search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:13
MENU CLOSE

Ο Άδωνις «βλέπει» λιγότερα λουκέτα αλλά «ξεχνά» τς χιλιάδες απολύσεις, αλλά και τις προσλήψεις που δεν έγιναν

23.06.2020 10:02
Επαναλειτουργία της ιστορικής βιομηχανίας Σέλμαν υπόσχεται ο Αδ. Γεωργιάδης - Media

 

Τα στοιχεία της πραγματικής αγοράς δείχνουν ότι έχουμε λιγότερα «λουκέτα» επιχειρήσεων από τις αντίστοιχες περιόδους της περυσινής περιόδου και ότι με ταχύτρερο τρόπο από ποτέ άλλοτε έχουν διατεθεί στην οικονομία και τις επιχειρήσεις τα μεγαλύτερα ποσά στήριξης, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ενημερώνοντας την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης επικαλούμενος στοιχεία από το Γενικό Μητρώο Επιχιερήσεων (ΓΕΜΗ) ανέφερε ότι η πραγματική εικόνα είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν μαζικά, όπως κάποιοι ίσως εύχονται… ή ελπίζουν αλλά διατηρείται η τάση να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, παρά την κρίση. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να μπουν και να κάνουν αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή σημειώνοντας πως «είναι κρίμα να μην πάρουν αυτά τα λεφτά»

Ωστόσο ο υπουργός μάλλον «ξεχνάει» τα στοιχεία που προκύπτουν από την ΕΡΓΑΝΗ τα οποία δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα της αγοράς εργασίας.

Χιλιάδες απολύσεις και μη προσλήψεις

Με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για τον Μάιο 2020 είχαμε μόλις 99.000 προσλήψεις όταν τον ίδο μήνα πέρσι είχαμε 323.000 προσλήψεις, δηλαδή φέτος έχουμε μόνο για αυτό το μήνα 224.000 λιγότερες προσλήψεις.

Επίσης καταγράφηκαν 66.000 απολύσεις, κι κόπτεται η κυβέρνηση ότι “απαγόρευσε” τος απολύσεις. Το δε ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων φέτος είναι 33.000 όταν πέρσι ήταν 105.000.

Τον δε Απρίλιο 2020 είχαμ μόλις 48.000 προσλήψεις, 233.000 λιγότερες σε σχέσξη με τον Απρίλιο του 2019 και άλλες 41.000 απολύσεις.

Τέλος τον Μάρτιο 2020, στα μέσα του οποίο η κυβέρνηση κήρυξε την καραντίνα, σημειώθηκαν 103.000 προσλήψεις αλλά και 144.000 απολύσεις.

Τα «δώρα» του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε τα δελεαστικά για τους επιχειρηματίες και εργοδότες μέτρα του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για το τι ακριβώς ισχύει.

Να θυμίσουμε πως με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, ο εργαζόμενος που έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης θα τίθεται σε εκ περιτροπής εργασία από τον εργοδότη του, χωρίς τυπικά να αλλάζει το καθεστώς της σύμβασης που έχει υπογράψει.
Η μηνιαία απασχόληση θα μετατραπεί σε απασχόληση δύο εβδομάδων (μείωση ωρών κατά 50%).

Ο εργοδότης θα καλύπτει το 50% του μισθού, ενώ το κράτος θα καλύπτει το 60% του υπόλοιπου μισού μισθού που δεν θα λαμβάνει ο εργαζόμενος από τον εργοδότη του.

Μέσω αυτού του προγράμματος οι μισθοί θα μειωθούν κατά 20% και θα φτάνει και το 23% εξαιτίας των μειωμένων δώρων.

Επίσης για τον πρώτο ενάμιση μήνα εφαρμογής του προγράμματος, από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου, το κράτος θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται.

Κατά το υπουργείο Εργασίας αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Στο πρόγραμμα αυτό θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις –ανεξαρτήτως ΚΑΔ- που έχουν μείωση των εσόδων τους ή του κύκλου εργασιών τους κατά 20% στην περίοδο της πανδημίας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα μπορούν να θέσουν σε εκ περιτροπής εργασία το σύνολο του προσωπικού τους ωστόσο δεν μπορούν κατά την περίοδο αυτή να κάνουν απολύσεις, αναστολές συμβάσεων ή να αλλάξουν την σύμβαση της πλήρους απασχόλησης που είχαν συνάψει με τους εργαζόμενους πριν την ένταξή τους στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:12