search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:13
MENU CLOSE

Μεταχειρισμένα: Περιβαλλοντικά επικίνδυνα, και ανασφαλή για τον οδηγό

25.06.2020 13:38
Μεταχειρισμένα: Περιβαλλοντικά επικίνδυνα, και ανασφαλή για τον οδηγό - Media

 

Η αγορά δεν δίνει πάντα λύση στα προβλήματα. Ειδικότερα, στα θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας μάλλον, χωρίς ένα σοβαρό κράτος, όχι μόνο δεν τα επιλύει τα προβλήματα αυτά, αλλά «ειδικεύεται» στο να τα επιτείνει. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή με την ανεξέλεγκτη εισαγωγή μεταχειρισμένων οχημάτων από την Ευρώπη. Επιβαρύνεται το περιβάλλον, κινδυνεύει ο οδηγός και χάνει το κράτος και ο πολίτης.

Η πιο σημαντική όμως στρέβλωση με τις δυσμενέστερες συνέπειες στα νοικοκυριά είναι το ότι η εισαγωγή μεταχειρισμένων εμποδίζει την πώληση των εγχώριων μεταχειρισμένων άρα και την ανανέωση του εγχώριου στόλου αυτοκινήτων.

Αφού ο καταναλωτής που δεν μπορεί να πουλήσει το δικό του παλαιό αυτοκίνητο – λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τα πειραγμένα του εξωτερικού – δεν αγοράζει καινούριο. Έτσι, η αξία «των δικών μας» αυτοκινήτων μειώνεται, η αγορά μένει καθηλωμένη και ο στόλος δεν ανανεώνεται. Το ίδιο και τα φορολογικά έσοδα.

Υπάρχουν λύσεις

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή εξετάζεται η επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους κατά τον τελωνισμό των εισαγομένων μεταχειρισμένων επιβατικών και ελαφρών φορτηγών. Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθεί το κίνητρο για εισαγωγές μεταχειρισμένων, καθώς θα μειωθεί το κέρδος των μεσαζόντων, θα ενισχυθεί έτσι η εγχώρια αγορά και θα δημιουργηθούν κίνητρα και χώρος ουσιαστικής ανανέωσης του στόλου. Ενώ τα έσοδα από το ειδικό τέλος μπορούν να διατεθούν για την προώθηση των «καθαρών» αυτοκινήτων.

Θα το τολμήσει η Κυβέρνηση; Γιατί, είναι σε πλήρως αντίθετη κατεύθυνση να προωθεί από τη μία την «καθαρή αυτοκίνηση» με μέτρα π.χ. για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, και από την άλλη, να μη λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αποτρέψει η χώρα μας να γίνει «μάντρα» των παλαιών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της Ευρώπης, τα οποία μάλιστα πωλούνται στις ίδιες ή και ακριβότερες τιμές. Στην πολιτική όλα βασίζονται στη λογική, τα δεδομένα και εν τέλει τις πολιτικές επιλογές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:07