search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:16
MENU CLOSE

Λέκκας για Μάνδρα: Άναρχη δόμηση και μεγάλης έντασης βροχόπτωση ευθύνονται για την τραγωδία

23.06.2020 11:00
Λέκκας για Μάνδρα: Άναρχη δόμηση και μεγάλης έντασης βροχόπτωση ευθύνονται για την τραγωδία  - Media

 

Στην ανεξέλεγκτη δόμηση και στη μεγάλης έντασης βροχόπτωση, φαινόμενο που είχε να παρατηρηθεί 150 χρόνια, απέδωσε την τραγωδία της πλημμύρας στην Μάνδρα με τους 25 νεκρούς, ο καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Αυτή την επιστημονική άποψη προέβαλε σήμερα, καταθέτοντας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όπου γίνεται η δίκη με τους 21 κατηγορούμενους ως υπεύθυνους για την τραγωδία της 16ης Νοεμβρίου του 2017.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τη βροχόπτωση, καθώς ανάλογο φαινόμενο έχει να παρουσιαστεί στη Δυτική Αττική και δη στη Μάνδρα, 150 χρόνια, ωστόσο, κατά την επιστημονική του άποψη, στην τραγωδία συνετέλεσαν, «η ένταση της βροχόπτωσης σε συνδυασμό με την απουσία θεσμικού πλαισίου, αλλά και την ανεξέλεγκτη δόμηση τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή».

Πάντως, στην κατάθεση του υπογράμμισε πως «το φαινόμενο βροχόπτωσης είχε προσδιοριστεί δύο μέρες πριν ασαφώς και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά».  

Σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, «ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Υπήρξε έντονη ραγδαιότητα. Ήταν η πιο ραγδαία  βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών, που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία, τουλάχιστον 150 χρόνια».

Ειδικότερα, ο καθηγητής έκανε αναφορά στην «άναρχη» δόμηση που χαρακτηρίζει την πληγείσα πόλη, η οποία, όπως είπε, «ουσιαστικά χτίστηκε μετά το ’60 στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο».  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:15