search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:04
MENU CLOSE

Σσσσς, η κυβέρνηση κοιμάται

13.07.2020 05:51

 

Υπάρχει άραγε μεγαλύτερος συμβολισμός από την ημέρα που επέλεξε να λειτουργήσει ο Ταγιπ Ερντογαν την Αγία Σοφία ως τζαμί; Προφανώς και όχι. Ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε την  24 Ιουλίου ημέρα που υπεγράφη η συνθήκη της Λωζάνης το 1923  για να λειτουργήσει  το μνημείο της χριστιανοσύνης ως τόπο μουσουλμανικής λατρείας.

Με τον τρόπο αυτό λοιπόν ο Ταγιπ Ερντογαν δείχνει για μια ακόμη φορά ότι δεν αναγνωρίζει την συνθήκη της Λωζάνης  την οποία θεωρεί  ήττα του Κεμάλ.

Στα τέλη  του 2016 άλλωστε , μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί ότι οι γείτονες μας  ζημιώθηκαν  από την συμφωνία του 1923 η οποία έθετε  τα όρια της χώρας του.

 «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» είχε αναρωτηθεί δημόσια και είχε προσθέσει :.«Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Μερικά χρόνια νωρίτερα το 2013 από το περιβάλλον του Ερντογάν  είχαν διαρρεύσει έγραφα στα οποία αναφερόταν  ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν ήταν πλέον έγκυρη, ανοίγοντας, τον δρόμο για νέες διεκδικήσεις.

Τα τελευταία χρόνια ο Ταγιπ Ερντογαν  προκαλούσε τις ελληνικές κυβερνήσεις για το θέμα της Αγίας Σοφίας διοργανώνοντας μουσουλμανικές τελετές και απειλώντας ότι θα   μετατρέψει το ιστορικό αυτό μνημείο  σε τζαμί.

Το ζήτημα λοιπόν υπήρχε εδώ και χρόνια πάνω στο τραπέζι. Το 2017 μάλιστα , κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του …Σουλτάνου στην Αθήνα ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια  της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με αυτό το θέμα  παρουσία του Τούρκου Προέδρου:

«Θέλω να τονίσω ότι έχουμε προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα στην ανακατασκευή μιας σειράς τζαμιών στον ελλαδικό χώρο. Στη Λέσβο,στη Χίο, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στο Ρέθυμνο στην Ρόδο, το Φετιγιέ τζαμί εδώ στο Μοναστηράκι. Όμως εμείς ούτε μια στιγμή δεν σκεφθήκαμε στο Φετιγιέ τζαμί για παράδειγμα να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία ορθόδοξη, όπως αντιστοίχως, κακώς κατά την γνώμη μου, συμβαίνει το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα στην Αγιά Σοφία. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός αμοιβαίος της ιδιαιτερότητας της κάθε πλευράς. Σεβασμός στα θρησκευτικά πιστεύω και απόλυτη βούληση για ελευθερία. Ελευθερία στην δυνατότητα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα να λειτουργεί και να ασπάζεται την πίστη της όπως επίσης και της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία», είχε τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Και όχι μόνο αυτό . Ο τότε πρωθυπουργός όταν με την σειρά του είχε επισκεφθεί την Τουρκία είχε πάει στην Χάλκη – σε μία ιστορική επίσκεψη-απ όπου μετ επιτάσεως είχε θέσει  το θέμα της επαναλειτουργίας της  Θεολογικής Σχολής  .

Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε και πιστεύει στην φιλική προσέγγιση των γειτόνων μας και γι αυτό προσπάθησε να κρατήσει ανοικτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Δίαυλοι που απέδωσαν όταν συνελήφθησαν οι δυο έλληνες στρατιώτες που μπήκαν κατά λάθος στα Τουρκικά σύνορα.

Αυτοί που σήμερα σφυρίζουν …αδιάφορα  κάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα για το θέμα της Αγίας Σοφίας τον είχαν κατηγορήσει μάλιστα  ως « άσχετο και επικίνδυνο»  για την πολιτική που ακολουθούσε απέναντι στους γείτονες μας.

Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση  για μεγάλο διάστημα δεν είχε καμία σχέση με την άλλη πλευρά . Κανένα δίαυλο επικοινωνίας   Μόλις πριν μερικές μέρες ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο τηλεφωνικά. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ενημέρωσε ο Ταγιπ Ερνντογαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόθεση του να κάνει μια τέτοια κίνηση. Και εάν ενημερώθηκε τι έκανε ο πρωθυπουργός;

Και εύλογα υπάρχουν μια σειρά και  από ερωτήματα :  Γιατί πιάστηκε στον ύπνο το Μέγαρο Μαξίμου ; Η  κυβέρνηση  , και οι διπλωματικές αρχές , είχαν  αντιληφθεί ότι οι γείτονες ήταν έτοιμοι να  προβούν σε μια τέτοια ακραία κίνηση  ; Οι αρμόδιες « υπηρεσίες» είχαν ενημέρωση για το θέμα; Εάν είχαν ενδείξεις τι έκαναν να αποφευχθεί ; Γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε  να αντιμετωπίσει  το θέμα μετά τις εξαγγελίες Ερντογαν;  

Αλλά, θα σκεφτεί κάποιος, πώς να ενημερωθούν στην κυβέρνηση   από τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν αυτές – αντί να κάνουν τις δουλειά τους-ασχολούνται μόνο με το πώς θα παγιδεύσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πετώντας λάσπη στους συνεργάτες του ; Και όταν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα την σκαπουλάρει σε όλα τα θέματα εξ αιτίας της λίστας Πέτσα;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:01