06/08/2020 10:32:44

Πώς δρούσαν τα κυκλώματα με εμπλεκόμενους αστυνομικούς - Το «σκαθάρι» και οι παράνομες ανασκαφές

Πώς δρούσαν τα κυκλώματα με εμπλεκόμενους αστυνομικούς - Το «σκαθάρι» και οι παράνομες ανασκαφές - Media

 

Οι «δουλειές» των αστυνομικών πήραν τέλος όταν την περασμένη Παρασκευή, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα, υπό πλήρη μυστικότητα, πραγματοποίησαν επιχείρηση στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη.

Αν και υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Αστυνομία, το «σκαθάρι», όπως ήταν το προσωνύμιό του, είχε ηγετικό ρόλο και στο κύκλωμα με τις παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους ψάχνοντας για θησαυρούς. Μάλιστα ο «ζήλος» του ήταν τέτοιος που σχολιαζόταν από τους «συνεργάτες» του.

Ο αστυνομικός που έπεσε στα δίχτυα των «Αδιάφθορων» ήταν μάλλον τόσο σίγουρος ότι δεν κινδυνεύει να αποκαλυφθεί που χρησιμοποιούσε για τις «δουλειές» του το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο αλλά και τον ασύρματο της Αστυνομίας.

Στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. οι συγκατηγορούμενοι συνεργάτες του ακούγονται να σχολιάζουν το «πάθος» του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα «βγάλει» τον Φαραώ, τον Μέγα Αλέξανδρο, ψάχνει τις Μυκήνες αλλά και τον Μινώταυρο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ως «συνδιευθύνων» της εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν στις παράνομες ανασκαφές, ενώ του αποδίδεται κεντρικός ρόλος στη διάθεση καπνικών προϊόντων, τα οποία προμηθεύονταν υφιστάμενοί του από τα «Duty Free» του τελωνειακού σταθμού των Ευζώνων. 

Κατά τη δικογραφία, ο ίδιος φέρεται να γνώριζε για την εγκληματική δράση που αποδίδεται στους δύο συλληφθέντες συναδέλφους του, οι οποίοι μέσω του τμήματος διαβατηριακών ελέγχων Ευζώνων όπου υπηρετούσαν και απ' όπου ξεκίνησε η έρευνα των «αδιάφθορων», κατηγορούνται ότι έναντι αμοιβής προέβαιναν σε παράνομες θεωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων σε Αλβανούς υπηκόους.

Οι δύο αυτοί αστυνομικοί εμφανίζονται, σύμφωνα με τη δικογραφία, ως μέλη και της εγκληματικής ομάδας που διακινούσε καπνικά προϊόντα.

Το «σκαθάρι», ο «Μεξικάνος» και οι 73 παράνομες ανασκαφές

Ο έντονος βαθμός ενασχόλησης με τις παράνομες ανασκαφές του απέφερε και το παρατσούκλι το «σκαθάρι». Χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του στους χώρους ανασκαφής, ενώ λαμβάνει μέτρα αντιπαρακολούθησης χρησιμοποιώντας τον επιχειρησιακό του ασύρματο προκειμένου να αποτρέψει τυχόν αστυνομικό έλεγχο. 

Η εγκληματική ομάδα φέρεται από τον περασμένο Μάρτιο να αναπτύσσει «πολυσχιδή και καθημερινή» δράση, πραγματοποιώντας τη μία παράνομη ανασκαφή μετά την άλλη.

Διαθέτοντας εμπειρία στη χρήση συσκευών ανίχνευσης και εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας («ανιχνευτές μετάλλων, πρόγραμμα λογισμικού στον υπολογιστή που με χρήση δορυφόρων σαρώνει φωτογραφίες περιοχών, εξάγοντας αποτελέσματα αναφορικά με το εάν στο υπέδαφος υφίστανται αρχαίοι θησαυροί, όπως λίρες, χρυσός, χαλκός...» και άλλα μηχανήματα) τα κατηγορούμενα μέλη της πραγματοποιούν συνολικά 73 ανασκαφές σε κηρυγμένους ως αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως στην περιοχή του Κιλκίς, αλλά και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Λάρισας και Θεσσαλονίκης. Στις 19 Ιουνίου πραγματοποιούν την τελευταία τους ανασκαφή σε αρχαία ελληνική τύμβο στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης, όπου, σύμφωνα με τη δικογραφία, «εντοπίστηκαν οπές επί του τύμβου, διαμέτρου και βάθους περίπου 2 μέτρων [...] γεγονός που καταδεικνύει ότι στόχος ήταν η σύληση του αρχαίου τύμβου».

Αρχηγικό ρόλο στην ομάδα των αποκαλούμενων «χρυσοθήρων» φέρεται να διαδραματίζει ιδιοκτήτης φανοποιείου αυτοκινήτων που στις «μπλοκαρισμένες» συνομιλίες αποκαλείται μεταξύ άλλων «Μεξικάνος».

Στο φανοποιείο του, όπως επίσης σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (πατσατζίδικο) έτερου μέλους του ίδιου κυκλώματος (αποκαλείται «ραβδοσκόπος») γίνονται πολλές συναντήσεις της ομάδας και αποφασίζονται οι επόμενες επιχειρήσεις ανασκαφής.

Ο ρόλος των μέντιουμ και το «χειρουργείο»

Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), οι κατηγορούμενοι «επικοινωνούν και συμβουλεύονται άτομα με μεταφυσικές ικανότητες (μέντιουμ και οραματιστές) [...] για να οραματιστούν τυχόν ευρήματα σε συγκεκριμένα υπεδάφη, αλλά και προς αναζήτηση αξιόπιστων συνεργαζόμενων ατόμων».

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ακούγονται να μιλούν για παράνομες ανασκαφές, τις οποίες αποκαλούν συνθηματικά «τάισμα σκύλων», «καθαρό αέρα», «πικνίκ», «χειρουργείο» ή «μπάρμπεκιου». Μιλώντας για ευρήματα, οι ίδιοι τα αποκαλούν «σοκολατάκια», «καλές κοπέλες», «κολοκύθια» ή «κίτρινο» (χρυσός), ενώ όταν αναφέρονται σε αρχαία ευρήματα, χρησιμοποιούν τις κωδικές λέξεις «ηλικιωμένες γυναίκες», «άλλα φρούτα» κ.ά.

Τα «κόκκινα βιβλιαράκια», ο «δικηγόρος» και το «μαγαζί»

Στην ίδια δικογραφία περιγράφεται η δράση των δύο αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι υπηρετούν στους Ευζώνους. Με τη συνδρομή τριών συγκατηγορούμενων Αλβανών που συγκέντρωναν τα διαβατήρια των ενδιαφερόμενων συμπατριωτών τους, οι αστυνομικοί κατηγορούνται ότι με τις υπηρεσιακές τους σφραγίδες (διαθέτουν ημερήσιο κωδικό ασφαλείας που είναι χαρακτηρισμένος ως «απόρρητος») βεβαίωναν ψευδείς ημερομηνίες μετακίνησης από και προς την ελληνική επικράτεια.

Όλα αυτά φυσικά με το αζημίωτο, καθώς κατά τη δικογραφία εμφανίζονται να εισπράττουν «μίζα» που ανάλογα με την περίπτωση κυμαινόταν από 150 έως 250 ευρώ, ενώ στους τρεις Αλβανούς (που ομοίως συνελήφθησαν) αναλογούσε το ποσό των 50 ευρώ, για κάθε διαβατήριο. «Με τον τρόπο αυτό κατάφερναν να νοθεύουν τα διαβατήρια των αλλοδαπών ώστε να μην συμπληρώνονται οι 90 μέρες παραμονής τους στην ελληνική επικράτεια μέσα σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο 180 ημερών, επιτυγχάνοντας και διευκολύνοντας την -κατά πολύ περισσότερο του προβλεπόμενου χρόνου των 90 ημερών- παράνομη διαμονή τους στην ελληνική επικράτεια». Η δικογραφία περιλαμβάνει, εξάλλου, μία περίπτωση κατά την οποία σφραγίστηκε διαβατήριο Αλβανού υπηκόου που διώκεται με ερυθρά αγγελία της Interpol.

Στις καταγραφείσες τηλεφωνικές συνομιλίες εμφανίζονται να αποκαλούν τα διαβατήρια ως «αρνιά», «κόκκινα βιβλιαράκια», «καφέ», ή «κρεμμύδια», ενώ οι Αλβανοί αποκαλούν τον έναν από τους δύο αστυνομικούς, που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας, «δικηγόρο».

Τα Duty Free

Οι τρεις συλληφθέντες αστυνομικοί εμφανίζονται να εμπλέκονται και στην τρίτη φερόμενη εγκληματική δραστηριότητα, την οποία αποκάλυψε η έρευνα των «αδιάφθορων», αυτή της προμήθειας καπνικών προϊόντων από το κατάστημα αφορολόγητων Duty Free που βρίσκεται στο τελωνείο των Ευζώνων.

Για το σκέλος αυτό κατηγορείται και τέταρτος αστυνομικός αλλά και η υπεύθυνη αποθήκης του καταστήματος. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, μέσω των τριών υφισταμένων του που αγόραζαν από τα Duty Free αφορολόγητα καπνικά προϊόντα, ο υψηλόβαθμος αστυνομικός τα διέθετε προς πώληση (σε κύκλο αγοραστών που είχε αναπτύξει και ανήκουν στο ευρύτερο φιλικό περιβάλλον) αποκομίζοντας οικονομικό όφελος.

Πώς έγινε η επιχείρηση

Οι «δουλειές» των αστυνομικών έφτασαν στο τέλος τους όταν την περασμένη Παρασκευή, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα, υπό πλήρη μυστικότητα πραγματοποίησαν επιχείρηση στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της έρευνας που οποία τελούσε υπό την εποπτεία του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών, ερευνήθηκαν σπίτια, γραφεία και οχήματα, ενώ πραγματοποιήθηκαν 14 συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες και τριών αστυνομικών.

Πρόκειται για έναν ανώτερο αξιωματικό και δυο κατώτερους αστυνομικούς στους οποίους αποδίδονται πρωταγωνιστικοί ρόλοι στη φερόμενη δράση των τριών κυκλωμάτων. Η ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 147 άτομα και μεταξύ αυτών άλλους έξι αστυνομικούς, έναν απόστρατο συνάδελφό τους, όπως επίσης δύο στρατιωτικούς.

Οι 14 συλληφθέντες κρατούνται μετά την εις βάρος τους απαγγελία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος και οι απολογίες τους αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα στον ανακριτή Κιλκίς, με τους τρεις κατηγορούμενους αστυνομικούς να περνάνε αύριο το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου.

Η παραπάνω επιχείρηση των Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος ήταν η κορύφωση μίας έρευνας που ξεκίνησε στις αρχές του έτους, ύστερα από ανώνυμη γραπτή καταγγελία που έφτασε στην Υπηρεσία και αφορούσε το τμήμα διαβατηριακών ελέγχων στους Ευζώνους.

Οι Αρχές «μπλόκαραν» τα τηλέφωνα υπόπτων και είναι χαρακτηριστικό ότι η δικογραφία αριθμεί 5.579 σελίδες, 1.363 εκθέσεις απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, καταγεγραμμένες σε 85 DVD, ενώ είναι εμπλουτισμένη και με φωτογραφικό υλικό.

Πηγή: sputniknews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.