search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:29
MENU CLOSE

«Άδειασμα» Παππά από Τσίπρα και Πολιτικό Συμβούλιο

26.06.2020 07:51
tsipraspappas.jpg

 

Σε πολιτική «καραντίνα» βρίσκεται πλέον ο Νίκος Παππάς μετά το «άδειασμα» από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τον κάλεσε να αναλάβει την ευθύνη, όπως και έπραξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του προέδρου όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αρχική, «λιτή» κάλυψη της Τρίτης με τη φράση «σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων», χθες επιχείρησε την «στεγανοποίηση» του κόμματος  αλλά και του ίδιου προσωπικά έναντι της ζημιάς που προκλήθηκε τα τελευταία εικοσιτεράωρα. Τάση  που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από την Τετάρτη  – υπενθυμίζεται σε άτυπο μακροσκελές ενημερωτικό σημείωμα της Κουμουνδούρου που εξαπολυόταν δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ για παρακρατικές μεθόδους και επιλογή να οδηγήσει την πολιτική ζωή στον βούρκο, για το Νίκο Παππά υπήρχε μόνο η αναφορά ότι «έδωσε τις εξηγήσεις του», ενώ κάνοντας εμφανώς έναν διαχωρισμό σε άλλο σημείο υπογραμμιζόταν πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά  ο Αλέξης Τσίπρας «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν».

Χθες, λοιπόν κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους», αλλά από «από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες».

Ο Νίκος Παππάς αμέσως μετά την εισήγηση Τσίπρα ανέλαβε την ευθύνη, δια… της αυτοκριτικής του για «θέματα ύφους και ουσίας» όσον αφορά το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, εμπλεκόμενο σε υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ.

Στη δήλωσή του αναφέρει πως αναλαμβάνει την ευθύνη και κάνει την αυτοκριτική του «για σημεία της παρανόμως κτηθείσας  συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι αυτό την ευθύνη».

Προφανώς, η δήλωση αυτή κινείται σε αντίθετο μήκος κύματος από την προσπάθεια των προηγούμενων ημερών να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις στα κανάλια με διαψεύσεις για το αν η «ατζέντα» αναφερόταν στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ή στους Σαμαρά και Μιωνή όπως αντιθέτως υποστήριξε, αν το «μαγαζί» ήταν η κυβέρνηση ή οι επιχειρήσεις Μιωνή, κ.ο.κ. καθώς ολόκληρο το ηχητικό και η απομαγνητοφώνησή του είχαν διαρρεύσει στα ΜΜΕ με εκτεταμένα αποσπάσματα τα συνομιλίας να «παίζουν» σε κανάλια, ιστοσελίδες και έντυπα.

Η «ανάληψη ευθύνης» που όμως δεν μεταφράστηκε σε «παραίτηση», όπως εξηγούν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και το περισσότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή τη φάση που οι αποκαλύψεις είναι νωπές και η ΝΔ ζητά «αποκεφαλισμούς» και διαγραφές.

Από κει και πέρα, εκτιμάται, ότι δύσκολα μπορεί πλέον ο Νίκος Παππάς να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο λόγο και ως εκ τούτου σιγά σιγά θα αποτραβηχτεί από το προσκήνιο.

Κριτική αλλά και μέτωπο στη ΝΔ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στο οποίο μετέχουν τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη των συμμάχων (ΔΗΜΑΡ, «Γέφυρα», κ.α.) το κλίμα ήταν βαρύ, και η συζήτηση κινήθηκε σε αυστηρό ύφος, αν και δεν «ξέφυγε».

Υπήρξαν στελέχη (κυρίως από την πλευρά των συμμάχων ή πασοκογενών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) που επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα της υποκλαπείσας συνομιλίας και των προεκτάσεών της υπό το πνεύμα ότι η ΝΔ σκοπεύει να αξιοποιήσει ό,τι υλικό υπάρχει και δε θα σταματήσει εδώ, οπότε δεν μπορούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνονται στην πυρά.

Από την άλλη μπάντα, πρόσωπα όπως οι Φίλης και Τσακαλώτος κινήθηκαν σε μια λογική πως υπάρχει θέμα ουσίας που πρέπει να συζητηθεί και αφορά συνολικά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό είναι ανεξάρτητο των προθέσεων της ΝΔ η οποία είναι λογικό να αξιοποιεί τέτοια λάθη του αντιπάλου. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Φίλης ο οποίος έχει στηρίξει τον Δημήτρη Παπαδημούλη στην υπόθεση με τα ακίνητα στις αρχές της εβδομάδας για το θέμα του Νίκου Παππά είχε σημειώσει ότι «δεν είναι όλα τα θέματα ίδια», εννοώντας ότι δεν χρήζουν όλοι της ίδιας στήριξης, αλλά αναλόγως των πράξεών τους.

Εν τέλει, στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε μια αναφορά που «αδειάζει» το Νίκο Παππά καθώς αναφέρει τα εξής, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει:

«Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το  ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

Εσωκομματικά το θέμα δεν φαίνεται να λαμβάνει περαιτέρω έκταση – μένει να φανεί τι θα γίνει και στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης από αύριο, για την οποία λέγεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε κλίμα ενότητας, όπως άλλωστε κάλεσε και ο Αλέξης Τσίπρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:29