search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:47
MENU CLOSE

Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Τους έταξαν επίδομα 534 ευρώ, αλλά ο ΟΑΕΔ δεν άνοιξε ακόμα την πλατφόρμα

03.07.2020 08:32
Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Τους έταξαν επίδομα 534 ευρώ, αλλά ο ΟΑΕΔ δεν άνοιξε ακόμα την πλατφόρμα  - Media

 

Μετά από επικοινωνία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων σε τουρισμό και επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ) με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας έγινε γνωστό τελικά πως η πλατφόρμα για την αίτηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέσω αναστολής της σύμβασης μετατίθεται για τις 7 Ιουλίου! Πρόκειται για το περιβόητο μέτρο που διαφήμισε η κυβέρνηση από καιρό για χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους σε εποχικά ξενοδοχεία που θα πάρουν τα 534 ευρώ του Ιουνίου στο τέλος Ιουλίου!

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ, για τους εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό και στην εστίαση που δικαιούνται το έκτακτο επίδομα ανεργίας Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο θα έπρεπε να έχει ανοίξει η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ από τις 15 Ιουνίου και ακόμα τίποτα!

Για τους εποχικά εργαζόμενους σε 12 μήνες λειτουργίας ξενοδοχεία υπάρχει ο Ν.1545/85 που υποχρεώνει την επαναπρόσληψη τους και δυστυχώς δεν αναφέρεται στις ρυθμίσεις.

Τελικά το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε πως η πλατφόρμα θα ανοίξει 7 Ιουλίου και πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί 31 Ιουλίου!

Εύλογα οι εργαζόμενοι στους δύο κλάδους αναρωτιούνται πότε θα γίνουν οι πληρωμές;

Να σημειωθεί πάντως πως μόλις χθες το απόγευμα άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για όσους δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, δηλαδή επισιτισμό, εστίαση και εποχικά εργαζόμενους σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλοί εργαζόμενοι να έχουν μπερδευτεί, αλλά φαίνεται πως στην κυβέρνηση και δη το αρμόδιο υπουργείο, οι ρυθμοί κινούνται σε… καλοκαιρινό επίπεδο.

Καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες

Από την άλλη, δε λείπουν και οι καταγγελίες για πλήθος εργοδοτικών αυθαιρεσιών από τη μεριά των ξενοδόχων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, ζητούν από εργαζόμενους, προκειμένου να τους κάνουν επαναπρόσληψη, να υπογράψουν χαρτί πως δεν έχουν καμία απαίτηση από την εταιρεία για την επόμενη σεζόν 2021. Καταστρατηγούν τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, προσλαμβάνοντας εργαζομένους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ (μεικτά). Στην εστίαση, καταγράφονται απολύσεις και μη επαναπροσλήψεις των εποχικά εργαζομένων οι οποίοι είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Η ΠΟΕΕΤ καλεί τις εργοδοτικές οργανώσεις να παρέμβουν (ΠΟΞ, ΠΟΕΣΕ) στους εργοδότες – μέλη του αλλά και το υπουργείο Εργασίας να ωθήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να προστατέψουν τους εργαζόμενους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:47