search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:46
MENU CLOSE

Στα «κόκκινα» η ένταση στη Μεσόγειο: Η Τουρκία ανακοίνωσε μεγάλη άσκηση στα ανοιχτά της Λιβύης

08.07.2020 15:55
Τρεις νέες Navtex από Τουρκία: Ζητεί αποστρατικοποίηση έξι νησιών - Media
 
Ανεβαίνει η ένταση στη Μεσόγειο καθώς το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης.
 
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο τουρκικός στόλος θα μεταβεί στα ανοιχτά της Λιβύης για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις σε 3 διαφορετικές περιοχές, με την κάθε άσκηση να έχει και ένα ξεχωριστό κωδικό όνομα, «Barbaros», «Turgut Reis» και «Çaka Bey».
 
Η Yeni Safak αποκάλυψε ότι οι τουρκικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σύντομα με τον στόλο να «προσομοιάζει σενάρια πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο στις ασκήσεις θα συμμετέχουν 17 μαχητικά αεροσκάφη και 8 πολεμικά πλοία, προκειμένου να αποδειχθεί «η ικανότητα της Τουρκίας να ελέγξει την περιοχή από θάλασσα και αέρα».

Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά. Μέρες πριν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει άσκηση «αστραπή» στέλνοντας ένα μήνυμα προς κάθε αποδέκτη. Τότε, ο στρατιωτικός παροξυσμός της Τουρκίας διήρκεσε οκτώ (!) ώρες. Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία έδρασαν από κοινού.
 
Στην άσκηση είχαν συμμετάσχει 17 αεροσκάφη διαφόρων τύπων (μαχητικά,αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ιπτάμενα ραντάρ και αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού) και 8 φρεγάτες (η μισή ναυτική δύναμη τέτοιου τύπου της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό ΠΝ διαθέτει συνολικά 16). Η ιστορία επαναλαμβάνεται…
 
Ο χάρτης
Φυσικά και τα ονόματα που έχουν δώσει οι Τούρκοι στις ασκήσεις τους μόνο τυχαία δεν είναι. Όπως φαίνεται στη σχετική NAVTEX οι πρώτες δύο ασκήσεις φέρουν τα ονόματα θρυλικών, για τους Τούρκους, Ναυάρχων.
 
Η τρίτη όμως, αυτή που λαμβάνει χώρα ακριβώς κάτω από την Κρήτη έχει κωδική ονομασία «Çaka Bey», το τουρκικό ναυτικό σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα, το οποίο πρόσφατα είχε αποκαλύψει ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλαχ Μποζκουρτ!
Οι ασκήσεις έρχονται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Διοικητή των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, Ναυάρχου Αντνάν Οζμπάλ στην πρωτεύουσα της Λιβύης, ο οποίος συνόδευε τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:46