11/08/2020 00:54:08

Οικονομία, παρακράτος, ΜΜΕ στον απολογισμό Τσίπρα για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη

Οικονομία, παρακράτος, ΜΜΕ στον απολογισμό Τσίπρα για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη - Media

 

Βαριές έχουν πέσει στον ΣΥΡΙΖΑ οι αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων με πρωταγωνιστή το Νίκο Παππά και στην προσπάθειά του να αμυνθεί επιχειρεί να στρέψει την ατζέντα στην οικονομία, αν και στην πράξη αυτό αποδεικνύεται δύσκολο. Συμπληρωματικά, η Κουμουνδούρου επιστρατεύει ανάλογα μέσα, καθώς στις πρόσφατες αποκαλύψεις για Καλογρίτσα - Παππά «απαντά» με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για κύκλωμα που έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται πολιτικοί, δικαστικοί  και μεσάζοντες που προσέφεραν διαφόρων ειδών «εξυπηρετήσεις».

Σήμερα, πάνω στα κυβερνητικά γενέθλια, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να περάσει  στην αντεπίθεση πατώντας στο δίπολο οικονομία - γαλάζιο παρακράτος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που θα ανοίξει με ομιλία του (5.30μ.μ.). Δεν θα παραλείψει βεβαίως να αναφερθεί στη λίστα Πέτσα, μία μέρα μετά τη δημοσιοποίησή της την οποία σχολίασε χθες, κάνοντας λόγο για μαγείρεμα, προκειμένου να καταδείξει την στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση από τα μεγάλα ΜΜΕ στα οποία μοίρασε και την μερίδα του λέοντος των κονδυλίων της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι».

Το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς τελεί στην σκιά των αποκαλύψεων και δεν είναι ευχάριστο, ειδικά σε μια στιγμή που  επιχειρεί την επανεκκίνηση της πολιτικής και κοινωνικής  του διεύρυνσης με ορίζοντα το συνέδριο του φθινοπώρου, διαδικασία που θα προτιμούσε να έχει σαφώς «θετικά», προγραμματικά χαρακτηριστικά και να ευνοεί την όλη προσπάθεια ανασύνταξης. Αντί αυτού, βρίσκεται στη δίνη αποκαλύψεων και ενός τοξικού κλίματος που καλλιεργεί το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σε κάθε περίπτωση και υπό την εκτίμηση ότι η ΝΔ θα συνεχίσει αυτή την πρακτική, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αντεπιτεθεί ώστε να βάλει ένα φρένο και κρατηθεί συσπειρωμένος . Αυτό φαίνεται να προτάσσουν για την ώρα όλα τα κεντρικά στελέχη, υπό το σκεπτικό ότι στο πρόσωπο ενός στελέχους επιχειρείται να σπιλωθεί ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της κοινωνίας.

 Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται το απόγευμα να κάνει εκ νέου σύγκριση πεπραγμένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, ενώ θα επιμείνει και στην κριτική ότι η ΝΔ παρέλαβε τη χώρα σε ανάπτυξη και μέσα σε λίγους μήνες την οδήγησε στην ύφεση, πολύ πριν εμφανιστεί η πανδημία.

Χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο κυριακάτικο Έθνος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αποτίμηση του ενός χρόνου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «ρίχνει» το σύνθημα «Ένας χρόνος ανάποδα» (κυκλοφόρησε και σχετικό σποτ) εξηγώντας το ως εξής:

«Πριν από έναν χρόνο η ελληνική οικονομία έτρεχε για 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, έχοντας φτάσει στο 2,9%. Είχαμε μειώσει την ανεργία 10 μονάδες, είχαμε αρχίσει να παίρνουμε τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης για τη μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας που είχε υποστεί ασφυκτική πίεση την περίοδο της κρίσης. Και έρχονται οι εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τάζει στον ελληνικό λαό διπλάσια ανάπτυξη, καλύτερες μέρες, περισσότερες δουλειές. Και με το που εκλέγεται, πέφτει «Αρμαγεδδώνας», πριν από τον κορωνοϊό. Διότι από το δεύτερο τρίμηνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη μπαίνουμε στην ύφεση. Τον Οκτώβριο του ’19 από 2,9 ανάπτυξη πάμε σε υφεσιακούς ρυθμούς, -0,7 το προτελευταίο τρίμηνο και το επόμενο τρίμηνο 1,7 αρνητικό.

Αρά, λοιπόν, όλος αυτός ο χρόνος ήταν ένας χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου στην πραγματικότητα διαψεύστηκαν όλες οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί».  Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός, ενδεχομένως να « βολεύει κιόλας τον κ. Μητσοτάκη, διότι καλύπτει τη μεγάλη αποτυχία στην οικονομία. Τα χρεώνει όλα εκεί». Επιπλέον κάνει για ακόμη μια φορά την εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες ο πρωθυπουργός θα λάβει υφεσιακά μέτρα λιτότητας περικόπτοντας δημόσιες δαπάνες, κοινωνικό κράτος, μισθούς και συντάξεις.

Κατά τα λοιπά, αναμένεται στη σημερινή του ομιλία να περιγράψει την εικόνα του παρακράτους της ΝΔ, επιχειρώντας να διαλύσει τις εντυπώσεις «όλοι ίδιοι είναι» που καλλιεργεί το κυβερνητικό στρατόπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.