search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:47
MENU CLOSE

Πώς στον Ιασμο οι μουσουλμάνοι νίκησαν τον κορωνοϊό – «Άδικα στοχοποιήθηκαν», λέει ο δήμαρχος

06.07.2020 15:37
Πώς στον Ιασμο οι μουσουλμάνοι νίκησαν τον κορωνοϊό - «Άδικα στοχοποιήθηκαν», λέει ο δήμαρχος - Media

 

Μόλις 20 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή και 28 χιλιόμετρα από την Ξάνθη στους πρόποδες της Ροδόπης, ο δήμος Ιάσμου βρέθηκε τον Ιούνιο στη… μέση της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού που «χτύπησε» τη Θράκη, καταφέρνοντας να βγει γρήγορα από το μάτι του κυκλώνα.  Από τις 30 Ιουνίου οπότε και έληξε η καραντίνα στον οικισμό Αγίασμα – ο οποίος κατοικείται μόνο από μουσουλμάνους – κανένα θετικό κρούσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε ολόκληρο τον δήμο, σε αντίθεση με τις γύρω περιοχές, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει έντονο.

Τα τζαμιά ξανάνοιξαν, η ζωή στα καφενεία του Ίασμου επέστρεψε και οι νεότεροι γύρισαν και πάλι στα χωράφια και στις κτηνοτροφικές τους μονάδες με τις οποίες ασχολούνται κυρίως στην περιοχή. Η ζωή μπήκε σε κανονικούς ρυθμούς, δείχνοντας το δρόμο της αποκλιμάκωσης και στην υπόλοιπη μουσουλμανική κοινότητα της περιοχής, όπου κρατά τα σκήπτρα μετά την Αττική, έχοντας καταγραφεί συνολικά 397 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οριζόντια περιοριστικά μέτρα ισχύουν ακόμη, εξάλλου, στους Δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου, Αβδήρων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης μέχρι και τις 14 Ιούλιου, προκειμένου να περιοριστεί η «πυρκαγιά» που άναψε ο κορονοϊός στην περιοχή.

Πώς «φρέναρε» τη διασπορά του ιού ο Ίασμος

Πέντε ορφανά κρούσματα από το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον στο χωριό Αγίασμα ήταν η αφορμή για να σημάνει συναγερμός σε ολόκληρο τον δήμο στα μέσα Ιουνίου. Ο δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, δεν περίμενε τα επίσημα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ. «Ενημερώθηκα άμεσα από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για το βεβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής και ζήτησα επειγόντως την παρέμβαση της Πολιτείας», είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ιάσμου. Σε αντίθεση με άλλους δήμους που αντέδρασαν στην εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας ο κ. Μουμίν ζήτησε οικειοθελώς να μπει το Αγίασμα σε καραντίνα και να επισκεφτούν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ την περιοχή για να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς του ιού.

5043391.jpg

«Αυτά τα δύο μέτρα φρέναραν τη διασπορά. Από τη μέρα που εντοπίστηκαν τα κρούσματα μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΕΟΔΥ ήμασταν δύο μέρες μπροστά. Και αν δεν ενημέρωνε έγκαιρα η δημοτική Aρχή την Πολιτεία θα μπαίναμε σε καραντίνα με δύο μέρες καθυστέρηση και κίνδυνο διασποράς», είπε στο ethnos.gr ο κ. Μουμίν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας στήθηκε στο Αγίασμα συσσίτιο από το δήμο, ο οποίος πρόσφερε ένα δωρεάν γεύμα στους κατοίκους καθημερινά.

Έντονος προβληματισμός για το Κουρμπάν Μπαϊράμ στο τέλος Ιουλίου

«Άδικα στοχοποιήθηκαν οι μουσουλμάνοι για την έξαρση της πανδημίας στη Θράκη αλλά και ότι δεν πειθάρχησαν στα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας. Υπήρξε παραπληροφόρηση.  Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωση του κορονοϊού όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας από την Πολιτεία αλλά και από τις δημοτικές Αρχές. Παράλληλα, τα κρούσματα οφείλονται και στις αυξημένες ροές από το εξωτερικό και τους ανθρώπους που επέστρεψαν σπίτια τους μετά το lockdown σε όλη την Ευρώπη, καθώς σταμάτησαν να δουλεύουν». 

Από τους συνολικά 200 κατοίκους του χωριού Αγιάσματος οι 180 προσήλθαν και πραγματοποίησαν δειγματοληπτικά τεστ, τα οποία βγήκαν στο σύνολό τους αρνητικά.  Ενδεικτικό είναι ότι ενώ στην ευρύτερη περιοχή – που είναι έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο – η συμμετοχή στα τεστ «έτρεχε» με ποσοστό περίπου 10%, στην περιοχή του Ιάσμου το ποσοστό ξεπέρασε το 80%. 

Αυξημένα μέτρα ετοιμάζεται να πάρει η περιοχή και για ακόμη μια θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων, το Κουρμπάν Μπαϊράμ, το οποίο διαρκεί 3 ημέρες (από τις 31 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου). «Μας προβληματίζει η γιορτή. Θα πάρουμε αυξημένα μέτρα και θα ενημερώσουμε τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουμίν

Σε αντίθεση με το Αγίασμα σε καθολική καραντίνα αναγκάστηκε να ξαναμπεί ο Εχίνος. Πρόκειται για έναν πυκνοκατοικοιμένο οικισμό, όπου ζουν μαζί 2.000 άνθρωποι. «Δυστυχώς δεν αντιλήφθηκαν γρήγορα από τα κεντρικά το πρόβλημα στον Εχίνο. Είναι ένας οικισμός, στον οποίο ζουν μαζί 2.000 άνθρωποι. Όταν δεν παίρνεις γρήγορα μέτρα, τότε αυτό το πράγμα δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις» τόνισαν στο ethnos.gr παράγοντες της περιοχής οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.
 

ap_17342571472147.jpg

«Δεν συμφωνώ με το Bloomberg» 

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα διασποράς του ιού στον Ίασμο, ο κ. Μουμίν διαφωνεί με το πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο ο κορωνοϊός δείχνει να απομακρύνεται από τις «πλούσιες» περιοχές του Παρισιού, της Μαδρίτης και του Μιλάνου και «προτιμά» αδύναμους πληθυσμούς.

«Δεν συμφωνώ απόλυτα με το Bloomberg. Είναι ένα πρόχειρο σχόλιο, μια πρόχειρη εκτίμηση. Είδαμε ότι ο ιός χτύπησε βιομηχανικές, αναπτυγμένες και πλούσιες. Τώρα να πούμε ότι πέρασε αυτό το στάδιο και πήγε σε υποανάπτυκτες περιοχές δεν συμφωνώ και το θεωρώ κάπως εξωπραγματικό. Ο κορονοϊός είναι πάνω από θρησκείες, καταγωγές, καταβολές μορφωτικό οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο» κατέληξε ο δήμαρχος Ιάσμου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15