search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:23
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ασυμπτωματική ασθενής μπήκε μόνη της στο ασανσέρ και μόλυνε 71 άτομα

13.07.2020 14:49
Κίνα: 30 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, τα 22 «εισαγόμενα» - Media

 

Μια γυναίκα μόλυνε άθελά της τουλάχιστον 71 άτομα με κοροναϊό όταν χρησιμοποίησε το ασανσέρ στην εργασία της για να ανέβει στο γραφείο.

Η γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι της στην επαρχία Heilongjiang της Κίνας, από ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 19 Μαρτίου – οκτώ ημέρες μετά την τελευταία αναφορά στην περιοχή για τυχόν νέα κρούσματα Covid-19.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου και το τεστ στο οποίο είχε υποβληθεί ήταν αρνητικό για τον ιό, αλλά είχε μείνει οικειοθελώς σε καραντίνα στο σπίτι της όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Η απίστευτη πορεία της διασποράς του ιού

Η διαδρομή μέχρι τον όροφό της είχε διάρκεια ελάχιστα δευτερόλεπτα, χρόνος στον οποίο ο ιός κατάφερε να εξαπλωθεί και να μολύνει άλλα 71 άτομα. Αξιοσημείωτο είναι ότι κανείς δεν ήταν μαζί της στο ασανσέρ εκείνη την ώρα.

Η γειτόνισσά της από τον από κάτω όροφο χρησιμοποίησε το ασανσέρ λίγο αργότερα από εκείνη.

Στις 29 Μαρτίου η μητέρα της γειτόνισσας και ο φίλος της, που την είχαν επισκεφτεί στο διαμέρισμά της, βρέθηκαν σε ένα πάρτι με μια μεγάλη ομάδα ατόμων. Στις 2 Απριλίου, ένας 85χρονος παρευρισκόμενος στο πάρτι έπαθε εγκεφαλικό και πήγε στο νοσοκομείο, δεν του έγινε όμως τεστ για τον κοροναϊό αρχικά.

Οι δύο γιοι του 85χρονου φρόντιζαν εναλλάξ τον πατέρα τους, ο οποίος μεταφέρθηκε σε διαφορετικό νοσοκομείο στις 6 Απριλίου.

Εκεί, ανακαλύφθηκε ότι ο 85χρονος και οι δύο γιοι του βρέθηκαν θετικοί στον ιό και μάλιστα είχαν μολύνει 28 άτομα στο πρώτο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένου πέντε νοσηλευτών και ενός γιατρού. Στο δεύτερο νοσοκομείο είχαν μολύνει άλλα 20 άτομα.

Στη συνέχεια, ο φίλος της μητέρας της γειτόνισσας έδειξε και αυτός συμπτώματα κοροναϊού και πράγματι βρέθηκε θετικός.

Πώς βρέθηκε η «ασθενής μηδέν»

H αλήθεια αποκαλύφθηκε μετά από ιχνηλάτηση που πραγματοποίησαν δυο νοσοκομεία της περιοχής μέχρι που κατέληξαν στο… ασανσέρ!

Οι αρχές βρήκαν την αρχή του νήματος της διασποράς όταν έμαθαν ότι κάποιος στην πολυκατοικία είχε ταξιδέψει πρόσφατα. Έτσι, κατέληξαν στην πρώτη γυναίκα – εκείνη που είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ – και συνειδητοποίησαν ότι αυτή ήταν η «ασθενής μηδέν» της εστίας αυτής του κοροναϊού. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι είχε αντισώματα για τον κοροναϊό, κάτι που σημαίνει ότι είχε περάσει την ασθένεια.

Οι ερευνητές του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών συνειδητοποίησαν ότι η ταξιδιώτισσα ήταν ασυμπτωματική φορέας και μόλυνε τις επιφάνειες του ασανσέρ αγγίζοντάς τες.

Έτσι, κόλλησε τη γειτόνισσά της, καθώς και τη μητέρα της γειτόνισσας και τον φίλο της που είχαν πάει στο σπίτι της. Στη συνέχεια, οι δυο τους πήγαν στο πάρτι, όπου «κόλλησαν» τον 85χρονο, ο οποίος στη συνέχεια μετέδωσε τον ιό στους γιους του και στο προσωπικό και τους ασθενείς των νοσοκομείων.

Η τρελή αυτή διαδρομή του ιού αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών, το οποίο ανέλυε το πώς ένας ασυμπτωματικός ταξιδιώτης μπορεί να μολύνει εν αγνοία του κόσμο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15