search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:18
MENU CLOSE

Τι είναι η xονδροπάθεια γονάτου – Ασκήσεις αντιμετώπισης (Photos)

23.06.2020 11:02
Τι είναι η xονδροπάθεια γονάτου – Ασκήσεις αντιμετώπισης (Photos) - Media

 

Ξαφνικός πόνος «πίσω από την επιγονατίδα» ο οποίος επιδεινώνεται στο τρέξιμο, άλματα, ανέβασμα ή κατέβασμα σκάλας, αίσθημα «τριξίματος» «σφίξιμο» ή ακόμα και αίσθημα «κλειδώματος» τα παράπανω συμπτώματα παραπέμπουν συνήθως σε χοντροπάθεια ή Χονδρομαλάκυνση γόνατου.

Η χονδροπάθεια εκδηλώνεται στην ηλικιακή ομάδα 15-40 ετών. Είναι επαγγελματική πάθηση αφού εμφανίζεται σε άτομα πού καταπονούν τα γόνατα σε γονατιστή θέση ή ανεβοκατεβαίνουν συνέχεια σκάλες: π.χ. τεχνίτες πλακιδίων και μαρμάρων, οι οδηγοί φορτηγών και ταξί, άτομα με έντονη καθιστική-γραφειακή εργασία, σε αθλητές και γενικά όσοι καταπονούν τα γόνατα με πίεση στο έδαφος.

Αιτιοπαθογένεση:

Στα άκρα των οστών, υπάρχει ένα λεπτό στρώμα συμπαγούς οστού και πάνω από αυτό υπάρχει ο αρθρικός χόνδρος, ο οποίος είναι ένας άκαμπτος συνδετικός ιστός που αποτελείται σε ποσοστό 60-80% από νερό, και στον οποίο υπάρχει συμπαγές δίκτυο κολλαγόνου.

Ο αρθρικός χόνδρος είναι αδιαφανής, λευκός, ελαστικός, λείος και στιλπνός και χάρη σε αυτόν επιτρέπεται η ομαλή και με ελάχιστη τριβή κίνηση των αρθρικών επιφανειών. Μερικές φορές όμως, ο χόνδρος μέσα σε μια άρθρωση μαλακώνει και σπάει χάνοντας την ικανότητά του να προστατεύει τα άκρα των οστών, με αποτέλεσμα αυτά να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο.

Σημεία προσοχής:

  • Αποφύγετε τις σκάλες και το περπάτημα σε έντονη κλίση (π.χ. ανηφόρα/κατηφόρα).
  • Φορέστε αθλητικά παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς και αποφορτίζουν το γόνατο.
  • Αποκτήστε ένα υγιές σωματικό βάρος, καθώς θα μειώσετε την πίεση που δέχονται οι αρθρώσεις.
  • Αποφύγετε τα βαθιά καθίσματα και μην επιλέγετε παρατεταμένες κινήσεις, όπως πολύ ώρα με λυγισμένα γόνατα ή ορθοστασία.
  • Ξεκινήστε ειδικές ασκήσεις εκγύμνασης του τετρακεφάλου, καθώς ο συγκεκριμένος μυς σταθεροποιεί την άρθρωση του γονάτου και βελτιώνει την κίνηση και ευλυγισία της άρθρωσης, μειώνοντας έτσι τον πόνο

Ισομετρικές ασκήσεις τετρακεφάλου:

Σημεία προσοχής: Tο άκρο που κάνει την κίνηση να βρίσκεται τεντωμένο και η φτέρνα σε θέση flex (τα δάχτυλα του ποδιού προς τα πάνω), το ύψος να μην ξεπερνάει το γόνατου του σταθερού ποδιού (τα δύο γόνατα σε ευθεία).

Σημεία προσοχής: Tο άκρο που κάνει την κίνηση να βρίσκεται σε flex, όπως και στην προηγούμενη άσκηση, το σταθερό πόδι να μην ανοίγει κατά την διάρκεια της άσκησης .

Σημεία προσοχής: Τα γόνατα να μην ανοίγουν κατά την διάρκεια της άσκησης, τα δάχτυλα κοιτάνε προς τα πάνω.

Σημεία προσοχής: Oι ωμοπλάτες να εφάπτουν στο έδαφος, ο ,ώμος, τα κόκαλα της λεκάνης και το γόνατο να βρίσκονται στην ίδια ευθεία.

Σημεία προσοχής: Oι ωμοπλάτες να βρίσκονται πίσω και κάτω, το σώμα μου σε μια ευθεία με τα γόνατα τεντωμένα.

Μπορούμε κάλλιστα να γίνουμε θεραπευτές του εαυτού μας, αρκεί να μπούμε σε δράση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:15