search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:31
MENU CLOSE

ΠΣ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Δύσκολη συνεδρίαση, βαρύ το κλίμα για Παππά, ικανοποιεί, προς το παρόν, η ανάληψη ευθύνης

25.06.2020 18:25
ΠΣ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Δύσκολη συνεδρίαση, βαρύ το κλίμα για Παππά, ικανοποιεί, προς το παρόν, η ανάληψη ευθύνης - Media

 

Για δύσκολη συνεδρίαση, μιλούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το Πολιτικό Συμβούλιο, στο επίκεντρο του οποίου τέθηκε το ζήτημα του Νίκου Παππά μετά τη δημοσιοποίηση (παράνομης ηχογράφησης) συνομιλίας που είχε το 2016 με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα δεν περιγράφεται ως έντονο ή εκρηκτικό ήταν όμως βαρύ και ασκήθηκε αυστηρή κριτική από πολλά στελέχη, ζητήθηκαν εξηγήσεις και διευκρινίσεις, ενώ από την άλλη υπήρξαν και κάποιοι που επιχείρησαν (από πλευράς πασοκογενών και συμμάχων) να υποβαθμίσουν το θέμα εστιάζοντας στην επίθεση της ΝΔ.

Θεωρείται ότι τη συζήτηση διευκόλυνε αρκετά το γεγονός ότι ο Νίκος Παππάς εξ αρχής ανέλαβε την ευθύνη κάνοντας αυτοκριτική «για θέματα ύφους και ουσίας» όπως αναφέρει στην δήλωσή του. Η στάση του θεωρήθηκε ικανοποιητική, «ως πρώτο βήμα».

Παραίτηση δεν ζητήθηκε, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, άλλωστε κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση θα έδειχνε υποχώρηση στη ΝΔ που ζητάει διαγραφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυστηρή κριτική ασκήθηκε από τα κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης, Τσακαλώτος, Δρίτσας, κ.α). Ο Νίκος Φίλης είπε ότι όσα αποκαλύφθηκαν αφορούν θέματα ουσίας, και έκανε σύνδεση με τη γενικότερη συζήτηση για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε είχε ελαττώματα και λάθη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε επίσης ότι τίθεται θέμα ουσίας, ενώ εξέφρασε δυσφορία και απροθυμία να συμμετάσχει σε μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν υπάρξουν αλλαγές.

Σημειώνεται ότι στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε ουσιαστικά τον Νίκο Παππά να αναλάβει την ευθύνη λέγοντας αφού προηγουμένως – και για λόγους ισορροπίας – έκανε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένα «κακέκτυπο της κυβέρνησης Σαμαρά» και επιπλέον ότι αποτελεί ένα αδίστακτο σύστημα εξουσίας απέναντι στο οποίο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσέχουν κάθε τους πράξης και λέξη.

Σημείωσε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος.

Τόνισε ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους», αλλά από «από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες».

Εστίασε στο «ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη μεγάλη εικόνα» και καθώς αυτή είναι «το μείζον θεσμικό ζήτημα, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε βούρκο για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, για τα οποία ευθύνεται ο ίδιος».

«Το ηθικό πλεονέκτημα αποδεικνύεται στην πράξη»

Αιχμές καταγράφονται και στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου μετά τη συνεδρίαση. Ειδικότερα, στην κατάληξη της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:30