24/01/2021 18:11:31

Πολωνία: Χωρίς τελικό νικητή η πρώτη εκλογική μάχη - Στις 12 Ιουλίου ο δεύτερος γύρος

Πολωνία: Χωρίς τελικό νικητή η πρώτη εκλογική μάχη - Στις 12 Ιουλίου ο δεύτερος γύρος - Media

 

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών σήμερα, σύμφωνα με τα exit poll, και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο, σε δύο εβδομάδες, τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρσασκόφσκι.

Ο Ντούντα, σύμμαχος του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), συγκέντρωσε ποσοστό 41,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit poll. Χρειαζόταν ποσοστό 50% για να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο.

Ο Τρσασκόφσκι, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO) εξασφάλισε ποσοστό 30.4% των ψήφων.

Ο Αντρέι Ντούντα δήλωσε για το αποτέλεσμα: «Ο στόχος είναι κοινός, ο στόχος είναι μια ισχυρή και ασφαλής Πολωνία, η οποία έχει την αξιοπρέπεια της και στην οποία οι άνθρωποι νιώθουν ότι το κράτος τους εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια. Μια Πολωνία όπου το κοινό συμφέρον είναι πάνω απ' όλα και όπου τα ζητήματα της χώρας αποτελούν προτεραιότητα».

Ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος, Ραφάλ Τρασκόφσκι, τόνισε: «Πάνω από το 58% της κοινωνίας μας θέλει μια αλλαγή και θα ήθελα να τους πω σήμερα ότι θα είμαι ο υποψήφιος σας, ο υποψήφιος της αλλαγής!»

Η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, μετά από μια εκστρατεία κατά την οποία ο Πρόεδρος Ντούντα υπερασπίστηκε παραδοσιακές αξίες και υποσχέθηκε να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο.

Ο Τρασκόφσκι δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα δημοφιλή προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και να αποκαταστήσει τους συνταγματικούς κανόνες.

Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται μέχρι τις 12 Ιουλίου που οι ψηφοφόροι θα επανέλθουν στις κάλπες για την τελική τους επιλογή.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.