search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:43
MENU CLOSE

Προστασία πρώτης κατοικίας: Παράταση για ένα μήνα σχεδιάζει η κυβέρνηση

13.07.2020 10:27
Νέο χρονοδιάγραμμα για Πτωχευτικό Νόμο και πρόγραμμα «Γέφυρα» - Οι ημερομηνίες-κλειδιά - Media

 

Παράταση για ένα μήνα στη λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει μια νέα ευκαιρία ρύθμισης στους δανειολήπτες, και στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Θεσμούς αναμένεται να βρεθούν:  

– Πτωχευτικός κώδικας: Στόχος είναι το νέο πλαίσιο να τεθεί σε εφαρμογή το 2021 και η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, πρόβλημα παραμένει η λειτουργία του κρατικού φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν, και το αν θα υπάρξει πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη από το χρέος μετά την πτώχευση.  

– Στεγαστικά δάνεια: Θα συζητηθεί το πρόγραμμα επιδότησης δανείου με υποθήκη την α΄ κατοικία. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο στήριξης «κόκκινων» και «πράσινων» που θα πρέπει να ισχύσει άμεσα καθώς, στο τέλος του μήνα, λήγει το υπάρχον καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας. Το εμπόδιο σε αυτή την περίπτωση είναι ο καθορισμός των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων καθώς οι θεσμοί προσπαθούν να περιορίσουν τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων στους «πραγματικά πληττόμενους».  

– Ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες: Μόνιμη εκκρεμότητα κατά τις αξιολογήσεις των θεσμών, καθώς το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τον μηδενισμό τους έως το τέλος του μνημονίου, τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που δεν συνέβη. Η ρύθμιση εκκρεμοτήτων θα διευκολύνει την έκδοση μιας θετικής έκθεσης των θεσμών που θα εξεταστεί στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:40