search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:38
MENU CLOSE

Γρήγορη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θέλει η Κομισιόν

02.07.2020 13:00
Αγεφύρωτο το χάσμα Βορρά-Νότου - Συμφώνησαν ότι διαφωνούν και πέταξαν το «μπαλάκι» στην Κομισιόν - Media

 

Την ευθύνη που έχουν όλοι για την ολοκλήρωση του σχεδίου ανάκαμψης χωρίς καμία καθυστέρηση υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «είναι κοινή ευθύνη να δείξουμε σε όλους τους Ευρωπαίους ότι η Ένωση είναι έτοιμη να δράσει προς όφελος όλων».

Επιπροσθέτως, η Ευρωπαία αξιωματούχος τόνισε ότι η συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι η βασική προτεραιότητα της ΕΕ τις προσεχείς εβδομάδες, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της Κομισιόν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει η Ευρώπη για να ανακάμψει.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται, η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως είναι εντατικές, ενώ εστίασε στην «ισχυρή πολιτική ηγεσία που απαιτείται για να υπάρξει γρήγορη και επιτυχής κατάληξη».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ως προεδρεύουσα της ευρωπαϊκής προεδρίας, να συζητήσουν στις 8 Ιουλίου για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τα βήματα που θα ακολουθηθούν στην πορεία.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προτείνουν ένα οριακά μικρότερο επταετή προϋπολογισμό στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά θα εμμείνουν στον στόχο των 750 δισεκ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης από τον κορωνοϊό.

Οι διαπραγματεύσεις για ένα ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ αργότερα αυτό τον μήνα, δήλωσε..

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές έχουν στόχο να διατηρήσουν το μέγεθος του προτεινόμενου ταμείου ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ, αλλά να μειώσουν οριακά το μέγεθος του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα προτείνει έναν προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 μεταξύ 1,05 δισεκ. ευρώ και 1,94 δισεκ. ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εντωμεταξύ, η Ολλανδία πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί μία συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Υπάρχουν διαφορές, η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, θα πάρει λίγο χρόνο αλλά ένας συμβιβασμός είναι δυνατός», δήλωσε ο Ρούτε, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί ολόκληρη αύριο, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός είπε ότι είναι πιο λογικό οι χρηματοδοτήσεις του ταμείου να γίνονται ως δάνεια παρά ως επιχορηγήσεις, ένα σημείο τριβής με άλλους, περιλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ταμείο πρέπει να προβλέπει επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού. «Θέλουμε να είναι μόνο δάνεια», είπε ο Ρούτε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:36