search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:50
MENU CLOSE

Μονομαχία στον τοξικό βάλτο της σκανδαλολογίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2131
25-6-2020
25.06.2020 03:00
mitsotakis_6-3.jpg

 

Αντεπίθεση της Ν.Δ. βάζοντας στο στόχαστρο τον Νίκο Παππά

Πριν από μερικές εβδομάδες το «Π» είχε διερωτηθεί αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρέσκεται στο ρίσκο. Οι εξελίξεις μάλλον απαντούν θετικά σε αυτό το ερώτημα, καθώς η Ν.Δ. όχι μόνο εντείνει την επιθετικότητά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, αλλά διευρύνει το πλάνο για να εντάξει σε αυτό και έναν από τους στενότερους, αν όχι τον στενότερο, συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά.

Με την κίνηση αυτή, μέσω της ηχογραφημένης συνομιλίας του Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, η Ν.Δ. επιχειρεί να εμπλέξει τον πρώην κορυφαίο υπουργό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη θεωρία της περί «παρακράτους» ΣΥΡΙΖΑ (η οποία αποτελεί εδώ και μερικές ημέρες το νέο αφήγημα του κυβερνώντος κόμματος) αλλά και εμμέσως πλην σαφώς βάζει στο πλάνο και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, υπονοώντας ότι αν δεν κατηύθυνε ο ίδιος την απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών του αντιπάλων, σαφέστατα γνώριζε για αυτήν.

Οι κατηγορίες που η Ν.Δ. εκτοξεύει κατά του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύτατες – και μόνο η λέξη «παρακράτος» έχει εξαιρετικά αρνητικές αναφορές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας –, ωστόσο (και εδώ έρχεται και μπαίνει το ερωτηματικό περί ρίσκου) είναι το κυβερνών κόμμα εκείνο που καλείται να τις αποδείξει. Και η απόδειξη οφείλει να είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη, διότι σε αντίθετη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιούται να μιλάει για απόπειρα κατασυκοφάντησης και πολιτικής εξόντωσης κορυφαίων στελεχών του και φυσικά να αντεπιτεθεί με όποιον τρόπο αυτός κρίνει δόκιμο.

Ταυτόχρονα, η τακτική της σκανδαλολογίας σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα, δισεπίλυτα και θα μπορούσε κάποιος να πει υπαρξιακά προβλήματα (οικονομική κρίση, σοβαρή επιδείνωση στα ελληνοτουρκικά, ανησυχίες για κύμα του κορωνοϊού στη χώρα) δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες για συναίνεση και συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους.

Αλλαγή ατζέντας

Αντιθέτως, πολιτικές πηγές επισημαίνουν με ανησυχία ότι η προσπάθεια της Ν.Δ. να μεταφέρει την ατζέντα από τη διαβόητη λίστα Πέτσα με τα ΜΜΕ που πήραν χρήματα από την καμπάνια για την πανδημία (τη δημοσιοποίηση της οποίας έχουν ζητήσει μετ’ επιτάσεως τόσο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. όσο και ΜΜΕ φιλικά προς το κυβερνών κόμμα) στο πεδίο της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ με τη βαρύτατη κατηγορία της δημιουργίας και δράσης «παρακράτους» δημιουργεί τον κίνδυνο νέας δηλητηρίασης του πολιτικού σκηνικού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες και εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Στην ουσία και τα δύο μεγάλα κόμματα δείχνουν να θέλουν η πολιτική συζήτηση να φύγει από τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τα οποία προϋποθέτουν για την επίλυσή τους διακομματικές συνεργασίες και αμοιβαίες υποχωρήσεις, και να κατευθυνθεί στον τοξικό βάλτο της σκανδαλολογίας, ο οποίος όμως, αν και μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη, μακροπρόθεσμα οδηγεί σε φαινόμενα παρακμής και τραυματισμού των θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, η τακτική της κυβέρνησης μπορεί να έχει και μια απρόβλεπτη αλλά άκρως αρνητική για την ίδια εξέλιξη: Να δημιουργήσει το υπόβαθρο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος κατά γενική παραδοχή μέχρι σήμερα ασκούσε σχετικά ήπια αντιπολίτευση και ταυτόχρονα έμοιαζε να πάσχει από εσωστρέφεια λόγω του συνεδρίου και της διεύρυνσης) να μπει σε ψυχολογία πολιορκίας.

Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει αφενός σε αντιπολίτευση υψηλής έντασης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου συσπείρωση γύρω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφοφόρων με αντιδεξιά αντανακλαστικά, που σε άλλη περίπτωση ίσως αντιμετώπιζαν με μεγαλύτερη χαλαρότητα την όλη κατάσταση. Το ανησυχητικό για τη Ν.Δ. είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που το κυβερνών κόμμα δείχνει να κυριαρχεί απόλυτα χάρη στη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19 και ο Μητσοτάκης να απολαύει υψηλότατης δημοφιλίας.

Στο κάδρο ο Παππάς…

Καθώς ο χρόνος στην κλεψύδρα της Προκαταρκτικής φτάνει στο τέλος, η Ν.Δ. επιχειρεί αντεπίθεση παίζοντας ένα χαρτί που (φαίνεται ότι) το είχε φυλαγμένο στο μανίκι, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για μετωπική σύγκρουση με την Κουμουνδούρου. Η κατάθεση ηχητικού ντοκουμέντου στην Προκαταρκτική Επιτροπή που εξετάζει τυχόν ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο οποίο φέρεται να καταγράφεται συνομιλία του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία ισραηλινής καταγωγής Σάμπυ Μιωνή, έβαλε «φωτιά στα τόπια» του πολιτικού σκηνικού.

Και πλέον αποτελούν καθημερινότητα οι αλληλοκατηγορίες για ενδείξεις «συγκρότησης παρακράτους», όπως λέει το «γαλάζιο» κυβερνητικό στρατόπεδο, και για «κατασκευασμένες συνομιλίες» και για «πραγματικό παρακράτος» που αντιτείνει το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας το ηχητικό ντοκουμέντο η Ν.Δ. ζητά μετ’ επιτάσεως να βάλει σε… καραντίνα ο Τσίπρας τον πρώην υπουργό Επικρατείας. «Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον τουρισμό χρησιμοποίησε τη λέξη καραντίνα. Ο κ. Παππάς δεν ήταν όμως τουρίστας. Ήταν υπουργός της κυβέρνησής του και ο πιο στενός συνεργάτης του. Ας πει λοιπόν ο κ. Τσίπρας αυτό που περιμένουν να ακούσουν οι Έλληνες: Θα βάλει σε καραντίνα τον κ. Παππά ή θα αναλάβει την ευθύνη για το παρακράτος;» σχολίαζαν χθες χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος μίλησε για «μεθοδεύσεις» ενός «αδίστακτου παρακράτους» επί ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Τα ερωτήματα όμως είναι αμείλικτα. Γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους ο κ. Τσίπρας; Αν ναι, τι έκανε για αυτό; Ενημερώθηκε από τον κ. Παππά, τότε υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησής του και πιο στενό του συνεργάτη; Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας, οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Βολές σε Τσίπρα

Σαν προσευχή μάντρα οι «γαλάζιοι» όπου σταθούν και όπου βρεθούν τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνουν μονότονα ότι θα ζητούν είτε ο Τσίπρας να αποπέμψει τον Παππά είτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει «την ευθύνη του παρακράτους». Όπως δήλωσε ο Πέτσας, «ο κ. Τσίπρας αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες. Έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε την απάντησή του. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του».

Τον τόνο της σύγκρουσης και πώς αυτή θα εξελιχθεί είχε φροντίσει να δώσει από την αρχή της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τηρώντας πάντως τις απαιτούμενες αποστάσεις από όσα υποστήριξε ο επιχειρηματίας. «Αν όσα περιγράφονται σε αυτή την ανακοίνωση και στο σχετικό υλικό που κατέθεσε ο κ. Μιωνής είναι πραγματικά, τότε βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους. Φαίνεται μάλιστα ότι ο τότε υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού κ. Τσίπρα γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους. Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών, το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας. Αδιανόητη για την περίοδο της Μεταπολίτευσης» δήλωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Πέτσας.

«Γαλάζια» πυρά…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε μάλιστα πως «κάποιοι δεν ενδιαφέρονταν για να κυβερνήσουν τη χώρα, αλλά για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, να συγκροτήσουν παρακράτος, να γίνουν καθεστώς, να ελέγξουν όλους τους “αρμούς της εξουσίας”, όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας. Και ο κ. Παππάς, πρώην υπουργός Επικρατείας, φαίνεται τώρα να επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτού του παρακράτους. Και ο κ. Τσίπρας; Πρωθυπουργός ήταν. Γνώριζε για όλα αυτά; Οφείλει να απαντήσει σήμερα».

Για «θλιβερή τηλεοπτική εμφάνιση» του Νίκου Παππά έκανε λόγο το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. Σύμφωνα με τη «γαλάζια» ανακοίνωση, ο πρώην υπουργός Επικρατείας «μόνο για ένα πράγμα έπεισε: Για την ενοχή του. Προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να ‘‘πουλήσει’’ φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η μόνη αλήθεια που είπε ήταν ότι η φωνή είναι η δική του. Λέει ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ. Το περιεχόμενο της συνομιλίας, όμως, άλλα λέει. Τι σχέση έχει το υποτιθέμενο αίτημα του Ισραήλ με τον Παπαγγελόπουλο, την Τουλουπάκη, τα λεφτά, τα ‘‘μαγαζιά’’ και τη στοχοποίηση της κ. Μαρέβα Γκραμπόφκσι-Μητσοτάκη;».

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση η Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι «ο κ. Παππάς είχε το θράσος να ισχυριστεί πως όταν έλεγε στον κ. Μιωνή πως “κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά” εννοούσε τον ίδιο τον κ. Μιωνή, τον οποίο είχε μπροστά του. Αλλά του μιλούσε σε τρίτο πρόσωπο… Όσο για το ‘‘μαγαζί’’; Κατάπιε τη γλώσσα του ψελλίζοντας κατι ακαταλαβίστικα. Ο κ. Τσίπρας έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον στενό συνεργάτη του κ. Παππά είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους».

…και κατά Παπαγγελόπουλου

Σχολιάζοντας τα όσα καταθέτει αυτές τις μέρες στην Προκαταρκτική Επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κύκλοι της Ν.Δ. στο περιστύλιο της Βουλής ανέφεραν πως «μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις με τους διαλόγους όπου ο κ. Παππάς περιγράφει το παραδικαστικό μαγαζί που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αγωνία ο κ. Παπαγγελόπουλος φώναξε στην επιτροπή “γιατί μόνο εμένα”. Πήρε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διακίνηση των fake news της δήθεν μίζας, λέγοντας επί λέξει δεν έχει κανένα στοιχείο εναντίον του κ. Σαμαρά». Και κατέληγαν λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον παραδικαστικό πανικό του αντί να λασπολογεί και να αναρωτιέται για τις στοχευμένες ερωτήσεις του εισηγητή μας, να προβληματιστεί για τις ψευδείς απαντήσεις του κ. Παππά».

Στον απόηχο των καταθέσεων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης οι ίδιοι «γαλάζιοι» κοινοβουλευτικοί κύκλοι σημείωναν μάλιστα πως «καθίσταται πλέον σαφές με μάρτυρα μάλιστα τον Νίκο Παππά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στήσει ένα παραδικαστικό σύστημα για να κάνει “δουλειές”. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε τη δική του δουλειά: Εξυπηρετούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και έβγαιναν “πολλά λεφτά” με την πλήρη ανοχή και γνώση του ‘‘κεντρικού μαγαζιού”, όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Παππάς, του ΣΥΡΙΖΑ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33