10/08/2020 14:43:24

Ταυτοποιήθηκε το παράξενο γυαλιστερό ζελέ που βρέθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού (Photo)

Ταυτοποιήθηκε το παράξενο γυαλιστερό ζελέ που βρέθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού (Photo) - Media

 

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 βρήκε ένα παράξενο γυαλιστερό ζελέ στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, και κανείς δεν ήξερε τι είναι.

Όπως αποδείχθηκε, δεν είναι, τελικά, τίποτα περισσότερο από ένα απλό κομμάτι βράχου.

Το υλικό, η πέτρα ας το πούμε πια, που βρέθηκε στον πυθμένα ενός μικρού, πρόσφατου πιθανότατα, κρατήρα, ξεχωρίζει αισθητά από άποψη σχήματος, υφής και χρώματος σε σχέση με το τριγύρω σεληνιακό περιβάλλον του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση των επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο Earth and Planetary Science Letters, ο λόγος που αυτό το κομμάτι βράχου μοιάζει με ζελέ είναι επειδή έλιωσε από την πρόσκρουση κάποιου μετεωρίτη και μάλιστα, όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν.

Η κινεζική ανακάλυψη τον περασμένο Σεπτέμβρη, πάντως, θύμισε την έκπληξη και την έξαψη που είχε προκαλέσει το 1972 η ανακάλυψη -από τον γεωλόγο αστροναύτη Χάρισον Σμιτ της αποστολής «Απόλλων 17» της NASA- ενός τμήματος του σεληνιακού εδάφους έντονα πορτοκαλί χρώματος, το οποίο, τελικά, εκτιμήθηκε πως δημιουργήθηκε στη διάρκεια μίας έκρηξης σεληνιακού ηφαιστείου πριν 3,64 δισεκατομμύρια χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.