search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:17
MENU CLOSE

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Χώρο στις γυναίκες

06.07.2020 06:06
maximourenato-1.jpg

 

Οι αποφάσεις για τις διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ληφθεί και το μόνο που απομένει, είναι να δώσει το τελικό “Οκ” ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη ο Πρωθυπουργός φέρει βαρέως τις κατηγορίες που του προσάπτουν ορισμένοι ότι έχει συμπεριλάβει ελάχιστες γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα. Πολύ περισσότερο μάλιστα τώρα που ανέλαβε διεθνή πρωτοβουλία κατά των διακρίσεων στους εργασιακούς χώρους. Γι’ αυτό, όπως ενημερωνόμαστε, εν όψει του επερχόμενου ανασχηματισμού, ο οποίος κατά τα φαινόμενα θα επέλθει εντός του Ιουλίου, αναζητεί νέες δυναμικές και επιχειρησιακά αξιόπιστες γυναίκες προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία τους στη νέα κυβέρνηση που θα συγκροτήσει.

Οπότε οι λίγες που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση λογικά δεν κινδυνεύουν. Τώρα το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα βρει νέες προκειμένου να αλλάξει τις ισορροπίες στο ανδροκρατούμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν έχουμε ασφαλείς απαντήσεις επ’ αυτού, αλλά μαθαίνουμε ότι ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε αναβαθμίσεις και υπουργοποιήσεις γυναικών γενικών γραμματέων, κατά τα πρότυπα της προαγωγής του Νίκου Χαρδαλιά. 

Πάντως η επιλογή του κ. Μητσοτάκη υπέρ της τοποθέτησης γυναικών σε ηγετικές θέσεις βρήκε εφαρμογή τόσο στην Προεδρία της Δημοκρατίας με την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου όσο και πρόσφατα στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι μάς θύμισαν ότι στις 16 Ιανουαρίου 2019 το Πάντειο Πανεπιστήμιο είχε διοργανώσει εκδήλωση με αυτόν ακριβώς τον τίτλο, «Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις», στη διάρκεια της οποίας για τον ιστορικό ρόλο των γυναικών είχε μιλήσει η τότε πρόεδρος του ΣτΕ και σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν γνωρίζουμε αν συνέβαλε στη διοργάνωσή της ο Πρωθυπουργός. Το σίγουρο είναι ότι πριν από λίγες ημέρες με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, επελέγησαν για το ύπατο αξίωμα της Πολιτικής – Ποινικής και της Διοικητικής Δικαιοσύνης δύο γυναίκες. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου η αρχαιότερη μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος, κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας η επίσης αρχαιότερη αντιπρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, κυρία Αϊρίν-Εβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δικαιοσύνης στην κορυφή των δύο ανώτατων δικαστηρίων συγκατοικούν δύο γυναίκες.

Η καθεμία έχει χαράξει τη δική της αυτόνομη πορεία και, μέσα από τις θέσεις που βρίσκονται, καλούνται σήμερα, στο πλαίσιο των συνταγματικώς ορισμένων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους, να διαχειριστούν μία σειρά από σοβαρά ζητήματα με μεγάλη κοινωνική, οικονομική και εθνική βαρύτητα. Η νέα Πρόεδρος του ΣτΕ και η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα παραμείνουν στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, οπότε αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας. Το στοίχημα είναι να εξασφαλίσουν την ηρεμία στα ήδη ταραγμένα – και πολλές φορές φουρτουνιασμένα – νερά της Δικαιοσύνης.

Προ ανασχηματισμού άγχος

Κατά τα λοιπά, κοινή είναι η πεποίθηση ότι οι μισοί υπουργοί αγωνιούν για το πώς θα βγει το καλοκαίρι, πώς δηλαδή θα πάει ο τουρισμός με τον απειλητικό κορωνοϊό δίπλα μας, και οι άλλοι μισοί για τη θέση τους στο κυβερνητικό σχήμα. Τα εύσημα που απένειμε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίβλεψης των κατεδαφίσεων των παλαιών κτισμάτων στο Ελληνικό απάλλαξαν ορισμένους από την όποια αγωνία. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη σκληρή δουλειά για την έναρξη των εργασιών της επένδυσης από τους Αδωνι Γεωργιάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη, Γρηγόρη Δημητριάδη και Λίνα Μενδώνη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 01:35