search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:40
MENU CLOSE

Αρβανίτης στην Κομισιόν για τα «Ellinika Hoaxes»: Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει το Facebook στην Ελλάδα;

23.06.2020 13:12
Αρβανίτης στην Κομισιόν για τα «Ellinika Hoaxes»: Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει το Facebook στην Ελλάδα; - Media

 

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης για τα «Ellinika Hoaxes» σε σχέση με την υπόθεση που προέκυψε με την είδηση ότι κόβονται τα καλλιτεχνικά μαθήματα από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και για την έλλειψη αμεροληψίας των fact checkers της πλατφόρμας που συνεργάζεται με το Facebook στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες τα «Ellinika Hoaxes» χαρακτήρισαν ως «fake news» την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ύστερα από έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, τα ellinika hoaxes παραδέχτηκαν το λάθος τους και ανακάλεσαν.

Αναλυτικά, η ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη:

«Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις, το Facebook αποφεύγει συστηματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον εντοπισμό, την επισήμανση και τον αποκλεισμό των Fake News. Στην Ελλάδα ακολουθείται το χειρότερο σενάριο, καθώς η παρακολούθηση των Fake News έχει ανατεθεί σε site (ellinikahoaxes.gr), το οποίο δεν διαθέτει ούτε δημοσιογραφική πείρα, ούτε επαρκές προσωπικό.

Αντί να τηρεί στάση αυστηρής ουδετερότητας, το site μεροληπτεί συχνά υπέρ της κυβέρνησης φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει ως Fake News την άποψη αντικυβερνητικού αρθρογράφου. Η πρακτική αυτή αποθεώθηκε την Τετάρτη13/6, όταν, προφανώς στην προσπάθεια στιγματισμού αντιπάλων της κυβέρνησης και συμμετοχής στο πολιτικό παιχνίδι, τα ellinikahoaxes κυκλοφόρησαν alert για Fake News, το οποίο ήταν το ίδιο Fake News! Μετά από μαζικές αντιδράσεις πολιτών, το ellinikahoaxes παραδέχθηκε αργότερα ότι έκανε λάθος χωρίς να δώσει παραπάνω εξηγήσεις.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε το Facebook να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση των Fake News στην ΕΕ και την Ελλάδα;».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15