search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:18
MENU CLOSE

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις πυρετό πριν βάλεις θερμόμετρο

30.06.2020 15:23
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις πυρετό πριν βάλεις θερμόμετρο - Media
 
Ο πυρετός αποτελεί ένα από τα βασικά συμπτώματα του κορονοϊού και όχι μόνο. Με ποιους τρόπους μας προειδοποιεί το σώμα μας ότι η θερμοκρασία του έχει ξεπεράσει τα φυσιολογικά επίπεδα;
 
Η θερμομέτρηση είναι ένα από τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας της COVID-19 και όχι τυχαία, καθώς ο πυρετός βρίσκεται ανάμεσα στα βασικά συμπτώματα του νέου κορονοϊού. Με ποιους τρόπους όμως το σώμα μας μάς προειδοποιεί ότι η θερμοκρασία του έχει ξεπεράσει τα φυσιολογικά επίπεδα;
 
Ποια θερμοκρασία σώματος θεωρείται φυσιολογική
Χονδρικά, η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος κυμαίνεται ανάμεσα στους 36,1 και τους 37,2 βαθμούς Κελσίου, αλλά από εκεί και πέρα καθορίζεται από διάφορους παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η ώρα της ημέρας. Μια μελέτη (Journal of General Internal Medicine) έδειξε ότι έχουμε τη χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος στις 3 π.μ.-5 π.μ. και την υψηλότερη στις 4 μ.μ.-6 μ.μ., μάλιστα η διαφορά ανάμεσα στις δύο υπολογίζεται γύρω στο μισό βαθμό Κελσίου.
 
Δύο ακόμα παράγοντες που την επηρεάζουν είναι η ηλικία και το φύλο: Σε γενικές γραμμές, οι άντρες έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος από τις γυναίκες και οι νεότερες ηλικίες υψηλότερη θερμοκρασία από τους ηλικιωμένους. Επίσης μια μελέτη του 2011 (Journals of Gerontology) σε 18.600 άτομα έδειξε, ενδεικτικά, ότι οι γυναίκες 20+ ετών έχουν ως μέσο όρο φυσιολογική θερμοκρασία σώματος τους 36,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις γυναίκες 80+ ετών αυτή κυμαίνεται γύρω στους 36,1 βαθμούς Κελσίου. Τέλος, η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος ενός ανθρώπου βρίσκεται σε συνάρτηση με το βάρος του, δηλαδή αυξάνεται μαζί με τα κιλά του.
 
Πότε έχετε πυρετό; «Όταν η θερμοκρασία του σώματός σας υπερβαίνει τα φυσιολογικά της επίπεδα. Τα φυσιολογικά επίπεδα για εσάς μπορεί να βρίσκονται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το μέσο όρο της φυσιολογικής θερμοκρασίας (37 βαθμοί Κελσίου)» όπως συμβουλεύει η Κλινική Μάγιο.
 
Τα συμπτώματα του πυρετού
Όταν έχουμε πυρετό, η θερμοκρασία του σώματός μας ανεβαίνει, ωστόσο αντί να ζεσταινόμαστε, έχουμε κρυάδες και ρίγη σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο. Άλλα συμπτώματα του πυρετού, κατά την ίδια πηγή; Εφίδρωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, απώλεια όρεξης για φαγητό, ευερεθιστότητα, αφυδάτωση και γενικό αίσθημα κόπωσης.
 
Πώς θα κάνουμε μια αξιόπιστη θερμομέτρηση
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Annals of Internal Medicine», η θερμομέτρηση διά του ορθού, με το ειδικό θερμόμετρο φυσικά, θεωρείται η πιο αξιόπιστη. Επειδή όμως αυτή η μέθοδος εξυπηρετεί μόνο για βρέφη και πολύ μικρά παιδιά, η Κλινική Μάγιο αντιπροτείνει τη θερμομέτρηση διά του στόματος. Άλλες περιοχές όπου μπορεί να γίνει η θερμομέτρηση είναι η μασχάλη και το αυτί. Όποια κι αν επιλέξετε, για κάθε θερμομέτρηση μέσα στην ημέρα πρέπει να χρησιμοποιείται η ίδια περιοχή σώματος, καθώς από σημείο σε σημείο η θερμοκρασία παρουσιάζει φυσιολογικές αποκλίσεις.
 
Πηγή: Sputnik
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:18