search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:24
MENU CLOSE

Η Αγία Σοφία ως σύμβολο του οικουμενικού χριστιανισμού και της Δύσης

11.07.2020 07:49
Αποκάλυψη: Τριμερής στο Βερολίνο με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας (Video) - Media

 

Η κίνηση του Ερντογάν να μετατρέψει ένα παγκόσμιο σύμβολο του χριστιανισμού σε τζαμί, είναι μια τολμηρή όσο κι επικίνδυνη απόφαση του Τούρκου δικτάτορα που εμπνέεται από τον νεο-οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό. Άρα, να μην σπεύσουμε να δεχτούμε ότι η πρόκληση αυτή έχει ως αποδέκτη την Ελλάδα. Πριν απ’ όλα, απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς εκχερσώνει το Κεμαλικό κοσμικό κράτος, ισλαμοποιεί την Τουρκία επιφέροντας θυελλώδεις πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις στην κοινωνία της. Ταυτόχρονα, ανοίγει και μια διαμάχη με το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου. Κατά κύριο λόγο, όμως, μετατρέπει αυτή την εσωτερική απόφαση σε ένα ηχηρό μήνυμα ρήξης με τον δυτικό κόσμο και τον δυτικό πολιτισμό. Ο Ερντογάν κόβει τις γέφυρες με την Δύση σε ένα παραλήρημα οθωμανικού μεγαλείου. Το θέμα είναι πόσο χρόνο θα χρειαστεί η Δύση, όχι τόσο για να το κατανοήσει όσο για να αποφασίσει να αντιδράσει εφ όλης της ύλης.

Ο Τούρκος δικτάτορας από την μεριά του φαίνεται να λαμβάνει το ένα ρίσκο μετά το άλλο στην επεκτατική του στρατηγική διεκδικώντας μιαν ιδιαίτερα εκρηκτική σφαίρα επιρροής, όπου είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν οι απαραίτητες ισορροπίες. Το κατά πόσο ερμηνεύει σωστά τις ενδεχόμενες αντιδράσεις του δυτικού κόσμου, αυτό θα φανεί πιθανόν σύντομα. Να σημειώσουμε εδώ ότι με αυτή την προκλητικά συμβολική ενέργεια επαναφέρει στην επικαιρότητα την σύγκρουση των πολιτισμών, πράγμα που πιθανόν να αποδειχτεί περισσότερο επικίνδυνο από τις πειρατικές ενέργειές του στην ευρύτερη ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η χώρα μας, λοιπόν, για κανένα λόγο δεν πρέπει να απαντήσει στα πλαίσια μιας διμερούς διαμάχης αλλά ως ένα σταθερό και αναπόσπαστο ιστορικά, πολιτισμικά και γεωπολιτικά, μέρος της Ευρώπης και της Δύσης.

Τέλος να σημειώσουμε εδώ ότι η Αγία Σοφία κτίστηκε σε μιαν εποχή που ο χριστιανισμός ήταν ενωμένος και δεν είχε διασπαστεί στα τρία βασικά δόγματα των ορθοδόξων, των καθολικών και των προτεσταντών. Η Αγία Σοφία, η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία πάνω στη γη, ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού. Η μέχρι τούδε απροθυμία του Βατικανού να διαμαρτυρηθεί, προκαλεί θλίψη και περίσκεψη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:24