search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:38
MENU CLOSE

Δυσοίωνος Μόσιαλος για την έξαρση του κορωνοϊού στο Ισραήλ

07.07.2020 16:31
Δυσοίωνος Μόσιαλος για την έξαρση του κορωνοϊού στο Ισραήλ - Media
Για δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ισραήλ μιλά ο Ηλίας Μόσιαλος σε νέο άρθρο του.
 
Ο καθηγητής του London School of Economics κι εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς θεσμούς, εξήγησε γιατί δεν γίνονται τοπικά lockdowns στη χώρα, παρά την αύξηση στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων και αναφέρθηκε στη λήψη άμεσων μέτρων, που έχουν αιτηθεί οι ειδικοί του Ισραήλ στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
 
Στο άρθρο του, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Haaretz οι ειδικοί της δημόσιας υγείας στο Ισραήλ προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η αύξηση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση του αριθμού των ασθενών με οξεία ασθένεια COVID-19. Μερικοί μάλιστα φοβούνται πως θα υπάρξουν εκατοντάδες σοβαρά άρρωστοι ασθενείς εντός πέντε εβδομάδων.
 
Γιατί δεν γίνονται τοπικά lockdowns; Γιατί η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και ασθενών είναι σημαντική και δεν έχει νόημα να οριστούν κάποιες κοινότητες ως εστίες αναζωπύρωσης, καθώς πάρα πολλές εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Επομένως, ο περιορισμός των κρουσμάτων σε μεμονωμένες περιοχές και κοινότητες θα είναι πολύ δύσκολος.
 
Όταν λέμε σημαντική αύξηση εννοούμε το εξής: συνολικά 1.013 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν την Τετάρτη (522 σήμερα) που μας πέρασε, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων σε μια ημέρα από την έναρξη της επιδημίας στο Ισραήλ τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Από αυτούς, 12 άτομα είναι σοβαρά άρρωστοι, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών των ασθενών στο Ισραήλ σε 58 ενώ ήταν μόλις 38 δύο εβδομάδες πριν.
 
Για να έχουμε μια συγκριτική εικόνα, στο απόγειο της κρίσης στα μέσα Απριλίου, στο Ισραήλ 180 ασθενείς ήταν σοβαρά άρρωστοι, με 130 από αυτούς σε αναπνευστήρες.
 
Ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται με Covid-19 αυξήθηκε επίσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από 146 στις 18 Ιουνίου σε 270 την Πέμπτη 2 Ιουλίου. Από τους 270 ασθενείς στο νοσοκομείο, 141 ήταν σε καλή κατάσταση, 71 σε μέτρια κατάσταση, ενώ 24 από τους ασθενείς που νοσούν σοβαρά είναι σε μηχανική υποστήριξη. Κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται κάθε μέρα 20.000 τεστ και τα νοσοκομεία προετοιμάζονται ανοίγοντας ξανά τις μονάδες Covid-19 που είχαν κλείσει.
 
Η ποιοτική σύσταση των νέων κρουσμάτων είναι επίσης ανησυχητική.
 
Οι περισσότεροι από αυτούς που διαγνώστηκαν θετικοί πρόσφατα είναι νεαροί ενήλικες, και μερικοί από αυτούς ασυμπτωματικοί. Ένας φόβος που εκφράζεται είναι ότι οι ασυμπτωματικοί νέοι που έχουν μολυνθεί αλλά δεν το γνωρίζουν μπορούν εύκολα να μολύνουν ή έχουν ήδη μολύνει ηλικιωμένα άτομα με τα οποία βρίσκονται σε τακτική επαφή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ασθενών που θα νοσήσουν σοβαρά.
 
Ταυτόχρονα, 1.591 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, συμπεριλαμβανομένων 276 γιατρών και 443 νοσηλευτών. Δηλαδή υπάρχει και αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε καραντίνα, ενώ πολλοί από αυτούς μολύνθηκαν εκτός νοσοκομείου.
 
Ο καθηγητής Eli Waxman του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας που συμβουλεύει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, εξηγεί ότι ο σημερινός χαμηλός αριθμός σοβαρών ασθενών δίνει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση πως η κατάσταση είναι εύκολη.
 
Η ομάδα του Waxman επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Υγείας Yuli Edelstein το Σάββατο, και συνέστησαν τη λήψη άμεσων μέτρων για τον αποκλεισμό της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένων νέων περιορισμών στο κοινό, προειδοποιώντας ότι «το Ισραήλ έχει χάσει τον έλεγχο αυτής της επιδημίας».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:38