search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:06
MENU CLOSE

Το έγκλημα στην Πάρο και το «σύνδρομο Marfin»

27.08.2012 09:16
Το έγκλημα στην Πάρο και το «σύνδρομο Marfin»  - Media

Το αίμα του 53χρονου Δημή­τρη Μίχα, του άτυχου οδη­γού ταξί που έπεσε νεκρός στις 10 Αυγούστου από τα πυρά των ληστών της Alpha Bank στη Νάουσα της Πάρου, προκάλεσε σοκ στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Το αίμα του 53χρονου Δημή­τρη Μίχα, του άτυχου οδη­γού ταξί που έπεσε νεκρός στις 10 Αυγούστου από τα πυρά των ληστών της Alpha Bank στη Νάουσα της Πάρου, προκάλεσε σοκ στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Πριν όμως αρχίσουν οι αποκαλύψεις που συνόδευσαν τη σύλληψη του Ανα­στάσιου Θεοφίλου με τις… καλλιτεχνικές ανησυχίες και την πλούσια συγγραφική δράση αστυνομικών διηγημάτων, μια πλευρά του αντιεξουσιαστικού κινήματος είχε φροντίσει να στείλει το δικό της μήνυμα… ερ­μηνείας της ληστείας μετά φόνου.

Σε κείμενο ανάληψης ευθύνης για τον εμπρησμό θυγατρικού παραρ­τήματος της Τράπεζας Πειραιώς και στο υστερόγραφο της προκήρυξης σημειώνεται με αδιανόητο κυνισμό: «ΥΓ.: Και ίσως από τα ελάχιστα ευχά­ριστα γεγονότα αυτού του καλοκαι­ριού η θέα του ψόφιου βλάκα στην Πάρο. Η βλακεία του έφτασε σε τέ­τοια επίπεδα, που θυσίασε τη ζωή του για μερικά χιλιάρικα που μόλις είχαν ληστευτεί από μια τράπεζα! Αυτό είναι το μέλλον που περιμένει τους ρουφιάνους – πολίτες που φοράνε με βιασύνη τη στολή του μπά­τσου και παριστάνουν τον ήρωα». Το κείμενο υπογράφεται από την «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία – Διε­θνές Επαναστατικό Μέτωπο, Μονάδα: Φωτιά στα κάτεργα» και αναρτήθηκε στο indymedia στις 16 Αυγούστου.

Απ’ όσα ακολούθησαν καθίσταται πασιφανές ότι η αιματηρή υπόθεση της Πάρου είναι, υπό προϋποθέσεις, αντίστοιχη της Marfin. Χαρακτηρι­στικό είναι πως, από την ώρα που η Αντιτρομοκρατική ανακοίνωσε, το βράδυ του Σαββάτου 18 Αυγούστου, τη σύλληψη του 29χρονου θεολόγου και τον συνέδεσε ευθέως με το αντι-εξουσιαστικό κίνημα και τη δεύτερη γενιά της «νεοτρομοκρατίας», στο indymedia δεν υπήρξε ούτε μία σχε­τική ανάρτηση.

Η αναγγελία της σύλληψης πέρα­σε στις «κρυμμένες ειδήσεις», χωρίς περαιτέρω σχολιασμό ή άλλη ανα­φορά. Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και με τη σύλληψη του γνωστού πλέον με το παρατσούκλι «Μαμ», ο οποίος εμπλέκεται στο πολύνεκρο μακελειό της Αγίας Νάπας στην Κύπρο στις 23 Ιουνίου.

Μόνο που τότε η υπόθεση αφενός δεν προκάλεσε ρωγμές στην ηθική υπόσταση του χώρου, αφετέρου οι όποιες εντυπώσεις «διασκεδάστη­καν» με τις γροθιές που «εισέπρα­ξε» ο κατηγορούμενος από άτομο που έχει αναλάβει την πολιτική ευ­θύνη για τις ενέργειες της Συνωμο­σίας Πυρήνων της Φωτιάς μέσα στην πτέρυγα ειδικής κράτησης στον Κο­ρυδαλλό.

Με την ίδια ευκολία ξεπέρασε η προηγούμενη γενιά της «νεοτρομοκρατίας» και την τραγική κατάληξη της έκρηξης αδέσποτης ωρολογια­κής βόμβας στις 28 Μαρτίου 2010 στην οδό Ιακωβάτων 61 στα Κάτω Πατήσια, όπου στεγάζεται η Ελληνι­κή Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, με νεκρό τον 15χρονο Χαμί Νατζάφι και τραυματίες την 11χρονη αδελ­φούλα του, Φερστέ, και τη 45χρονη μητέρα του, Ζάχρα. Μια ανακοίνωση αποποίησης της ευθύνης, δύο λόγια αυτοκριτικής και αυτό ήταν.

Το γεγονός όμως ότι πρώτη φορά μετά τα στοιχεία που παρουσιάστη­καν για τη δράση της 17Ν προκύπτει άμεσος συσχετισμός – όπως αρέσκε­ται να λέει σε κάθε ευκαιρία το ιερα­τείο της αντιτρομοκρατικής – μιας ληστείας μετά φόνου με τη «νεοτρομοκρατία» και το «επαναστατικό τα­μείο» εκθέτει άσχημα τον αντιεξουσιαστικό χώρο και, όπως εκτιμάται, θα αναστείλει για σημαντικό χρο­νικό διάστημα τις όποιες διεργασί­ες, ακόμη κι αν αυτές είχαν αρχίσει. Όπως συνέβη με την περίπτωση της Marfin, δηλαδή.

Λίγες ημέρες μετά την ανώδυνη, όπως διεφάνη, τραγωδία με το νε­κρό αφγανάκι, ήρθε το πολλαπλάσι­ας απήχησης κρεματόριο της Marfin (5 Μαΐου 2010), που έβαλε φρένο και στην έξαρση του ένοπλου αντάρ­τικου πόλης και στις αυξανόμενης έντασης διαδηλώσεις.

 

Ενδείξεις και… κωλοφαρδία

Αρχικά ελάχιστοι, ακόμη και στην Αντιτρομοκρατική, συσχέτισαν την αιματηρή ληστεία της Alpha Bank στη Νάουσα της Πάρου με το «επα­ναστατικό ταμείο» ή ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όπως όμως διατείνονται οι αντιτερορίστες, το πράγμα άρχισε να κλίνει προς τα εκεί αμέσως μόλις άρχισαν να προ­κύπτουν τα πρώτα στοιχεία και να γί­νονται οι πρώτες συσχετίσεις.

1 Το πρώτο στοιχείο προήλθε από τη διαπίστωση της «ταυτότητας» του κλεμμένου αυτοκινήτου διαφυ­γής, που βρέθηκε καμένο στην πε­ριοχή Αμπελάς. Πρόκειται για το ίδιο όχημα που είχε εμπλακεί σε αιματη­ρή ληστεία τον Νοέμβριο του 2010 σε πολυκατάστημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Για τη ληστεία εκεί­νη στο πολυκατάστημα της Αργυρούπολης είχε συλληφθεί ένας υπήκοος Αλβανίας, που, οδηγώντας δεύτερο όχημα, στην προσπάθεια να διαφύ­γει, είχε μπει στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να παρασύρει και τραυ­ματίσει δύο άτομα.

Το θέμα δεν ήταν ο Αλβανός, αλ­λά το ότι, ενάμιση χρόνο μετά, ένα κλεμμένο και προφανώς καλά κρυμ­μένο   «σεσημασμένο»   αυτοκίνητο βρίσκεται να χρησιμοποιείται από ληστές στην Πάρο και μάλιστα να έχει πάνω του πλαστές αθηναϊκές πι­νακίδες κυκλοφορίας.

2 Το δεύτερο στοιχείο, που ήρθε  να ενισχύσει την εκτίμηση ότι πρόκειται για «απαλλοτρίωση» και όχι για μια συνήθη ληστεία από κακο­ποιούς του κοινού εγκλήματος, ήταν η ανακάλυψη μιας μοτοσικλέτας με τεχνικά χαρακτηριστικά «μεταποίη­σης». Ήταν κλεμμένη από την Αθή­να, με πλαστές επίσης πινακίδες, που αντιστοιχούν σε μηχανή ιδιοκτησίας κατοίκου επίσης της πρωτεύουσας.

3 Το τρίτο στοιχείο ήταν το επίπε­δο οργάνωσης που παρουσία­σαν τα μέλη της άγριας συμμορίας μέσα στην τράπεζα, όπως πιστοποι­ήθηκε από το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

4 Το τέταρτο στοιχείο ήταν η παροιμιώδης πλέον… κωλοφαρδία των αντιτρομοκρατικάριων.

Εκεί που σχεδόν… μηχανιστικά έκαναν μπρος – πίσω το βίντεο, κά­ποιο σαΐνι από τις ομάδες παρακο­λούθησης πρόσεξε ότι η φιγούρα και η κίνηση ενός από τους ληστές τού θύμιζε κάποιον που είχε ξαναδεί!

Όπως δημοσίως δήλωσε ο εκπρό­σωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. το μεσημέρι της Δευτέρας, «από το οπτικό υλικό των καμερών ασφαλείας της τράπε­ζας διαπιστώθηκε ότι ο σωματότυπος ενός εκ των δραστών προσομοίαζε με αυτόν του Θ…» και, όπως πρόσθε­σε, «κατά την περίοδο προ των συλ­λήψεων που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2010, ο Θ… είχε εντοπιστεί με άλλα προφυλακισμένα μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης να κινείται στην περιοχή του Αγρινίου και του κέντρου της Αθήνας».

Η αναφορά ήταν για την παγκό­σμιας πρωτοτυπίας εξάρθρωση της «ανώνυμης» τρομοκρατικής οργά­νωσης που πραγματοποιήθηκε έξω από την οπλαποθήκη της οδού Και­σαρείας στη Νέα Σμύρνη και των 6 συλλήψεων ύποπτων προπαρασκευ­ής ενεργειών.

Ένας αστυνόμος Α΄ της Αντιτρο­μοκρατικής περιέγραφε τότε σε κα­τάθεση τις παρακολουθήσεις πέντε ακόμη ατόμων σε Αθήνα, Πάτρα, Αγρίνιο και Ναύπακτο, που φέρονται να συναντήθηκαν με ορισμένους από τους έξι συλληφθέντες. Σ’ αυτή την κατάθεση υποστήριξε πως η πα­ρακολούθηση άρχισε στις 15 Νοεμ­βρίου και σε κάποιο σημείο γίνεται μνεία στο ταξίδι δύο από τους βα­σικούς στόχους του αντιτρομοκρατι­κού ενδιαφέροντος.

«Οι δυο τους», ανέφερε ο αξιω­ματικός, «με το αυτοκίνητο του Σ… μετέβησαν αρχικά στο Θέρμο και στη συνέχεια στο Αγρίνιο, όπου κα­τέληξαν στις 14.30 στα ΚΤΕΛ Αγρινίου. Εκεί ο Μ… αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητο του Σ…, έχοντας μαζί του τον ορειβατικό σάκο που είχε μαζί το πρωί της ίδιας ημέρας άγνωστη γυναίκα, επιβιβάστηκε στο λεωφο­ρείο της γραμμής Αγρινίου – Αθηνών, αφού τοποθέτησε τον σάκο στον χώ­ρο αποσκευών του λεωφορείου. Ο Σ… με το αυτοκίνητό του επέστρεψε στο σπίτι της Καλλιθέας…».

Η στενή παρακολούθησή τους συ­νεχίστηκε μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2010, όταν εντοπίστηκαν στην οπλα­ποθήκη της οδού Καισαρείας 22 στη Ν. Σμύρνη.

Έπειτα από εκείνες τις συλλήψεις, όπως μας ενημερώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., «δεν κατέστη δυ­νατό να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς του, αλλά οι έρευνες για την ταυτοποίηση του ίδιου όσο και άλλων αγνώστων προσώπων, που περιγράφονταν στις δικογραφί­ες, συνεχίστηκαν».

Αυτό που δεν μας είπαν είναι πότε έμαθαν τα στοιχεία του θε­ολόγου. Πριν ή μετά την Πάρο. Το «τσακάλι» και η ομάδα του πάντως που τον αναγνώρισαν στο βίντεο της ματωμένης τράπεζας στάθηκαν… δι­πλά κωλόφαρδοι. Σε μια από τις συ­νηθισμένες παρακολουθήσεις ρου­τίνας στα Εξάρχεια, τον είδαν να συναντά κάποια άτομα. Τον ακολού­θησαν και βρήκαν ότι, στο τελευταίο ξενοδοχείο που κατέλυσε, νοίκιασε δωμάτιο την παραμονή του Δεκαπε­νταύγουστου.

Από εκεί πήραν DNA και το έστει­λαν στα εγκληματολογικά εργαστή­ρια για να συγκριθεί με γενετικό υλι­κό που υπήρχε στο καουμπόικο καπέλο που έπεσε από τον έναν ληστή της Πάρου. Και μάλιστα όχι απ’ όποι­ον κι όποιον, αλλά από αυτόν που τα στοιχεία και οι καταθέσεις «έλεγαν» ότι πυροβόλησε τον 53χρονο οδηγό του ταξί Δημήτρη Μίχα.

Και πάλι όμως τα σαΐνια, παρά τον κλοιό, τον έχασαν! Όπως μας είπε ο αστυνομικός εκπρόσωπος, «στις 16 του Αυγούστου αναχώρησε από την Αθήνα την 12.18 ώρα με τον ΟΣΕ για τη Λαμία, μέσω Λιανοκλαδίου, όπου υπάρχει ανταπόκριση γραμμής Λαμία – Στυλίδα. Η έκδοση εισιτηρίου είχε γίνει μια ώρα πριν από την ανα­χώρηση. Στις 18 του μήνα επέστρε­ψε από Λιανοκλάδι στις 08.10 το πρωί στην Αθήνα».

Χαμπάρι δεν είχαν πάρει για το ταξίδι στη Λαμία και, μόλις τον ξαναείδαν μπροστά τους, τον τσουβάλιασαν καλού – κακού… αυθωρεί, στις 11 το πρωί του Σαββάτου, δίπλα στον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό, καθώς ήδη είχαν βγει τα πρώ­τα αποτελέσματα του δειγματολη­πτικού ελέγχου DNA και ήταν θετικά. Τα τελικά τούς πήγαν το βράδυ, μαζί με το ένταλμα της σύλληψής του.

 

Το «επαναστατικό ταμείο»

Οι  Κλουζώ  του  αντιτρομοκρατι­κού ιερατείου, από τη γενικότερη οργάνωση του  θεολόγου  και τα ευρήματα στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, ανιχνεύουν αγω­νιώδη προσπάθεια για άμεση ενί­σχυση με ρευστότητα του… «επα­ναστατικού ταμείου». Μια κάμερα ειδικά προσαρμοσμένη για να το­ποθετείται στο πίσω μέρος ενός ποδηλάτου   κατέγραψε  πλάνα στα οποία φαίνεται η κατόπτευση του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της… Λαμίας. Εκεί δηλαδή όπου πήγε αμέσως μετά τον ερχομό του στην Αθήνα από την Πάρο, ακρι­βώς τέσσερις ημέρες από την αιμα­τηρή ληστεία.

Η παρακολούθηση της τράπεζας ήταν σε προγενέστερο της Πάρου χρόνο και, όπως οι ενδείξεις συνο­μολογούν, θ’ αποτελούσε το αμέσως επόμενο χτύπημα της οργάνωσης. Γιατί αυτό; Οι αστυνομικοί λένε ότι οι ληστές στην Πάρο ατύχησαν διπλά. Πέρα από τη μοιραία τραγική κατάλη­ξη και τον φόνο του ταξιτζή, εκείνη την ημέρα η διευθύντρια της τράπε­ζας, εξαιτίας ενός προσωπικού κωλύ­ματος, δεν πήγε στο γραφείο της, με αποτέλεσμα οι ληστές να χάσουν την ευκαιρία για μία λεία πολλαπλάσια των 60.000 ευρώ, καθώς δεν ήταν δι­αθέσιμο το δεύτερο κλειδί που ανοί­γει το χρηματοκιβώτιο.

Για τον συγκεκριμένο λόγο, προ­κειμένου να ενισχυθεί άμεσα με ρευστό το λεγόμενο «επαναστατι­κό ταμείο», εικάζεται ότι έγινε το ταξίδι του θεολόγου στη Λαμία στις 16 Αυγούστου, ώστε να καταστρω­θούν και να ρυθμιστούν οι τελευ­ταίες λεπτομέρειες στο σχέδιο για τη ληστεία στη φθιωτική πρωτεύ­ουσα, όπου βρέθηκε και το διαμέρισμα στην οδό Τυμφρηστού 21 που είχε νοικιάσει με το μικρό του όνομα ο 29χρονος.

Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώ­νουν τα σαΐνια, μία ενέργεια όπως αυτή της Πάρου, η μεθοδολογία και ο βαθμός οργάνωσης δεν παραπέ­μπει σε καμία περίπτωση σε «βάπτι­σμα» του πυρός. Οι τέσσερις ληστές παρέδωσαν δείγματα κατάρτισης και πείρας στη διάπραξη τέτοιου είδους αδικημάτων. Ως εκ τούτου, δεδομένης και της αρωγού τύχης, την οποία έχουν σταθερό σύντροφο και οδηγό τους από τον Ιούνιο του 2002, όταν έσκασε η βόμβα στα χέ­ρια του Σάββα Ξηρού, κατεβάζουν από τη… βιντεοθήκη τους κασέτες με ληστείες για να συγκρίνουν σωματότυπους και συμπεριφορές των δραστών.

Σε αντίθεση με όλα όσα έχουν γραφεί κι αναπαραχθεί από συντρι­πτική μερίδα κυρίως των διαδικτυακών ΜΜΕ, οι αντιτρομοκρατικάριοι, πιο εγκρατείς από φαντασιοκόπους δημοσιολόγους, αποσυνδέουν τον 29χρονο από Σέχτες και παλαιότε­ρες ενέργειες, τοποθετώντας τον στην προσπάθεια για ενίσχυση των οικονομικών της «νεοτρομοκρατίας» και πιθανολογούν ότι αυτό γίνε­ται προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καλυφθεί και η δαπάνη της προπα­ρασκευής κάποιων ενεργειών που τώρα σχεδιάζονται…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:06