχέγγυα (collaterals) για τη χρη­ματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. 

Συνεπώς μια εξέλιξη αυτού του είδους υπάρχει ανησυχία ότι θα ναρ­κοθετήσει την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συ­στήματος και θα οδηγήσει την κοινωνία σε έκρυθμες καταστάσεις, απειλώντας ευθέως τη συνοχή και την ευστάθεια της κυβέρνησης και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και των κοινωνικών εκρήξεων. 

Θα... νοικιάζουμε τα σπίτια μας! 

Οι τράπεζες, για να ξεπεράσουν το κραχ στην κτηματαγορά, εάν προ­χωρήσουν μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, καθώς αυτό θα έχει άμεσες και ίσως καταστροφικές συνέπειες και για τις ίδιες, έχουν εκπο­νήσει ένα σχέδιο, με βασικό πλαίσιο τη δημιουργία εταιρειών αξιοποίη­σης ακινήτων (real estate) και την εκχώρηση σε αυτές των ακινήτων που θα κατάσχουν, ενώ το σχέδιο δεν αποκλείει ακόμη και την παραχώρη­ση των κατασχεμένων ακινήτων στους σημερινούς ιδιοκτήτες τους έναντι... ενοικίου! 

Aξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο δημιουργίας εταιρει­ών αξιοποίησης ακινήτων, θα εκχωρούν στις εταιρείες αυ­τές τα «κόκκινα» δάνεια, με στόχο να μην περάσουν στους ισολογισμούς τους. 

Οι εταιρείες, σύμφωνα με το σχέδιο, θα έχουν πλέον την κυριότητα των υπό κατάσχεση ακινήτων και θα επιδιώκουν, αντί να βγάζουν στο «σφυρί» τα ακίνητα, να τα νοικιάζουν στους σημερινούς τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, εάν είναι συνεπείς, έπειτα από χρόνια θα μπορούν να το επαναγοράσουν σε «συμβολική τιμή». 

Η λύση αυτή ίσως προκριθεί ώστε να μην προκληθεί κοινωνική ανα­ταραχή από τις μαζικές κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Από την πλευρά της η εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων θα δίνει ένα μέρος από το ενοίκιο στις τράπεζες, οι οποίες βεβαίως θα έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εγγραφής επισφαλειών στους ισολογισμούς τους. 

Το σενάριο αυτό έχει κάνει ήδη τον γύρο των τραπεζών και αντιμετω­πίζεται θετικά απ’ αυτές, καθώς απορρίπτουν οποιαδήποτε σκέψη για κούρεμα των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.