search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:29
MENU CLOSE

«Κόλαση» στην ΗΠΑ – Γερουσιαστές κατά Τραμπ: «Κόψε την Τουρκία από τα F-35» πριν είναι πολύ αργά

09.07.2020 13:29
«Βόμβα» από Τούρκο αναλυτή: Αν η Αθήνα αποκτήσει F-35, τότε η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους S-400 - Media
 
Το σίριαλ με την Τουρκία και τα μαχητικά F-35 φαίνεται να μην έχει τέλος, Αμερικανούς γερουσιαστές να «γράφουν» το επόμενο επεισόδιο. Μια ομάδα υψηλόβαθμων πολιτικών ζήτησε από το Πεντάγωνο να απεμπλακεί από την Τουρκία όσον αφορά την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών F-35.
 
Συγκεκριμένα, οι γερουσιαστές James Lankford (R-Okla), Jeanne Shaheen (DN.H), Thom Tillis (RN.C) και Chris Van Hollen (D-Md), διαμαρτυρήθηκαν, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Άμυνας Mark Esper στις 6 Ιουλίου, ότι τα σχέδια του Πενταγώνου να συνεχίσει να αγοράζει ανταλλακτικά από την Τουρκία έως το 2022 υποβαθμίζουν το προφίλ των ΗΠΑ και δείχνουν αδυναμία στα τόσο στους εξοπλισμούς όσο και στην παραγωγική ισχύ της χώρας.
 

 

 

Η επιστολή των Αμερικανών αξιωματούχων έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων του CNN για τη σχέση που είχε ο Τραμπ με τον Ερντογάν.
 
«Ο Ερντογάν τον… διέλυσε»
«Erdogan took him to the cleaners». Με αυτή την έκφραση, που φυσικά δεν σημαίνει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε τον Ντόναλντ Τραμπ στο καθαριστήριο αλλά ότι του πήρε και τα… εσώρουχα (κατά το κοινώς λεγόμενο) το CNN σε ένα άρθρο κόλαφο περιέγραφε έναν πρόεδρο… επικίνδυνο για τη χώρα του. Έναν πρόεδρο που έγινε παιχνιδάκι στα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ερντογάν, που έβριζε άλλους ηγέτες, παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ και καθύβριζε την Άνγκελα Μέρκελ και την Τερέζα Μέι.
 
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από τους ηγέτες που μιλά ίσως περισσότερο από κάθε άλλο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφωνούσε στον Αμερικανό ομόλογό του ακόμη και δυο φορές την εβδομάδα. Κάποιες φορές (μάλλον τις περισσότερες) τηλεφωνούσε απευθείας στον ίδιο τον Τραμπ».
 
Ο Ερντογάν, σύμφωνα με το CNN, γνώριζε τόσο καλά το πρόγραμμα του Τραμπ και ήξερε πότε μπορούσε να του τηλεφωνήσει για να του μιλήσει απευθείας. Τον έπαιρνε ακόμη κι όταν έπαιζε γκολφ, με τον Τραμπ να σταματά το παιχνίδι του και να μιλούν οι δυο τους για πολλή ώρα.
 
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το πόσο συχνά τηλεφωνούσε ο Ερντογάν στον Αμερικανό πρόεδρο, παρακάμπτοντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Ο Τούρκος πρόεδρος ζητούσε χάρες και ο Τραμπ του τις… έκανε.
 
Η τουρκική βιομηχανία πίσω από τα stealth μαχητικά
Οχτώ τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, προμηθεύοντας εκατοντάδες μέρη των αεροσκαφών, όπως συστήματα απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης, σε συμβόλαια, που το Πεντάγωνο τονίζει ότι θα έφτασαν σε αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
 
Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι Roketsan, Havelsan, Alp Aviation, Ayesas, Kale Aerospace, Tubitak-SAGE, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI και το τουρκικό σκέλος της ολλανδικής εταιρείας Fokker Elmo, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των F-35. Καμία από τις εταιρίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28