search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:48
MENU CLOSE

Η σιωπηρή επιστροφή του κορωνοϊού – Πλήρης η σύγχυση στις ΗΠΑ για την πολιτική που εφαρμόζεται

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2131
25-6-2020
27.06.2020 03:00
virus1.jpg

 

Δεν έχουν τέλος οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας της Covid-19 στους πολίτες των ΗΠΑ, απόρροια της καταστροφικής πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τους δύο πρώτους μήνες της εμφάνισης του θανατηφόρου ιού, τον περασμένο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν έκανε λόγο για τον «κινεζικό ιό» που δεν μπορεί να απειλήσει την Αμερική.
Πλέον οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 120.333 θανάτους, που τις κατατάσσουν στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες από την πανδημία.

Την ίδια ώρα η επιλογή πολλών – Ρεπουμπλικανών κυρίως – κυβερνητών να προχωρήσουν σε άρση της καραντίνας είχε συνέπεια τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 15 ημερών αυξήθηκαν από 21.000 κατά μ.ό. σε 26.000. Η ραγδαία αύξηση των νέων ασθενών σε τουλάχιστον δώδεκα πολιτείες είχε συνέπεια σε πολλά νοσοκομεία να παρατηρείται έλλειψη κρεβατιών και αναπνευστήρων.
Την ίδια ώρα η διάσταση απόψεων μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του επικεφαλής της ομάδας των επιδημιολόγων Άντονι Φάουτσι όλο και βαθαίνει…

Ενώ ο Τραμπ μόλις το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στην πόλη Τούλσα, υποστήριζε ότι θα μειώσει τον αριθμό των τεστ εντοπισμού νέων κρουσμάτων, την Τρίτη ο Φάουτσι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής του Κογκρέσου για το πώς οι ΗΠΑ διαχειρίστηκαν την κρίση της Covid-19, υποστήριξε ότι τα τεστ ανίχνευσης στον πληθυσμό θα αυξηθούν.
Εν τω μεταξύ δημοσίευμα των «New York Times» υποστηρίζει ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν την επιβολή καθολικής απαγόρευσης σε Αμερικανούς υπηκόους να ταξιδέψουν στη χώρα τους, ενώ και οι ίδιες βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με νέο γύρο κρουσμάτων, που υποχρεώνει πολλές κυβερνήσεις ή τοπικούς κρατικούς φορείς να προχωρούν σε νέες καραντίνες.

Σε καραντίνα 650.000 Γερμανοί
Τοπικό lockdown επέβαλαν οι αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στην ευρύτερη περιοχή του Γκίτερσλο, αλλά και στη γειτονική περιοχή Βάρεντορφ, στις οποίες ζουν συνολικά 650.000 άνθρωποι.
Αφορμή για την άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων είναι οι φόβοι για εξάπλωση του κορωνοϊού από τους πάνω από 1.550 εργαζομένους του σφαγείου Τένιες (επί συνόλου 6.500), οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Μέχρι τις 30 Ιουνίου επιβάλλονται λίγο – πολύ τα ίδια περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν και μέχρι πρόσφατα: κλείνουν και πάλι σινεμά, εστιατόρια και μπυραρίες και απαγορεύονται οι συναθροίσεις, ενώ οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους.

Ήδη ορισμένα γερμανικά κρατίδια, κλασικοί τουριστικοί προορισμοί για Γερμανούς, όπως π.χ. η Βαυαρία, ανακοίνωσαν ότι δεν θα δέχονται εφεξής τουρίστες από περιοχές της χώρας με μαζικά κρούσματα κορωνοϊού, όπως είναι πλέον η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Προφανώς γι’ αυτό ο πρωθυπουργός Άρμιν Λάσερ προειδοποίησε για «στοχοποίηση» των τουριστών από τις περιοχές Γκίτερσλο και Βάρεντορφ.

Είναι πάλι εδώ;
Γερμανοί επιδημιολόγοι προειδοποιούν πάντως για «σιωπηλή επιστροφή» του κορωνοϊού. Ανάμεσά τους και ο επιφανής Κρίστιαν Ντόρστεν, από το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, ο οποίος τονίζει ότι στην παρούσα φάση είναι καθοριστικό να αποτραπεί μια εξάπλωση του ιού και σε άλλα σημεία της Γερμανίας. 
Αρκετοί επιδημιολόγοι επιρρίπτουν στον τοπικό πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ολιγωρία στην επιβολή έγκαιρων περιοριστικών μέτρων δηλώνοντας ότι και στο ξέσπασμα της πανδημίας στη Γερμανία η άμεση αντίδραση των αρχών αποδείχθηκε καθοριστική για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στη Γερμανία έφθασε, σύμφωνα με το επιδημιολογικό ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», λόγω των διαφόρων νέων εστιών στη χώρα, στο 2,76. Όπως όμως διευκρίνισε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Λόταρ Βίλερ, o εν λόγω «ευαίσθητος» δείκτης αποτυπώνει την κατάσταση στη Γερμανία μόνο το τελευταίο τετραήμερο και η αύξηση οφείλεται στα κρούσματα στα σφαγεία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και στις διάφορες συναθροίσεις. 
Ο άλλος δείκτης, ο «σταθερός», που αποτυπώνει τη μεταδοτικότητα των κρουσμάτων για το περασμένο δεκαήμερο, βρίσκεται στο 1,83. Σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, το καθοριστικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων είναι κάτω από 1.000 τη μέρα, ενώ τον Απρίλιο τα κρούσματα ήταν καθημερινά μερικές χιλιάδες.

Πάνω από 5.000 νεκροί στην Τουρκία
Την Τρίτη η Τουρκία ξεπέρασε το όριο των 5.000 θανάτων από τον νέο κορωνοϊό με τους 27 νέους θανάτους που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Η πανδημία της Covid-19 έχει οδηγήσει σε θάνατο συνολικά 5.001 ανθρώπους μεταξύ των 190.165 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Φαχρετίν Κοτζά.

Ελπίδες για το εμβόλιο
Το πρώτο εξάμηνο του 2021, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ανακοίνωσε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi ότι ευελπιστεί να θέσει προς διάθεση το εμβόλιο κατά της πανδημίας, κλινικές δοκιμές του οποίου κάνει ήδη σε συνεργασία με τη βρετανική GlaxoSmithKline.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον δέκα νέα εμβόλια σε ερευνητικά κέντρα όλου του κόσμου βρίσκονται στη δεύτερη από τις συνολικά τρεις απαιτούμενες φάσεις αυστηρών ελέγχων πριν από την τελική διάθεσή τους ως απολύτως ασφαλών σε ευρεία κατανάλωση, με σκοπό την αντιμετώπιση του φονικού ιού που έχει μολύνει περισσότερους από 9,1 εκατομμύρια ανθρώπους και στοιχίσει τις ζωές σε πάνω από 472.000 άτομα.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:48