search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:39
MENU CLOSE

Δεκάδες πρόσφυγες φεύγουν από τη Μόρια προς Πειραιά – Εκκενώθηκε η πλατεία Βικτωρίας (Photos)

05.07.2020 18:56
Δεκάδες πρόσφυγες φεύγουν από τη Μόρια προς Πειραιά - Εκκενώθηκε η πλατεία Βικτωρίας (Photos) - Media

 

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων από τη Λέσβο, μετά την άρση του γεωγραφικού περιορισμού στο νησί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Παρασκευή 5 Ιουνίου, οπότε και επετράπη η μετακίνησή τους, μέχρι και το τέλος του Ιουνίου έφυγαν από το νησί 2.144 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων με προορισμό τον Πειραιά.

Τις πέντε πρώτες ημέρες του Ιουλίου από τη Λέσβο αποχώρησαν 264 άτομα, 38 εκ των οποίων την Κυριακή.

Πολλοί πρόσφυγες που φτάνουν στον Πειραιά κατευθύνονται προς την πλατεία Βικτώριας, καθώς στην γύρω περιοχή διαμένουν αρκετοί ομοεθνείς τους και ελπίζουν να λύσουν κάποιες βασικές βιωτικές ανάγκες μέχρι να δουν τι μέλλει γενέσθαι. Σημειώνεται ότι πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, στους οποίους όμως -τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους- δεν έχουν δοθεί ακόμα τα σχετικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια σε ζητήματα όπως η εξεύρεση στέγης ή/ και εργασίας.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην πλατεία Βικτώριας πραγματοποιήθηκε βίαιη αστυνομική επιχείρηση, με διμοιρίες ΜΑΤ, για την απομάκρυνση των προσφύγων από την περιοχή και την επιβίβασή τους σε πούλμαν με προορισμό την Αμυγδαλέζα. Καταγγελίες κάνουν λόγο για αστυνομική βία κατά οικογενειών με εγκύους και μικρά παιδιά. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, δύο πρόσφυγες και δύο Έλληνες, ο ένας εκ των οποίων, φοιτητής και μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου της Ιατρικής Αθηνών, περνά από εισαγγελέα στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε νέα επιχείρηση, χωρίς αυτή τη φορά να ασκηθεί βία, για την απομάκρυνση όσων προσφύγων είχαν απομείνει στην πλατεία.

Πάντως, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η αποχώρηση από τη Λέσβο αναγνωρισμένων προσφύγων αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζεται να διανυκτερεύσει στο ύπαιθρο, στην πλατεία Βικτώριας, πιθανότατα θα συνεχίσει να ανανεώνεται.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:39