search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:12
MENU CLOSE

Πετρέλαιο: Η επιστροφή περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού «βυθίζει» τις τιμές

29.06.2020 09:12
Πετρέλαιο: Η επιστροφή περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού «βυθίζει» τις τιμές  - Media

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν στις ΗΠΑ και αλλού, οδηγώντας ορισμένες χώρες στην εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να πλήξουν τη ζήτηση καυσίμων.

Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε 81 σεντς ή 2% στα 40,21 δολάρια το βαρέλι στις 09.53 ώρα Ελλάδας, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε επίσης 2% ή 75 σεντς στα 37,74 δολάρια. Το μπρεντ αναμένεται να ολοκληρώσει τον Ιούνιο με κέρδη, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, μετά την παράταση έως τον Ιούλιο της μείωσης της ημερήσιας παραγωγής αργού κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η ζήτησή του βελτιώθηκε καθώς χαλάρωναν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν χθες τα 10 εκατομμύρια, με την Ινδία και τη Βραζιλία να αντιμετωπίζουν περισσότερα από 10.000 κρούσματα ημερησίως. Νέες εξάρσεις σημειώνονται στην Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, οδηγώντας τις κυβερνήσεις να επιβάλουν ξανά περιορισμούς. «Το δεύτερο κύμα μετάδοσης είναι ζωντανό και καλά», δήλωσε οικονομολόγος της τράπεζας OCBC στη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας: «Αυτό περιορίζει το κλίμα αισιοδοξίας που έχουμε δει τις τελευταίες έξι με οχτώ εβδομάδες», πρόσθεσε. ‘Αλλοι παράγοντες που περιορίζουν την αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε αυτή τη φάση είναι τα χαμηλά περιθώρια διύλισης, τα υψηλά αποθέματα πετρελαίου και η επανέναρξη της παραγωγής στις ΗΠΑ, σημείωσε.

Παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, να μειώσουν την προσφορά, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής πετρελαίου, έφθασαν σε ύψη – ρεκόρ. «Υπάρχει και ο κίνδυνος οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών να οδηγήσουν στην επανέναρξη των γεωτρήσεων από Αμερικανούς παραγωγούς», δήλωσαν αναλυτές της ΑΝΖ. Παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε σε χαμηλό επίπεδο -ρεκόρ, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου παρακινούν κάποιους παραγωγούς να ξαναρχίσουν τις γεωτρήσεις. «Τις επόμενες μία – δύο εβδομάδες, θα δούμε μία αύξηση των γεωτρήσεων ανάλογη με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου», δήλωσε ο οικονομολόγος της OCBC.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15