search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:50
MENU CLOSE

Σοκ και δέος: Η Τουρκία δοκίμασε τους S-400 εναντίον αμερικανικών μαχητικών (Photos)

07.07.2020 13:06
Αμερικάνος αναλυτής: Αν η Τουρκία δεν αλλάξει δραματικά πολιτική δεν αποκλείονται κυρώσεις και από την κυβέρνηση Μπάιντεν - Media
 
Η Τουρκία διεξήγαγε δοκιμές των πυραυλικών συστημάτων S-400 χρησιμοποιώντας ως στόχους αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Fighter Jets World , το ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο βρίσκεται στην αεροπορική βάση Murted, εκτόξευσε πυραύλους εναντίον μαχητικών F-16 Viper και F-4 Phantom II. Φυσικά πρόκειται για αμερικανικά μαχητικά που έχει στο στόλο της η Άγκυρα παρόλα αυτά η κίνηση μόνο κολακευτική δεν είναι για τις ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι δοκιμές θα συνεχίσουν μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, όταν τα ρωσικά συστήματα θα τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών παραμένουν μυστικά. Νωρίτερα το Μάιο ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, είχε δηλώσει ότι η διαδικασία της ανάπτυξης των S-400 συνεχίζεται και ότι συγκεκριμένα συστήματα έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία.
 

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η Ρωσία δεν θα έχει την πρόσβαση που επιθυμεί στα συστήματα S-400 που αναπτύσσονται στη χώρα. «Παρότι η συμφωνία προβλέπει την εκπαίδευση (του τουρκικού προσωπικού), τεχνική συντήρηση και τεχνική στήριξη, το ρωσικό προσωπικό δεν θα έχουν την πρόσβαση που θα επιθυμούσαν», τόνισε ο Ντεμίρ.
 
Συνεχίζεται η διαμάχη με τις ΗΠΑ
Στις 30 Απριλίου, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι η ανάπτυξη των S-400 στη χώρα θα καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί όπως προβλέπει το σχέδιο.
 
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους, δήλωσε στις 21 Απριλίου ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί έντονα από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες να θέσει σε λειτουργία το αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
 
Η Μόσχα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβρη του 2017 ότι υπέγραψε συμφωνία ύψους 2,5 δις. δολαρίων με την Άγκυρα για την αγορά συστήματος S-400. Η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που προμηθεύεται σύστημα αεράμυνας από την Ρωσία. Οι παραδώσεις ξεκίνησαν στις 12 Ιουλίου 2019.
 
Το ζήτημα αποτέλεσε σημείο τριβής με τις ΗΠΑ. Επανειλημμένα η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα με κυρώσεις αν επιμείνει στην απόφασή της.
 
Πηγή: onalert.gr / AMN
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10