search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:18
MENU CLOSE

Θρήνος στη μουσική: Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Ένιο Μορικόνε (Videos/Photo)

06.07.2020 07:14
Θρήνος στη μουσική: Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Ένιο Μορικόνε  (Videos/Photo) - Media

 

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών άφησε ο Ένιο Μορικόνε προκαλώντας θλίψη και ένα μεγάλο κενό στη μουσική.

Ιταλός συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος και πρώην τρομπετίστας, ο Ένιο Μορικόνε είχε γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής, ενώ η μουσική του έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες,

Υπήρξε ένας από τους πιο πολύπλευρους και παραγωγικούς με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών, με την καριέρα του να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης,

Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Γεννημένος στη Ρώμη, το 1928, ο Μορικόνε το 1946 είχε ήδη συνθέσει περισσότερα από 100 κλασικά κομμάτια. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, μάλιστα, υπηρέτησε ως επιτυχημένος ενορχηστρωτής στούντιο για την RCA, ενώ ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια.Στις συνεργασίες του μετρά μεγάλα ονόματα όπως οι Πωλ Άνκα, Τσετ Μπέικερ και η Μίνα. Ωστόσο, ο Μορικόνε έγινε παγκοσμίως γνωστός συνθέτοντας μουσική για ιταλικά γουέστερν από σκηνοθέτες όπως ο Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι. Εκ τω οποίων, η Τριλογία των δολαρίων (Για Μια Χούφτα Δολάρια, Μονομαχία Στο Ελ Πάσο και Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος).

Από το 1960 έως και 1970, ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για πολλά είδη ταινιών, από κωμωδίες μέχρι δράμα, θρίλερ και ιστορικές ταινίες. Αρκετές από τις συνθέσεις του γνώρισαν εμπορική επιτυχία, ενώ από το 1964 έως και το 1980, υπήρξε και τρομπετίστας, όπως επίσης συν-συνθέτης στο αβάν-γκαρντ συγκρότημα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού Il Gruppo, γράφοντας το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978.

Από το τέλος της δεκαετίας του ‘70, διακρίθηκε στο Χόλιγουντ, συνθέτοντας μουσική για Αμερικανούς σκηνοθέτες, συνέθεσε μουσική για αρκετές ταινίες που κέρδισαν Όσκαρ (Days of Heaven, The Mission, Οι Αδιάφθοροι, Cinema Paradiso και Bugsy), ενώ συνεργάστηκε επίσης με τον Ιταλό σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε.

Στον 21ο αιώνα, η μουσική του Μορικόνε ξαναχρησιμοποιήθηκε στην τηλεόραση και σε ταινίες όπως αυτές του Κουέντιν Ταραντίνο: Kill Bill (2003), Death Proof (2007), Άδωξοι Μπάσταρδη (2009) και Django: Ο Τιμωρός (2012), ενώ το 2007, παρέλαβε το ]Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες» και το 2016 παρέλαβε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τη μουσική της ταινίας “Μισητοί 8”.

Ο Μορικόνε έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

Φεύγοντας, αφήνει ένα τεράστιο κενό τόσο στη μουσική όσο και στον σύγχρονο πολιτισμό μας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00