search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:35
MENU CLOSE

Ταυτοποιήθηκε το παράξενο γυαλιστερό ζελέ που βρέθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού (Photo)

10.07.2020 07:56
Ταυτοποιήθηκε το παράξενο γυαλιστερό ζελέ που βρέθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού (Photo) - Media

 

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 βρήκε ένα παράξενο γυαλιστερό ζελέ στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, και κανείς δεν ήξερε τι είναι.

Όπως αποδείχθηκε, δεν είναι, τελικά, τίποτα περισσότερο από ένα απλό κομμάτι βράχου.

Το υλικό, η πέτρα ας το πούμε πια, που βρέθηκε στον πυθμένα ενός μικρού, πρόσφατου πιθανότατα, κρατήρα, ξεχωρίζει αισθητά από άποψη σχήματος, υφής και χρώματος σε σχέση με το τριγύρω σεληνιακό περιβάλλον του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανάλυση των επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο Earth and Planetary Science Letters, ο λόγος που αυτό το κομμάτι βράχου μοιάζει με ζελέ είναι επειδή έλιωσε από την πρόσκρουση κάποιου μετεωρίτη και μάλιστα, όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν.

Η κινεζική ανακάλυψη τον περασμένο Σεπτέμβρη, πάντως, θύμισε την έκπληξη και την έξαψη που είχε προκαλέσει το 1972 η ανακάλυψη -από τον γεωλόγο αστροναύτη Χάρισον Σμιτ της αποστολής «Απόλλων 17» της NASA- ενός τμήματος του σεληνιακού εδάφους έντονα πορτοκαλί χρώματος, το οποίο, τελικά, εκτιμήθηκε πως δημιουργήθηκε στη διάρκεια μίας έκρηξης σεληνιακού ηφαιστείου πριν 3,64 δισεκατομμύρια χρόνια.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:35