search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:46
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πλέον σύγχρονο και διαφανές σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας

08.07.2020 19:27
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πλέον σύγχρονο και διαφανές σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας - Media

 

Tην υλοποίηση 202 συνδέσεων ανάμεσα σε παιδιά και υποψήφιους γονείς, την πρώτη ημέρα λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος αναδοχής και υιοθεσίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα», που τον υποδέχθηκε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για τις αναδοχές και υιοθεσίες «Μια οικογένεια για κάθε παιδί». Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της διοίκησης και εργαζόμενοι, οι οποίοι ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και την υφυπουργό Εργασίας για την ανταπόκριση των δημόσιων φορέων στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν αναφορικά με το σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών το τελευταίο εξάμηνο. Επιπλέον, ανάδοχοι γονείς μοιράστηκαν την εμπειρία τους από το παλιό σύστημα, ενώ υποψήφιοι γονείς, οι οποίοι, μόλις ολοκλήρωσαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, αναφέρθηκαν στην ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκαν οι αιτήσεις τους.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η κ. Μιχαηλίδου παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας ενημέρωσε για τα βήματα που έγιναν και τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν για την πραγματοποίηση της υπόσχεσης «Μια οικογένεια για κάθε παιδί» και δήλωσε ότι, με τη νέα πολιτική για τις αναδοχές και υιοθεσίες, η σύνδεση παιδιών και υποψήφιων γονιών, υλοποιείται, για πρώτη φορά, μέσω του πληροφοριακού συστήματος αναδοχής και υιοθεσίας (www.anynet.gr), με τρόπο διαφανή και αποτελεσματικό.

Όπως είπε, στόχος του υπουργείου, στο πλαίσιο μίας παιδοκεντρικής προσέγγισης, ήταν η δημιουργία συνεργασιών μεταξύ όλων των φορέων παιδικής προστασίας της χώρας, κάτι που, μέχρι σήμερα, δεν είχε συμβεί. Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, βασική παράμετρος παραμένει η ελαχιστοποίηση της παραμονής των παιδιών σε δομές φροντίδας και η συστημική αλλαγή στον τομέα της παιδικής προστασίας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα, που σηματοδοτεί πλέον και τη λειτουργία του συστήματος, είναι η έναρξη της σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους γονείς. «Την Παρασκευή, ανακοινώσαμε τη διαδικασία της σύνδεσης, αλλά και των σταδίων, μέχρι την τελική τοποθέτηση του παιδιού σε οικογένεια και, τη Δευτέρα, η διαδικασία αυτή ξεκίνησε και, όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, έως σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 202 προτάσεις σύνδεσης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος, το οποίο διασυνδέει τα μητρώα των παιδιών και υποψήφιων γονέων κάθε 24 ώρες» υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι, στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι, κάθε φορά που προκύπτει πρόταση σύνδεσης, ενημερώνονται αρχικά οι κοινωνικοί λειτουργοί του παιδιού και των υποψήφιων γονέων, προκειμένου να την επεξεργαστούν. Όπως διευκρίνισε, «ακολουθεί συνάντηση και επικοινωνία μεταξύ των κοινωνικών λειτουργών και των υποψήφιων γονέων. Σε περίπτωση συμφωνίας και των δύο μερών, ξεκινά η περίοδος προσαρμογής, κατά την οποία το παιδί προς αναδοχή ή υιοθεσία συναντά τους υποψήφιους γονείς, υπό την εποπτεία του κοινωνικού λειτουργού του. Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου προσαρμογής, το παιδί τοποθετείται στην οικογένεια».

Τόνισε δε ότι, από τη στιγμή που το σύστημα παράγει την ανωνυμοποιημένη πρόταση σύνδεσης, όλα τα μετέπειτα στάδια πραγματοποιούνται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς- του παιδιού και των υποψήφιων γονέων- και ότι, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του ανηλίκου, με τρόπο που να συνάδει με την ηλικία και την ωριμότητά του.

«Πλέον, στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε πως, για πρώτη φορά, έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών. Δεν σταματάμε, όμως, εδώ. Τον Δεκέμβριο του 2019, στο Ζάππειο, δεσμευτήκαμε για συγκεκριμένες ενέργειες. Έχουμε υλοποιήσει τις περισσότερες εντός, ίσως και μπροστά από το χρονοδιάγραμμά τους. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες που είχαμε σχεδιάσει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και η θέσπιση, μετά από 30 χρόνια, προδιαγραφών λειτουργίας για τις μονάδες παιδικής προστασίας, είναι δύο από τις προσεχείς προτεραιότητές μας» συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:41