search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:45
MENU CLOSE

Βοστώνη: Απομακρύνεται άγαλμα του Λίνκολν με έναν μαύρο σκλάβο γονατισμένο μπροστά του

01.07.2020 17:53
Βοστώνη: Απομακρύνεται άγαλμα του Λίνκολν με έναν μαύρο σκλάβο γονατισμένο μπροστά του	 - Media

 

Ο δήμος της Βοστόνης αποφάσισε να απομακρύνει το «Σύμπλεγμα της Απελευθέρωσης», ένα άγαλμα που εικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν και έναν μαύρο σκλάβο, από μια πλατεία της πόλης, με το σκεπτικό ότι η «μειωτική απεικόνιση» του σκλάβου το καθιστά ακατάλληλο για δημόσια προβολή.

Η Επιτροπή Τέχνης της Βοστόνης έλαβε ομόφωνα αυτήν την απόφαση αργά το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή και τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, στο περιθώριο των οποίων αποκαθηλώθηκαν μνημεία της Συνομοσπονδίας. Η Επιτροπή, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον δήμαρχο Μάρτιν Γουόλς, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το πότε θα απομακρυνθεί το «Σύμπλεγμα της Απελευθέρωσης», που είναι αντίγραφο ενός αγάλματος που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Το άγαλμα της Βοστόνης τοποθετήθηκε στην Πλατεία Παρκ το 1879.

«Είναι σαφές ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Βοστόνης αισθάνονταν άβολα με αυτό το άγαλμα και τη μειωτική απεικόνιση του ρόλου του μαύρου άνδρα στο κίνημα της κατάργησης της δουλείας», ανέφερε ο Γουόλς.

Το άγαλμα εικονίζει τον Αβραάμ Λίνκολν όρθιο, πάνω από έναν γονατισμένο μαύρο άνδρα και φέρει την επιγραφή: «Μια φυλή απελευθερώνεται / και η χώρα εν ειρήνη/ Ο Λίνκολν, αναπαύεται από τον μόχθο του». Το σύμπλεγμα θα μεταφερθεί αρχικά σε μια αποθήκη και κατόπιν σε κάποιον άλλον χώρο που ακόμη δεν έχει επιλεγεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:44