search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:53
MENU CLOSE

Απόλυτη ανατροπή με τα F-35: Παραμένει στο «παιχνίδι» η Τουρκία

01.07.2020 13:24
Έκλεισε το «ντιλ του αιώνα»: Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση 50 F-35 στα ΗΑΕ - Media
 
Νέο επεισόδιο στο πολυτάραχο σίριαλ εξοπλιστικών ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να συνεχίζει την συνεργασία με την Άγκυρα για την κατασκευή των stealth μαχητικών F-35. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τουρκικές εταιρείες για την παραγωγή ανταλλακτικών των F-35 έως και το 2022, ανέφερε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου την Τετάρτη.
 
Το Μάιο η Τουρκία είχε δηλώσει ότι εξακολουθεί να παράγει και να παραδίδει ανταλλακτικά στις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι είχε ανασταλεί η συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35 πριν από σχεδόν ένα χρόνο λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.
 
«Οι εταιρείες μας συνεχίζουν την παραγωγή και την παράδοση ανταλλακτικών για τα F-35», είχε δηλώσει τότε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε, τονίζοντας ότι η Τουρκία παραμένει «πιστός υποστηρικτής» του προγράμματος των stealth μαχητικών, και οι ΗΠΑ δεν άργησαν να τον επιβεβαιώσουν.
 
Το πρακτορείο Anadolu, επικαλείται τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Πενταγώνου, Τζέσικα Μάξγουελ, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν 139 (!) εξαρτήματα για τα F-35 έως το 2022, «οι εταίροι μας στο πρόγραμμα θα ολοκληρώσουν τις συμφωνηθείσες συμβάσεις τους», ανέφερε η εκπρόσωπος.
 
Η τουρκική βιομηχανία πίσω από τα stealth μαχητικά
Οχτώ τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, προμηθεύοντας εκατοντάδες μέρη των αεροσκαφών, όπως συστήματα απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης, σε συμβόλαια, που το Πεντάγωνο τονίζει ότι θα έφτασαν σε αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
 
Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι Roketsan, Havelsan, Alp Aviation, Ayesas, Kale Aerospace, Tubitak-SAGE, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI και το τουρκικό σκέλος της ολλανδικής εταιρείας Fokker Elmo, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των F-35. Καμία από τις εταιρίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33