search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:10
MENU CLOSE

Αγία Σοφία: Σήμερα κρίνεται η τύχη της ως μουσείο ή η μετατροπή της σε τέμενος

02.07.2020 07:32
Αγία Σοφία: Σήμερα κρίνεται η τύχη της ως μουσείο ή η μετατροπή της σε τέμενος - Media

 

Σήμερα κρίνεται η τύχη της Αγίας Σοφίας όσον αφορά στο καθεστώς υπό το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί καθώς είναι ημέρα που το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας θα αποφασίσει το αν θα μετατραπεί από μουσείο σε τέμενος.

Να σημειωθεί πάντως ότι ανεξαρτήτως της όποιας εισήγησης του τουρκικού δικαστηρίου, αυτή δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να την παρακάμψει.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος τονίζει, πάντως, ότι σε περίπτωση θετικής εισήγησης, εικάζεται ότι στις 15 Ιουλίου, κατά την επέτειο τεσσάρων ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή.

Η τουρκική πλευρά δέχεται σοβαρές πιέσεις –έστω φραστικές- να μην προβούν σε αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, καθώς ακόμα και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χθες την κάλεσε να σεβαστεί το υπάρχον μουσειακό καθεστώς, το οποίο είναι επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δήλωση του που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους».

Από τη μεριά της η Άγκυρα εξέφρασε την έκπληξή της για τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα, στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ εκείνων που είχαν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα, ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:08