search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:15
MENU CLOSE

Το Ποντίκι Art προτείνει για το Σάββατο 13 Μαρτίου

12.03.2010 12:41
Το Ποντίκι Art προτείνει για το Σάββατο 13 Μαρτίου  - Media

Μην πάτε αν δεν έχετε κλείσει θέσεις. Ουρές στο ταμείο για τους Γιώργο Κιμούλη-Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και το «Σλουθ» τους. Αξίζει να το δείτε. Όπως αξίζει να δείτε και την καινούργια ταινία του Νίκου Περάκη το «Art Therapy». Όσο για τους φανατικούς της Μελίνας Μερκούρη υπάρχει μια έκθεση που τιμά την μνήμη της και διεκδικεί την προσοχή μας.

Μην πάτε αν δεν έχετε κλείσει θέσεις. Ουρές στο ταμείο για τους Γιώργο Κιμούλη-Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και το «Σλουθ» τους. Αξίζει να το δείτε. Όπως αξίζει να δείτε και την καινούργια ταινία του Νίκου Περάκη το «Art Therapy». Όσο για τους φανατικούς της Μελίνας Μερκούρη υπάρχει μια έκθεση που τιμά την μνήμη της και διεκδικεί την προσοχή μας.

ΘΕΑΤΡΟ

Ρεσιτάλ για δύο

Μια διελκυστίνδα ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, ένα παιχνίδι εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου μόνο για δυνατούς παίκτες αποτελεί το «Σλουθ» του Άντονι Σάφερ που παρουσιάζεται στο Θέατρο Αθηνών. Το έργο που χάρισε στον συγγραφέα του παγκόσμια φήμη φέρνει στη σκηνή δύο πρωταγωνιστές διαφορετικών γενεών, αλλά με γόνιμη παρουσία στο σανίδι και ισχυρή προσωπικότητα. Ο Γιώργος Κιμούλης στον ρόλο του μηχανορράφου Άντριου Γουάικ και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στον ρόλο του νεότερου άνδρα, του Μίλον Τιντλ, αποτελούν το εκρηκτικό θεατρικό δίδυμο που θα ζωντανέψει το κείμενο. Εκεί όπου ο θύτης γίνεται θύμα και εκεί που το θύμα εκδικείται τον θύτη, οι δυο άντρες συναινούν σε ένα ευφυές μεν αλλά σχεδόν αυτοκαταστροφικό παιχνίδι, στο οποίο οι ρόλοι συχνά αντιστρέφονται. Οι τολμηρές ανατροπές στην πλοκή ξεγελούν με απρόβλεπτο τρόπο. Το σασπένς και η αγωνία κορυφώνονται. Διαμάχη και φθόνος αναφύονται και συμπορεύονται ανάμεσα στον ώριμο και τον νεότερο άνδρα. Η μέχρι τελικής πτώσης σύγκρουσή τους, με έντονα στοιχεία χιούμορ, έχει ως στόχο την κατάκτηση μιας γυναίκας και την κοινωνική καταξίωσή τους. Η γυναίκα στο έργο λειτουργεί ως αφορμή για τη συνάντηση των ανδρών, για το παιχνίδι. Είναι απούσα-παρούσα και στο τέλος τους εκδικείται. Ξεχνιέται, ωστόσο, αρκετά νωρίς. Οι άντρες αποζητούν τη συνάντηση, την επικοινωνία, την πνευματική επαφή. Και οι δύο είναι λάτρεις του παιχνιδιού και της έννοιάς του. Και οι δύο είναι παίκτες και ξέρουν ότι κανένα παιχνίδι δεν τελειώνει με ισοπαλία – υπάρχει πάντα ένας νικητής. Και ας εναλλάσσονται οι ρόλοι ως το τέλος. Το «Σλουθ» σημείωσε μία από τις πιο εντυπωσιακές εισπρακτικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’70. Παίχτηκε για περισσότερες από 2.300 παραστάσεις στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου και περίπου 2.000 παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ. Κέρδισε το Βραβείο Τόνι ως το καλύτερο έργο του 1970. Δυο χρόνια αργότερα διασκευάστηκε και για τον κινηματογράφο, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς, με τον Μάικλ Κέιν στον ρόλο του Μίλον Τιντλ και τον Σερ Λόρενς Ολίβιε στον ρόλο του Άντριου Γουάικ. Στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί από αρκετά θεατρικά σχήματα με σημαντική εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Ανάμεσα στις ελληνικές παραστάσεις του «Σλουθ» θυμίζουμε την παράσταση με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Χορν και τον Αλέκο Αλεξανδράκη.* «Σλουθ» του Άντονι Σάφερ στο Θέατρο Αθηνών. Σκηνοθετική επιμέλεια / Πρωταγωνιστές: Γιώργος Κιμούλης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Έως 28 Μαρτίου

ΣΙΝΕΜΑ

Art Therapy

Αληθινοί άνθρωποι σε καταστάσεις που έχουν ζήσει και σε άλλες που εφευρίσκει για λογαριασμό τους ο Νίκος Περάκης, που κινούνται στους χώρους που περπατούν καθημερινά, που κάνουν τις δουλειές τις οποίες κάνουν και στην πραγματικότητα και που μπλέκοντας τις ιστορίες τους συνθέτουν μια ελαφρώς «κατασκευασμένη» αλλά απόλυτα αληθινή εικόνα μιας πλευράς της σύγχρονης Αθήνας. To «Art Therapy» θα μπορούσε να περιγραφεί με τον όρο «mocumentary», δηλαδή ψευδοντοκιμαντέρ, όμως στην πραγματικότητα κατορθώνει και συλλαμβάνει την απόλυτη αλήθεια της ζωής ενός πιο δημιουργικού κομματιού αυτής της πόλης. Ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης είναι street artist, η Ίλια Πατάπη είναι φιλόδοξη τραγουδίστρια, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου είναι τελειόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού. Μπορεί να μη γνωρίζονταν πριν κληθούν από τον Περάκη να παίξουν μια εκδοχή της ζωής τους, όμως αυτό δεν αναιρεί την αλήθεια των όσων «υποδύονται». Το φιλμ συλλαμβάνει, δίχως να την ωραιοποιεί, μια στιγμή από την «καλλιτεχνική σκηνή» αυτής της πόλης, που έχει συγκεκριμένη ευαισθησία και πεδίο δράσης: μακριά από τις δημόσιες σχέσεις, τον κόσμο των «δήθεν» γκαλερί, τα βόρεια προάστια και τη χυδαιότητα του νεόπλουτου Έλληνα. Το «Art Therapy» είναι ένα ειλικρινές πορτρέτο της νεανικής ενέργειας και μαζί ένα ερωτικό γράμμα στο αθηναϊκό κέντρο και τον κόσμο του, δομημένο με αριστοτεχνικό τρόπο από τον Νίκο Περάκη, αληθινό, απλό και κατά στιγμές ακόμη και συγκινητικό.* Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης. Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ίλια Πατάπη, Νίκος Ορφανός Χώρα: Ελλάδα. Διάρκεια: 95΄

ΕΚΘΕΣΗ

Η Μελίνα που αγαπήσαμε

Τα διεθνή μέσα την αποκαλούσαν «τελευταία ελληνίδα θεά». Ο λόγος για τη Μελίνα Μαρκούρη, την οποία θα γνωρίσουν καλύτερα όσοι επισκεφθούν την έκθεση «Μελίνα – Παιδεία – Πολιτισμός», που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, «δοκίμια» της πολύπλευρης ζωής της, ενδώστε σε ένα ταξίδι στο χρόνο, εμπνευσμένο από τη μεγάλη Ελληνίδα. Η έκθεση, με φωτογραφικό υλικό από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, θα διαρκέσει έως τις 8 Απριλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:14