search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:52
MENU CLOSE

Φάλαινα εμφανίστηκε στον Κορινθιακό Κόλπο – Είχαν προηγηθεί και καρχαρίες (Video)

13.07.2020 09:49
Φάλαινα εμφανίστηκε στον Κορινθιακό Κόλπο – Είχαν προηγηθεί και καρχαρίες (Video) - Media

 

Οι εμφανίσεις καρχαριοειδών στις ελληνικές θάλασσες είναι σπάνιες και οι εξαιρέσεις έχουν καταγραφεί από ερασιτεχνικές κάμερες τα τελευταία χρόνια.

Δύο εβδομάδες μετά την εφμάνιση καρχαριών στον Κορινθιακό Κόλπο, εντοπίστηκε και φάλαινα στα Άσπρα Σπίτια.

 

Μία φάλαινα φυσητήρα αντίκρισαν έκπληκτοι στις 10 Ιουλίου οι λουόμενοι στα Άσπρα σπίτια μπροστά στο Μεδεωνα, στα 50 μ.. Το θηλαστικό έχασε ενδεχομένως τον προσανατολισμό του και βρέθηκε εγκλωβισμένο στον Κορινθιακό Κόλπο, σύμφωνα με το e-sterea. 

Tο Λιμεναρχείο που ειδοποιήθηκε και ερεύνησε την περιοχή, δεν κατάφερε να εντοπίσει τη φάλαινα. Το θηλαστικό έχασε ενδεχομένως τον προσανατολισμό του, λόγω τροφής και βρέθηκε εγκλωβισμένο στον Κορινθιακό Κόλπο. Έγινε αντιληπτό από τους λουόμενους, λόγω του δυνατού ήχου που έκανε να φυσήξει το νερό.

Η φάλαινα φυσητήρας ανήκει στην κατηγορία των θηλαστικών «κήτη» όπως και οι υπόλοιπες φάλαινες και τα δελφίνια. Έχει μήκος 11-18 μ. Κατέχει το ρεκόρ κατάδυσης των φαλαινών, καθώς μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 2250 μ.

Η φάλαινα φυσητήρας έχει μια γκρι απόχρωση σε όλο της το σώμα. Το κεφάλι της είναι στρογγυλό, με το στόμα της να βρίσκεται κάτω από τη μέση του κεφαλιού. Μετά το κεφάλι της, το σώμα της είναι ρυτιδωμένο, έως λίγο πριν την ουρά της. Η ουρά της είναι κάπως χοντρή, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο σώμα της. Τα πτερύγιά της βρίσκονται αρκετά μπροστά, και είναι σχετικά μικρά σε σχέση με το πελώριο σώμα της.

Η μετακινηση των φυσητήρων

Οι φυσητήρες μετακινούνται συνεχώς – είναι νομάδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η λογική της μετακίνησής τους είναι ότι τα ζώα από τη φύση τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν πρέπει να εκμεταλλεύονται με τρόπο ορθολογικό τις φυσικές πηγές τους, να μην τις εξαντλούν.

Ετσι, όπως όλα τα νομαδικά ζώα, οι φυσητήρες φροντίζουν να μην εξαντλούν όλα τα καλαμάρια που βρίσκονται σε μια περιοχή – τρέφονται εδώ κι εκεί ώστε να δίνουν την ευκαιρία στο οικοσύστημα να ξαναφτιάχνει την τροφή τους. Τα νομαδικά «ταξίδια» τους γίνονται δε με βάση πολύ συγκεκριμένες κοινωνικές δομές, οι οποίες και πάλι υπαγορεύονται από την οικονομία της φύσης και το κοινό καλό.

Οι θηλυκοί φυσητήρες με τα μικρά και τα ανώριμα άτομα (αυτά, δηλαδή, που δεν έχουν φθάσει ακόμη σε αναπαραγωγική ηλικία) ζουν μαζί σε ομάδες στα τροπικά και υποτροπικά νερά. Οι αρσενικοί, που είναι πολύ μεγαλύτεροι σε μέγεθος και χρειάζονται πολύ περισσότερη τροφή (υπολογίζεται ότι καταναλώνουν ποσότητα τροφής ίση με το 3%-3,5% του βάρους τους, δηλαδή 1,2 έως 1,4 τόνους το 24ωρο), από τη στιγμή που θα ωριμάσουν εγκαταλείπουν την ομάδα και ζουν μοναχική ζωή ώστε να μην επιβαρύνουν τους υπολοίπους με τις ανάγκες τους.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:52