search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:55
MENU CLOSE

Νέα έρευνα: Με τις βρισιές αντέχουμε περισσότερο τον πόνο

25.06.2020 07:18
Νέα έρευνα: Με τις βρισιές αντέχουμε περισσότερο τον πόνο - Media

 

Φαίνεται πως η χρήση υβριστικών λέξεων ή φράσεων μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την αντοχή μας στον πόνο, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιούμε πραγματικές βρισιές και όχι παραφράσεις που τις μιμούνται, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές που δημοσίευσαν μια σχετική μελέτη στο Psychology.

Για τις ανάγκες της μελέτης, 92 εθελοντές κράτησαν τα χέρια τους μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη παγωμένο νερό. Για να αξιολογήσουν την αντοχή στον πόνο, οι ερευνητές μέτρησαν πόσος χρόνος χρειαζόταν ώστε οι συμμετέχοντες να αρχίσουν να νιώθουν πόνο, ενώ η αντοχή τους σε αυτόν προσδιορίστηκε από το πόση ώρα μπορούσαν να κρατήσουν τα χέρια τους μέσα στο παγωμένο νερό.

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr, κάθε συμμετέχων επανέλαβε το πείραμα τέσσερις φορές και κλήθηκε να επαναλαμβάνει, σε τυχαία σειρά, είτε πραγματικές βρισιές είτε λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά ως βρισιές αλλά στην ουσία δεν είναι. Όπως αποδείχθηκε, η χρήση πραγματικών υβριστικών λέξεων και φράσεων αύξησε την αντοχή στον πόνο κατά 33%, ενώ αντίστοιχα οι «κεκαλυμμένες» βρισιές βοήθησαν ελάχιστα τους συμμετέχοντες να αντεπεξέλθουν στον πόνο.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί αν οι σύγχρονες βρισιές έχουν κάποια επίδραση στην ανακούφιση του πόνου. Όπως φάνηκε δεν έχουν, αν και χαρακτηρίστηκαν ως αστείες ή προκλητικές», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας, Richard Stephens από το Πανεπιστήμιο Keele της Μεγάλης Βρετανίας.

«Το νέο αυτό εύρημα επιβεβαιώνει ότι δεν είναι οι επιφανειακές ιδιότητες των υβριστικών λέξεων, όπως το άκουσμά τους, που φέρουν τις επωφελείς επιδράσεις της βρισιάς, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο, που πιθανότατα συνδέεται με την παιδική ηλικία, κατά την οποία μαθαίνουμε και τις βρισιές», καταλήγει ο Δρ. Stephens.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15